FK Željezničar
Re: FK Željezničar
Od 2002 mi nazor guramo priču, improvizujemo, izvlačimo neke igrače iz naftalina, bez stabilnog budzeta ulazimo u ligu svake godine. Nekada je to prolazilo, jer su ama baš svi bili gori od nas.
Nekad od ulaska kineza u torpedo stvari su se pocele mjenjati, a definitivno smo pukli nakon neosvojene titule u Krupi. Tada je zrinjdki krenuo drugim putem, uz vrhunsku logistiku u savezu, slijedili su ih borac i torpefo, i tu smo gdje smo. Bez sistema i kvaliteta i dalje, finansijski tu i tamo, i tu smo gdje nam je po strukturi i organizaciji i mjesto. I necemo naprijed dok se mnogo toga ne poslozi, jer trenutno smo nebitni svima, osim nasim navijacima, a i tu je sve manje strpljenja.
Mislim da su teske godine pred nama, jer ce ocekivanja i apetiti ulaskom investitora znacajno porasti, a pitanje je koliko realno mozemo uz ovakav savez i sudjenje, i nasu bitnost u svemu tome.
Nekad od ulaska kineza u torpedo stvari su se pocele mjenjati, a definitivno smo pukli nakon neosvojene titule u Krupi. Tada je zrinjdki krenuo drugim putem, uz vrhunsku logistiku u savezu, slijedili su ih borac i torpefo, i tu smo gdje smo. Bez sistema i kvaliteta i dalje, finansijski tu i tamo, i tu smo gdje nam je po strukturi i organizaciji i mjesto. I necemo naprijed dok se mnogo toga ne poslozi, jer trenutno smo nebitni svima, osim nasim navijacima, a i tu je sve manje strpljenja.
Mislim da su teske godine pred nama, jer ce ocekivanja i apetiti ulaskom investitora znacajno porasti, a pitanje je koliko realno mozemo uz ovakav savez i sudjenje, i nasu bitnost u svemu tome.
Deni je nedavno za naš youtube kanal izjavio da trenutno najviše voli igrati centralnog veznog. Prokopova izjava mi nekako ide u pravcu da i on više voli da se spušta po loptu dublje. Mogu obojica desetku pokrit u slučaju izostanka Madžida, ali kažem šta oni izjavljuju.Levin je napisao/la: ↑05 svi 2026, 22:52Deni Milošević, ugovor do ljeta 2027. Vjerovatno vrlo visoka plata i samim tim vrlo visoki troškovi raskida ugovora.braco je napisao/la: ↑05 svi 2026, 19:52 Madžid je jedini naš vezni koji je direktan na protivnički gol, ostalo su sve tempaši koji igraju "laganica" bez promjene brzine tj. ubrzanja, bez intencije da se povuče lopta prema naprijed itd. Recimo i Prokop je prije 3 mjeseca dao izjavu za jedan njemački medij kakav je njegov stil igre:
Jednostavno nam fali "damara" na terenu, te neke energije i živosti koja nam fali bez Madžida, kao i bez Cvetine brzine. Pa čak i bez Hodžića koji svojim dugim korakom osvaja veće količine prostora na terenu kad ima loptu u nogama.I'm a player who likes to have the ball at my feet, who wants to play short-short football and prefers to build up play from the back.
Kad pogledaš aktuelni roster u veznom redu, na krilima i napadu, jednostavno je sve sporo i anemično. Vezni igrači tipa Denija, Radovca, Pejića, Ericka nisu ni brzi, a također jednostavno nemaju to u sebi da u trku s loptom osvajaju veće količe prostora na terenu tako da odmah gubimo na toj "živosti" sa njima. Na inertan vezni red dodaš krilo Šabića koji nije ni brz ni prodoran i špica Krpića koji je također spor i dobiješ mrtvilo ukupno. Jedino ko ti je živahan je Odinaka zbog svojih fizičkih predispozicija.
Zato u predstojećem prelaznom roku po meni moramo staviti akcent i na fizičke karakteristike igrača, a ne samo tehničke. Jednostavno treba nam više bržih igrača, ali i onih koji mogu progresivno vodit loptu u nogama u trku prema protivničkom golu, a ne da samo dodaju prvom do sebe i diktiraju tempo.
Gore navedeno ću vam pokazat na primjeru Denija Miloševića na posljednjem gostovanju u Širokom koji se sastoji od 3 situacije u sljedećem videu koji sam napravio:
Dakle u prvoj situaciji na videu jasno vidimo da Deni ima sav prostor svijeta ispred sebe da ga napadne sa loptom, ali on to ne radi već je vraća nazad i usporava napad.
U drugoj situaciji ponovo ima priliku da povuče loptu i napadne prostor ispred sebe ali to opet ne radi već je vraća Radovcu, a primjetite da sam označio u toj situaciji i igrača Širokog koji trči nazad jer kasni da pokrije prostor ispred Denija što znači da je Deni imao priliku da napadne taj prostor ali se odlučio za drugu opciju.
Deni koji je spor vjerovatno nije igrač koji kad ugleda prazan prostor ispred sebe da to znači da će da ga napadne za razliku od Madžida npr., ali to isto pokazuje da nam u ljetnom prelaznom roku treba novih dinamičnijih i bržih igrača koji mogu i moraju u ovoj situaciji napast i osvojit prostor. S ovoliko inertnih i sporih igrača ćemo uvijek se patit i biti negledljivi i dovodit sebe u situacije da nam se sporo odvijaju akcije, čak i kad nam se otvori prostor za njih.
Dominik Prokop, ugovor do ljeta 2028. Isto važi kao i za Denija ako ne i gore.
Na desetki uz njih dvojicu i :
Madžid Šošić, ugovor do ljeta 2027
Eldar Dragović, ugovor do ljeta 2030
Ne govoreći o kvalitetu mi smo najbolje popunjeni upravo na desetki kako brojem tako i vrlo skupim opcijama.
Istina, i Deni i Dominik mogu igrati i osmicu ali Savo ako ostane on će vjerovatno igrati sa dvije šestice u liniji ispred odbrane i sumnjam da ćemo vidjeti mnogo tu i Denija i Dominika.
Problem kod Slaviše je bio što smo stajali previsko sa vrlo sporom i neuigranom odbranom a kod Save akcije završavamo sa premalo igrača.
Možda da mi prvo skontamo kako želimo igrati i kojim stilom pa tek onda dovoditi igrače u skladu sa tim.
Recimo Borac uopšte nema mnogo brze igrače ali kako su dobro posloženi to izgleda jako dobro. Deni bi se kod njih mnogo bolje uklopio nego kod nas.
Jedino što nama treba su kvalitetna krila, jedan dobar napadač i štoper. Po meni ostalo imamo samo to treba uklopiti.
Što se tiče toga da kod Save završavamo akcije sa premalo igrača, razlog je upravo ovaj koji sam gore napisao o statičnim veznjacima i da nam treba dinamičniji veznjaci. Evo šta je Savo rekao na tu temu poslije remija sa Posušjem:
Nedostaje li hitriji, eksplozivniji veznjak koji bi kreirao prilike napadačkoj liniji?
"Nedostaje i to sigurno, da, mi suštniski smo u situaciji da jako teško napadamo sa više od 3-4 igrača jer onda ostavljamo prostor iza. Pomoglo bi eksplozivnosti u veznom redu, ali to je što imamo.
Dangubić radio pressing, kretnjama otvarao prostor saigračima, iza njega Jaber koji isto nije bio statičan, a pored Dange su bili još i Cveta i Madžid o čijim sam karakteristikama gore pisao, tako da kad uporediš energiju njih četvorice sa ovim mrtvacima danas onda je sve jasno. Među ovim ofanzivcima koji igraju u posljednje vrijeme u prvih 11 nema niko života u sebi osim Odinake koji svakako napušta klub na ljeto.gegenpressing je napisao/la: ↑05 svi 2026, 20:54 Kakav je grijeh,što se Danga pustio,sigurno smo izgubili 20-25%napadačke moći.E moj Ado.
-
zeljodogroba
Danga je sigurno top 5 igraca koji je igralo za nas klub u posljednjih 10-15 godina. Neko ce reci da pretjerujem, a mozda i pretjerujem
Meni nevjerivatno drag igrac, skolovan fudbaler koji se nije nadavao golova ali je zato na poziciji koju je igrao ciniio ekipu dosta opasnijom, napade puno fluidnijim itd da se cak i Krpic nadavao golova te sezone. Ne mogu ga prezalit jednostavno…
Meni nevjerivatno drag igrac, skolovan fudbaler koji se nije nadavao golova ali je zato na poziciji koju je igrao ciniio ekipu dosta opasnijom, napade puno fluidnijim itd da se cak i Krpic nadavao golova te sezone. Ne mogu ga prezalit jednostavno…
- UzivaocKajkuta
ne mogu ni ja, samo kad se sjetim da su ga ljudi tjerali najezim sezeljodogroba je napisao/la: ↑06 svi 2026, 10:42 Danga je sigurno top 5 igraca koji je igralo za nas klub u posljednjih 10-15 godina. Neko ce reci da pretjerujem, a mozda i pretjerujem![]()
trofeji su tu
-
gegenpressing
Vjeruj mi,od stotinjak Željovaca koje znam preko 30 godina,njih 20 su tvrdili da čovjek uopšte ne postoji,to su ljudi od oko 50-tak godina,prošli zajedno od rata sve,e zamisli moj @dželo,dokle smo mi dogurali,i kao društvo i kao navijači,da nam neki kobiljoglavci pune mozak.
Btw,jesam li dobro vidio u finansijskom izvještaju veleža,da su prihodovali blizu 4 miliona budžetskog novca,tj Nikšića?
Btw,jesam li dobro vidio u finansijskom izvještaju veleža,da su prihodovali blizu 4 miliona budžetskog novca,tj Nikšića?
Ima + ako Zuban bude ozbiljno uključen.
- AmarAmarOsimOsim
Nadam se da je gad sa brojem 50 sretan što je ratnik ustaškog kluba.
- AmarAmarOsimOsim
Bio je planiran i 2023. kada je Sanin bio aktuelan. Možda i bude uključen, čisto sumnjam da je moguće direktno da bude u klubu, radi sukoba interesa. FIFA ne dopušta rad u klubu, jedino ako menadžersku licencu ne pošalje na hlađanje, što je, po meni, nerealno da se dogodi.
Moguće da ima nešto sa Barom aktuelno. Nagađam. Hadis i Andy su jako dobri otkako rade zajedno sa Berbićem. Andy je dobar prijatelj sa Marićem čak su i igrali nekad zajedno. Moguće da ima tu nešto a moguće da samo pomaže Mariću da se što prije uhoda.
Nisam znao to za Baru, ne bi bilo loše to iskoristiti.AmarAmarOsimOsim je napisao/la: ↑06 svi 2026, 18:25Bio je planiran i 2023. kada je Sanin bio aktuelan. Možda i bude uključen, čisto sumnjam da je moguće direktno da bude u klubu, radi sukoba interesa. FIFA ne dopušta rad u klubu, jedino ako menadžersku licencu ne pošalje na hlađanje, što je, po meni, nerealno da se dogodi.
Moguće da ima nešto sa Barom aktuelno. Nagađam. Hadis i Andy su jako dobri otkako rade zajedno sa Berbićem. Andy je dobar prijatelj sa Marićem čak su i igrali nekad zajedno. Moguće da ima tu nešto a moguće da samo pomaže Mariću da se što prije uhoda.
Baja zabi za rođendan, jubilarni 10ti u ligi.
- AmarAmarOsimOsim
Fahrini pišu da nas Odinaka napušta. Šta insan da napiše? Fizički potencijal ima, pamet nema, stalne oscilacije, jednu ga ima pa drugu nema, treću nema pa onu tamo ima, teško da bi ga se prodalo i da ostane. Sa druge strane, ako on ode, Tuta je loš, neko je slao da ga u stručnom štabu ne mirišu, znači da ostajemo samo na mladom Raščiću. Šansa da krenemo po Roncala?
-
gegenpressing
U petak je planiran sastanak sa Osimom,koliko znam.AmarAmarOsimOsim je napisao/la: ↑06 svi 2026, 18:25Bio je planiran i 2023. kada je Sanin bio aktuelan. Možda i bude uključen, čisto sumnjam da je moguće direktno da bude u klubu, radi sukoba interesa. FIFA ne dopušta rad u klubu, jedino ako menadžersku licencu ne pošalje na hlađanje, što je, po meni, nerealno da se dogodi.
- AhmedNurudin
Neću ništa preuranjeno, ali mi je drago zbog Zubana da bude tu blizu Kluba. Ne znam da li je istina ali pričalo se da nije bio u dobrim odnosima sa prethodnim upravama. Takav menadžer može biti od koristi, transferi igrača poput Buljubašića za milionski iznos su ono što nama treba, a da ne spominjem da smo propuštanjem Berbića i Karića ljetos dosta sebi smanjili izbor za deficitarne U21 pozicije. Nadam se da će od ovog sastanka krenuti bolje razdoblje. Sretno nam svima aBd. 
Pažljivo biram riječi, jer Klub si najveći.
Kako stariš, sve te više volim. Kako starim, sve te više bodrim!
Manijak pravi zna kako stoje stvari, zbog tebe su u vrhu sarajevski Plavi. A.O.
Kako stariš, sve te više volim. Kako starim, sve te više bodrim!
Manijak pravi zna kako stoje stvari, zbog tebe su u vrhu sarajevski Plavi. A.O.
- UzivaocKajkuta