FK Željezničar

Tema posvećena FK Željezničar okuplja sve navijače i ljubitelje kluba na jednom mjestu. Ovdje se diskutuje o utakmicama, igračkom kadru, transferima, rezultatima i aktuelnim dešavanjima vezanim za Plave sa Grbavice.
jointunija

Re: FK Željezničar

Post Postao/la jointunija »

Kospicar je napisao/la: 16 lip 2026, 21:41 Zabrinutost za trenutne procese je najblaži mogući opis trenutnog stanja.

Klub trenutno nema ni glavu ni rep. Problema je mnogo, ali se svaki pokušaj da se na njih ukaže proglašava spinom ili širenjem netačnih informacija.

Ako tražimo nešto pozitivno u posljednjih šest mjeseci, to je imenovanje Save Miloševića. Međutim i ta priča je završila neslavno, tako da + i - = - .

Navest ću neke primjere odluka koje su bile nepromišljene u prethodnom periodu:
- U zimskom prelaznom roku dovedeni su igrači sa platama u rasponu od 7.000 do 12.500 eura mjesečno, te je budžet za plate uvećan za 65 %, a rezultati gori nego ranije.
- U februaru 2026. godine Klub je prihodovao 2.5 miliona KM od transfera Al Jabera. Taj novac je potrošen, a pritom nije isplaćena ni menadžerska naknada od 400.000 KM. Dodatno zabrinjava činjenica da je pod znakom pitanja posljednja rata od 900.000 KM koja treba da bude u julu, iako je upravo prihod od posljednje dvije rate trebao pokriti troškove plata za narednih 8–9 mjeseci, mi smo to uspjeli za 2.5 mjeseca.
- Vršen je pritisak javnosti i Kluba na nadležnog ministra kako bi se odobrilo nešto za šta je i sam Klub znao da nije u skladu sa zakonom, ali investitora to očigledno ne zanima.
- Klub trenutno duguje dvije plate igračima, a za nekoliko dana dug će porasti na tri plate. Pojedinim uposlenicima kasne tri do četiri plate.
- Kao rješenje za problem sa kašnjenjem plata investitor se odlučio da kreditno zaduži Klub.

I ovo su samo pojedini primjeri. Mogao bih ovako nabrajati još dugo, ali je obzirom da je ovo javni forum, zaustavit ću se ovdje, a iskustvo pokazuje da će se i za ovakve činjenice pokušati pronaći neko opravdanje.
A jest vam krivo što pojma nemate,jao što se perete,taj novac od Jabera,pola ćemo skršiti na raskide vaših ubleha,pozz Juku i šibe odavde,na lobotomiju.
Kospicar

Post Postao/la Kospicar »

Pa iskreno, napisao bih i pozitivne stvari da ih imamo, ali trenutno ne blistamo.

Također, nije najnegativniji, mnoge stvari nisam napisao jer sam novi a i forum je otvoren, ako je kojim slučajem laž ovo što sam napisao, demantujte me.
UzivaocKajkuta

Post Postao/la UzivaocKajkuta »

Manijakdokraja9 je napisao/la: 16 lip 2026, 22:51 Tek se registrovo lik i odma najnegativniji moguci komentar :D
barem da kaze, e raja citam vas odavno ili da se odjavi sa Volim te Zeljo
a pehari su tu
Veteran

Post Postao/la Veteran »

Clan skupstine, kako je Juka Tanovic bgt? Ne treba nama niko sa strane pored ovakvih "Zeljovaca"
AmarAmarOsimOsim

Post Postao/la AmarAmarOsimOsim »

Kod nas su i neistomišljenici dobro došli. Pitanja koja imaš i konstatacije koje imaš, mogao si i sam reći na skupštini, prije 20 i nešto dana. Jedna je bila 22. a druga 24., petak i nedjelja. Očigledno da problemi traju dugo, pa se o njima moglo pričati na skupštinama, a nije.

Problema ima, ne sporim, problemi će biti riješeni. Dobro, mi smo Željo, samo kod nas ima problema. Nećemo spominjati druge ekipe u ligi. Pare od Jabera će doći. Da se ne brineš.

Ja nemam namjeru da pišem ono u šta sam upućen i da pišem detalje o konstatacijama koje spominješ, samo što poštujem kućni red, neću da pišem a budi siguran da bih imao i ja šta reći i o platama, kreditu, igračima. Rekao sam biće pare od Jabera, da jednu brigu manje imaš.

Činjenica da jedan dio skupštine pojma nema o problemima, šta se sprema, šta se priprema, dok drugi dio štanca i piše. Pričao sa jednim članom koji je dio skupštine, pitam ga šta se događa, on nije upućen u probleme, osim što je rekao da pojedinci pišu u nekim grupama o problemima i šta nas čeka ako se ne riješimo Sanina u što kraćem roku.

Dugo godina pratim Želju i mogu da procijenim nečije namjere. Tako sam i pojedince u skupštini puno ranije procijenio. Kad su mi pričali bajke, ja sam im rekao da su šuplje, a danas mogu reći da sam ubo u sridu. Pojedinci su od početka loše dočekali Sanina, u smislu, da mu nisu htjeli dati podršku, nego ju je dobio samo radi foruma, grupa i utakmica, da se ne bi pričalo kako baš oni koče napredak kluba. Danas oni i počinju hajku. Oni koji su se i godinama ranije spominjali kako koče napredak Želje i kako ne dopuštaju drugima da ih pometu sa fotelja i funkcija.

Što se mene tiče, ja nemam problema da Sanin ode. Ni najmanje. Samo kad gledam šta se radi, kako se burgija, kako se pičkasto ljudi odnose prema klubu na čije utakmice idu, onda stanem i pitam se, o čemu mi pričamo? Još jače mi je, kako se okupila ekipica koja bi ušla u klub. OPET. Možda bi bilo dobro da okačimo jednu parolu? Čini mi se da bi najbolje sjela ona - opet bi spasioci da se nameću kao rješenje i drugi dio. Ima mi baš potencijala. Šteta je samo što se pročulo ko, šta, kome. Nema šta, oteli bi konama status galaktikosa. Možda bi prešli sad na Špance i na španske programe, umjesto Holanđana i Saudije? Još kad ih čoban utegne sa klupe. Titula. Odmah. Ne garantujem da ne bi bilo nekih ogromnih imena kao što je nekad bio najbolji igrač SLS-a.

O problemima se priča na skupštini, a ne po forumima. Također, smjenjuje se na skupštini, proceduralno, prema statutu koji je aktuelan a ne po grupama i forumima. To je moje mišljenje.

Šta nam je sa Marićem? Otišao je, a? Moguće da sam ja pogrešno čuo.
gegenpressing

Post Postao/la gegenpressing »

Kospicar je napisao/la: 16 lip 2026, 21:41 Zabrinutost za trenutne procese je najblaži mogući opis trenutnog stanja.

Klub trenutno nema ni glavu ni rep. Problema je mnogo, ali se svaki pokušaj da se na njih ukaže proglašava spinom ili širenjem netačnih informacija.

Ako tražimo nešto pozitivno u posljednjih šest mjeseci, to je imenovanje Save Miloševića. Međutim i ta priča je završila neslavno, tako da + i - = - .

- U zimskom prelaznom roku dovedeni su igrači sa platama u rasponu od 7.000 do 12.500 eura mjesečno, te je budžet za plate uvećan za 65 %, a rezultati gori nego ranije.
- U februaru 2026. godine Klub je prihodovao 2.5 miliona KM od transfera Al Jabera. Taj novac je potrošen, a pritom nije isplaćena ni menadžerska naknada od 400.000 KM. Dodatno zabrinjava činjenica da je pod znakom pitanja posljednja rata od 900.000 KM koja treba da bude u julu, iako je upravo prihod od posljednje dvije rate trebao pokriti troškove plata za narednih 8–9 mjeseci, mi smo to uspjeli za 2.5 mjeseca.
- Vršen je pritisak javnosti i Kluba na nadležnog ministra kako bi se odobrilo nešto za šta je i sam Klub znao da nije u skladu sa zakonom, ali investitora to očigledno ne zanima.
- Klub trenutno duguje dvije plate igračima, a za nekoliko dana dug će porasti na tri plate. Pojedinim uposlenicima kasne tri do četiri plate.
- Kao rješenje za problem sa kašnjenjem plata investitor se odlučio da kreditno zaduži Klub.

I ovo su samo pojedini primjeri. Mogao bih ovako nabrajati još dugo, ali je obzirom da je ovo javni forum, zaustavit ću se ovdje, a iskustvo pokazuje da će se i za ovakve činjenice pokušati pronaći neko opravdanje.
U ljetnom prelaznom roku dovedeni su igrači od 6.7.8k eura,već je bio probijen budžet uveliko,a ti 65% mačku o rep okači,a rezultat smo vidjeli,a tek ćemo taj ljetni prelazni iskihati kad budemo sad ispisnice davali,znači milionska šteta.
-tu ratu i taj period tog UO bi trebali ti ljudi objasniti ili Nadzorni Odbor,šta su oni radili?(Sa obzirom na tranziciju uprava,uvijek bude nekih repova i oštrenja k....)
-tih 400k za zadnju ratu će biti uplaćeno,ne brini
-vješto zaobilazite period od početka marta(Nijazov UO)razdužen do skoro kraja majaa(zadnje skupštine)da je klub bio bez upravljačke strukture.Šta je radio NO i skupština,što tad niste ukazivali na probleme.
-Sam klub znao da statut neće biti usvojen?pa šta ste usvajali na tim skupštinama pa da ovo pišeš,vi i naši advokati?Koga god sam pitao što ste ruke dizali,tvrdili ste da je sve ok.
-plate,Veležu kasni 4,ulazi u 5,bježe igrači glavom bez obzira,govnarima gore 3,itd.itd a ti nama soliš pamet radi dvije plate a mi bili 2.5 mjeseca u "ničijoj zemlji".
I dokaz da si/ste zlonamjerni je riječ INVESTITOR,što nije tačno!
Predsjednik UO je čovjek,e sad bi on po vama trebao trehnuti svoja 4 miliona,a da se ovako neko pojavi,nahajca navijače i skine ga,e pa izvini,vi ste budale.
Imaš 2 opcije,to i sami znate.Nek vam Slato promahala na koju će ići :D
I što onom Ćubeli niste vratili lovu?
I pitaj skupštinu i nadzorni odbor,šta piše u mailu koji su dobili danas.
Godinu ste dana bili upućeni u procese i čim su se neki problemi pojavili,vi počeli drugu priču pričati.E nećete se oprati,što neko napisa.
Jajare
Manijakdokraja9

Post Postao/la Manijakdokraja9 »

Svasta nesto se ispisa, de vi nomalniji nama konkretno recite na cemu smo mi? Jel udure sve ili nije?
jole
Global moderator

Post Postao/la jole »

gegenpressing je napisao/la: 17 lip 2026, 00:11

U ljetnom prelaznom roku dovedeni su igrači od 6.7.8k eura,već je bio probijen budžet uveliko,a ti 65% mačku o rep okači,a rezultat smo vidjeli,a tek ćemo taj ljetni prelazni iskihati kad budemo sad ispisnice davali,znači milionska šteta.
-tu ratu i taj period tog UO bi trebali ti ljudi objasniti ili Nadzorni Odbor,šta su oni radili?(Sa obzirom na tranziciju uprava,uvijek bude nekih repova i oštrenja k....)
-tih 400k za zadnju ratu će biti uplaćeno,ne brini
-vješto zaobilazite period od početka marta(Nijazov UO)razdužen do skoro kraja majaa(zadnje skupštine)da je klub bio bez upravljačke strukture.Šta je radio NO i skupština,što tad niste ukazivali na probleme.
-Sam klub znao da statut neće biti usvojen?pa šta ste usvajali na tim skupštinama pa da ovo pišeš,vi i naši advokati?Koga god sam pitao što ste ruke dizali,tvrdili ste da je sve ok.
-plate,Veležu kasni 4,ulazi u 5,bježe igrači glavom bez obzira,govnarima gore 3,itd.itd a ti nama soliš pamet radi dvije plate a mi bili 2.5 mjeseca u "ničijoj zemlji".
I dokaz da si/ste zlonamjerni je riječ INVESTITOR,što nije tačno!
Predsjednik UO je čovjek,e sad bi on po vama trebao trehnuti svoja 4 miliona,a da se ovako neko pojavi,nahajca navijače i skine ga,e pa izvini,vi ste budale.
Imaš 2 opcije,to i sami znate.Nek vam Slato promahala na koju će ići :D
I što onom Ćubeli niste vratili lovu?
I pitaj skupštinu i nadzorni odbor,šta piše u mailu koji su dobili danas.
Godinu ste dana bili upućeni u procese i čim su se neki problemi pojavili,vi počeli drugu priču pričati.E nećete se oprati,što neko napisa.
Jajare

:tobože:
UzivaocKajkuta

ja koliko sam skonto udure smo, samo svi mahalaju jer nema nista, na ss pisu ima neki novi albin pelak eh ja ne znam ko to moze biti.... to me interesuje trenutno
a pehari su tu
AhmedNurudin

Post Postao/la AhmedNurudin »

Što se tiče većine tih odluka organa Kluba ne mogu ti odgovoriti jer zaista ne znam ali nemam razloga da ne vjerujem Dželi i gegenpressingu, fino su objasnili. Ali ti moram reći da oko dvije stvari griješiš, oko Save i oko statuta.

Što se tiče Save prvi sam podržavao njegov dolazak, može se pronaći i u postovima ali ne na način sa figom u džepu kako je došao. Kako je objavljen datum skupštine Partizana na kojoj se znalo da će Mijatović biti preglasan od trojke Lazović, Ljajić, Forcan počele su floskule na presicama. U istom periodu su svi bliski Partizanu znali da tadašnji trener Srđan Blagojević ima ponudu ruskog Akrona koju će Partizan prihvatiti jer će mu donijeti i obeštećenje. Ubrzo je i podnio ostavku sa floskulom da "mora misliti o budućnosti". Bio je u užem krugu kako trenera tako i potencijalnih pojačanja u upravi za sport Partizana ali je izvisio za obje funkcije. Način na koji je otišao jednostavno nije fer i ispao je poprilično g....Branili su ga mnogi pričom da već ima angažman i da smo nebitni ali se ispostavilo da je zapravo on mislio da ima angažman, ali ga nije dobio. Ako je imao dogovoren angažman, gdje je? Sve ekipe koje igraju Evropu su počele pripreme a i ostali uskoro počinju. To ne smije niko raditi Želji, pa makar bio i najveći svih vremena Alex Ferguson. Pale su u vodu i floskule da mu je Željo prvi klub. Siguran sam da bi se sada vrlo rado vratio u Želju. Ako bi Sanin nekada ušao u Klub po statutu Savo bi mu sigurno bio opcija opet, što bi po mom mišljenju bila greška. Po meni je plus upravo odlazak, jer je pokazao da je spreman napustiti tim da je i u borbi za neki trofej, takvi nikome ne trebaju.

Što se statuta tiče, ja mislim da ne postoji osoba kojoj nije jasno šta je cilj ministra. Nakon posljednjih informacija kako i šta radi njegovo ministarstvo. Spreman je štititi naš Klub kojeg bi sutra ugasio ali je u isto vrijeme spreman potopiti kompletnu državu svojim neradom, ili pak po nečijoj instrukciji. Apsolutno ništa nije mimo zakona u našem statutu, zašto je pet puta vraćan na doradu ako je nemoguće da prođe. To se na početku odma zna, ne zavlače se svi. Kada se išlo na konsultacije oko statuta, dobilo se zeleno svjetlo, pa su odjednom počele dolaziti greške. Zašto je pravna služba odobrila statut a on odbio potpisati? Zašto smo samo mi problem, kojima se ne dozvoljava da dišu na pošten način, dok ostale ekipe posluju i finansiraju na načine koje svi znaju kakvi su ali nisu problem, neke načine poslovanja sankcioniše čak i FIFA.
Pažljivo biram riječi, jer Klub si najveći.
Kako stariš, sve te više volim. Kako starim, sve te više bodrim!
Manijak pravi zna kako stoje stvari, zbog tebe su u vrhu sarajevski Plavi. A.O. 💙
AhmedNurudin

Post Postao/la AhmedNurudin »

UzivaocKajkuta je napisao/la: 17 lip 2026, 00:23 ja koliko sam skonto udure smo, samo svi mahalaju jer nema nista, na ss pisu ima neki novi albin pelak eh ja ne znam ko to moze biti.... to me interesuje trenutno
Izgleda mi kao standardno "bacanje bombi", samo čekam one sa inicijalima. X.Y 8-)
Ako pogledaš njihov Transfermarkt i pogledaš igrače na pripremama, po mom mišljenju gledajući i dužine ugovora i sve to spada na dva imena, Slavko Bralić i Anes Krdžalić. Opet kažem nije nikakva insajderska već realno razmišljanje. Da li ima smisla ne znam, Krdžalić koji bi došao u šumu veznjaka ili Bralić koji bi bio uz dolazak KTC-a bio četvrti 30+ godina stoper, bilo bi bespotrebno.Vjerovatno je lažna informacija. Možda je realnija opcija da uzimamo nekoga iz akademije.
Pažljivo biram riječi, jer Klub si najveći.
Kako stariš, sve te više volim. Kako starim, sve te više bodrim!
Manijak pravi zna kako stoje stvari, zbog tebe su u vrhu sarajevski Plavi. A.O. 💙
Levin

Post Postao/la Levin »

@Kospicar nije da nije u pravu. Samo u januaru, za vrijeme Nijazovog mandata, je budžet za plate uvećan oko 1.9 miliona neto ili oko 3 miliona bruto na godišnjem nivou za nekih 7 igrača od kojih su se trojica uspjeli nametnuti kao standardni. Ovo povećanje, bez dodatnih sredstava, klub jednostavno ne može sam iznijeti jer to je nekih 6.5 - 7 miliona bruto za kompletan igrački kadar. Mi sami nemamo te finansije.

Sve to stoji, nije problem i ova godina će biti finansijski možda i najgora za iznijeti jer ne vidim naćin da se to pokrije.

Međutim, odgovornost ne snose samo Nijaz i Sanin za urađeno u januaru. Ogromnu odgovornost snose i Skupština ali i Uprava koja je Saninu prepustila upravljanje klubom bez riješenog Statuta odnosno okvira koji bi njemu omogućio ulaganja. Nije se smjelo dozvoliti da investitor/strateški partner preuzme upravljanje klubom bez riješenog statuta. Tako da odgovornost za trenutno stanje nije samo na onima koji su vukli poteze u januaru već i na onima koji su im to dozvolili.

Stoga apelujem na sve da rade skupa da se trenutni problem prevaziđe i da ne bježe od vlastite odgovornosti.

Jedan od velikih problema koji mi imamo je taj da konstantno mijenjamo uprave a niko ne preuzima odgovornost za svoje postupke i mi ako želimo da izađemo na "zelenu granu" moramo svi skupa raditi. Pokazatelj da je Sanin možda i jedini koji ne bježi od odgovornosti je taj da je ipak ostao i preuzeo funkciju predsjednika UO jer vrlo dobro zna da su potezi čovjeka kojeg je on odabrao i na koje je pristao jako opteretili klub.

Ne znam gospodina lično ali mi djeluje da nije pichka i da se ne boji problema jer mogao je prosto dići sidro i završiti sa ovim kad je statut blokiran u Ministarstvu. Ne bi nikad odgovarao za Nijazove poteze u januaru jer je ta ista Skupština i prethodna uprava dala klub na raspolaganje dotičnom.

Hajmo nekad i za promjenu raditi jedni sa drugima a ne jedni protiv drugih. Da bi ovo uspjelo potrebna je kvalitetna sprega svih aktera jer još jedan sukob će značiti i upitan opstanak kluba.
"Moj ideal bio je i ostao Željezničar!" - Branimir Jelušić
Veteran

Post Postao/la Veteran »

Ovdje istinitost navedenih stvari pada u drugi plan, kada se zna da iza pisanja postoji iskljucivo interes, nikakva ljubav prema Zelji i kvalitetnija organizacija i rezultati kluba. Dakle "istina sa interesom" pa se tempira vrijeme objavljivanja nekih stvari, pa se ubace i neke poluistine i mahalske, a preskoce neke stvari koje ne idu u prilog onima koji stoje iza ovoga.
Zna se ko rovari, ko rusi sve od samog pocetka price, ne samo sa Mirvicem, nego i sa Diglisicem. Zele da su "glavni" da se pitaju a pokazali veliko neznanje do sada, licne interese, i kostali Zelju. I opet bi da su tu, i da vode stvari koje neznaju, dokazali su to.
Bez obzira na namjere, znanja, vjestine i kvalitet Mirvica, ili bilo koga drugog necemo mi naprijed dok se ovi amateri ne uklone iz i oko kluba.
UzivaocKajkuta

karic u nas?!?!?!?
a pehari su tu
Manijakdokraja9

Post Postao/la Manijakdokraja9 »

Irfo lafo kaze kredit digli da plate isplatimo... ne znam ni ja sta da mislim :dislike:
Odgovori