Tema posvećena FK Željezničar okuplja sve navijače i ljubitelje kluba na jednom mjestu. Ovdje se diskutuje o utakmicama, igračkom kadru, transferima, rezultatima i aktuelnim dešavanjima vezanim za Plave sa Grbavice.
Arma. je napisao/la: ↑20 svi 2026, 00:00
Čim sam vidio da je Marić odabran za SD znao sam da Savo odlazi, a što se tiče novog trenera, to će biti samo njegova produžena ruka, nešto slično kao Cvitanović - Mamić.
Ovaj Prelec mi je idealan kandidat za takvog čovjeka.
Uglavnom, bitno je da statut prođe, ostalo ćemo lako.
Pravo davti kažem nije mi ga žao i nije me iznenadio odlazak ali kontam da je mogao sezonu do kraja izvesti.
UzivaocKajkuta je napisao/la: ↑20 svi 2026, 00:48
savo jos u sarajevu...., jos mu doskorasnji tim menadzer s njim u ekipi, da nije ovo sve neka predstava
Ma Savo je bio često u Sarajevu i prije nego je došao kod nas. Voli kafanu pa ga ima svugdje.
"Moj ideal bio je i ostao Željezničar!" - Branimir Jelušić
Levin je napisao/la: ↑19 svi 2026, 23:28
Zar Šafarić nije jedan od kandidata za trenera sezone u SHNL?! Nejse, sjeća li se neko Alena Peternaca?
Da jeste, ali baš sam spomenuo zbog toga što se guraju kroz medije Carević ili Gregurina. Baš će biti nepravedno ako ne bude. Mislim nije direktno tema za naš Klub ali eto spomenulo se. On mi djeluje kao čovjek koji razumije situacije koje mu se mogu dogoditi u našoj ligi, tipa iznenadni odlasci igrača. Zbog toga mi je jedini interesantan od realnih opcija iz SHNL-a. Naravno bio bi pod uslovom Saninovog ostanka.
Što se Peternaca tiče, što dalje od Željezničara, u bliskim vezama je sa bjeguncima od hrvatskog pravosuđa koji se kriju u našem Gradu.
Ne znam, koliko sam shvatio u igri su Garcia, on i Kovačević. Da ti pravo kažem, da sam na mjestu Varaždina dao bih mu doživotni ugovor jer više od ovoga teško da mogu i sa većim budžetom.
Što se tiče boldiranog, bojim se da bi se svi oni tamo javili Mamiću ali hajde svakako bih više volio trenera iz Hrtvatske nego sa istoka ako već ne postoji domaća opcija.
UzivaocKajkuta je napisao/la: ↑20 svi 2026, 00:07
dat cu ti najbolji svjetski primjer, onaj rosenior u celsiju , strebercic sa finom karijerom fudbalskom, dzabe kad igrace nanjuse krv, mozes ti znat fudbala da vodis Feynord a ne Želju
Baš zato sam skeptičan oko ovog Preleca. Zamisli kad mu Bekrić i Aco prostru svoju filozofiju ili Suljo ako ostane. Mislim da bi mu tu bio kraj.
Levin je napisao/la: ↑19 svi 2026, 23:28
Zar Šafarić nije jedan od kandidata za trenera sezone u SHNL?! Nejse, sjeća li se neko Alena Peternaca?
Da jeste, ali baš sam spomenuo zbog toga što se guraju kroz medije Carević ili Gregurina. Baš će biti nepravedno ako ne bude. Mislim nije direktno tema za naš Klub ali eto spomenulo se. On mi djeluje kao čovjek koji razumije situacije koje mu se mogu dogoditi u našoj ligi, tipa iznenadni odlasci igrača. Zbog toga mi je jedini interesantan od realnih opcija iz SHNL-a. Naravno bio bi pod uslovom Saninovog ostanka.
Što se Peternaca tiče, što dalje od Željezničara, u bliskim vezama je sa bjeguncima od hrvatskog pravosuđa koji se kriju u našem Gradu.
Ne znam, koliko sam shvatio u igri su Garcia, on i Kovačević. Da ti pravo kažem, da sam na mjestu Varaždina dao bih mu doživotni ugovor jer više od ovoga teško da mogu i sa većim budžetom.
Što se tiče boldiranog, bojim se da bi se svi oni tamo javili Mamiću ali hajde svakako bih više volio trenera iz Hrtvatske nego sa istoka ako već ne postoji domaća opcija.
UzivaocKajkuta je napisao/la: ↑20 svi 2026, 00:07
dat cu ti najbolji svjetski primjer, onaj rosenior u celsiju , strebercic sa finom karijerom fudbalskom, dzabe kad igrace nanjuse krv, mozes ti znat fudbala da vodis Feynord a ne Želju
Baš zato sam skeptičan oko ovog Preleca. Zamisli kad mu Bekrić i Aco prostru svoju filozofiju ili Suljo ako ostane. Mislim da bi mu tu bio kraj.
ne zelim da zamisljam, desilo se kod Nere, kad su rekli zbunjuje ih analiza protivnika, skeptican sam i ja, mozda je to i dobro
Specifična je situacija ali siguran sam da Savo nije osoba koja će preći preko nekih svojih načela koja je davno postavio pred sebe. Jednostavno za mene je nezamislivo da on napusti ekipu pa da se naposljetku vrati, čak i u ovom scenariju kad se malo situacija zakuhala sa onom press konferencijom. Odradio je ono zbog čega je doveden, hvala mu i sretno u nastavku karijere. Moram biti iskren, malo mi je i žao što nas je napustio iako sam preispitivao neke njegove odluke tokom mandata. Siguran sam da se ne vraća u klub. To jednostavno ne liči na njega.
Što se tiče Preleca, kao i većina, nisam nešto očaran odabirom, naravno, ako sve ovo sa statutom prođe kako treba i ako bude on. Smatram da je bilo puno boljih rješenja ali ću dati podršku kao i uvijek što davao, svakom treneru koji je došao.
Da se ja pitam i odlučujem, fokus bi bio na sljedećim trenerima:
1. Ako su želja domaći bh. treneri onda samo: Mersad Selimbegović i eventualno Adnan Čustović, ostale opcije mi nisu interesantne.
2. Što se tiče regionalaca, imam 15-ak imena ali spomenuću samo neka: Gordon Schildenfeld, Krunoslav Rendulić, Goran Tomić, Silvijo Čabraja, Željko Sopić, Žarko Lazetić, Radomir Đalović i Igor Duljaj.
3. stranci: Stéphane Gilli, David Català, Roman Pilipchuk, Stefan Krämer, Pedro Moreira, Bruno Irles i eventualno Víctor Sánchez ako napusti Rijeku.
Ako moram skratiti spisak:
1. Selimbegović. Nerealno je, međutim, bilo je indicija da je on bio drugi kandidat kad je Stojanović došao. Vidim da je jučer spomenuo Želju i Mirvića. Još je rekao da se nada da će se priča što prije riješiti jer Mirvić od Želje može napraviti respektabilan klub.
2. Šifo, Rendulić, Tomić, Čabraja. Bilo koga od njih četiri. Smatram da bi nam oni baš sjeli. Da moram odabrati samo jednog, ne bih mogao da se odlučim.
3. Bilo koji od nabrojanih stranaca.
Zadnja izmjena: AmarAmarOsimOsim, dana/u 20 svi 2026, 10:55, ukupno mijenjano 1 put.
Nije nerealno za Selimbegovića. On je trenutno trener u Njemačkoj trećoj ligi. Nije to neka pljačka, niti finansijski, a niti rezultatski, jer je u ekipi koja je trenutno u sredini, bez nekih posebnih ambicija.
Bilo je nekih priča zimus, ali ništa ozbiljno.
Pojačanja se pretvorila u razočarenja: Na Grbavici se sprema čistka.
Iako nije jasno ko će predvoditi klub sa klupe u narednoj sezoni, u FK Željezničar već spremaju brojne igračke promjene.
Kako Faktor saznaje, veliki broj fudbalera dobio je poziv na razgovore sa rukovodstvom kluba. Mnogi će biti otpisani te uskoro završiti svoju epizodu na Grbavici.
Nizozemac Collin Seedorf je u jednom trenutku bio otpisan, ali ipak se vratio u tim te je standardni prvotimac. Važeći ugovor ima do ljeta 2027. godine, ali svoju epizodu će završiti ranije.
Iako najavljen kao veliko pojačanje, bugarski internacionalac Gabriel Galchev to nije opravdao. Skupo je plaćen Galchev, pa na Grbavici razmišljaju o prekidu saradnje, što će se uskoro i desiti.
Grbavicu sigurno napušta i Giovani Trouppe koji je posljednji put zaigrao protiv Rudara iz Prijedora u sramnom porazu Željezničara od 3:0. U narednim susretima nije bio u kombinaciji i sigurno neće ni u posljednja dva kola.
Ugovor istječe Joao Ericku, još jednom fudbaleru od kojeg se mnogo više očekivalo. Brazilac je stigao iz Posušja u eri Admira Adžema, postigao i dva pogotka ove sezone, ali definitivno nije osvojio stručni štab i navijače. Ugovor mu uskoro istječe i saradnja sigurno neće biti produžena.
Kao veliko pojačanje na Grbavici su najavili i Marokanca Ismaila M'Handa. Bivši član engleskog Arsenala iznenađujuće je stigao na Grbavicu, ali nije se uklopio. Upisao je tek sedam nastupa i dodao jednu asistenciju.
Posljednji put je igrao protiv Posušja na startu drugog dijela ove sezone. Da li je još u našem glavnom gradu, nikome i nije poznato.
Upitan je i status Dominika Prokopa koji ima važeći ugovor do ljeta 2028. godine, a gotovo sigurno klub će napustiti Brazilac Vini Peixoto koji je uskoro slobodan i ima nekoliko ponuda iz inostranstva.
Sa posudbe u Istru se vraća Hamza Jaganjac koji također nije mnogo ponudio, a na Grbavici više nećemo gledati ni Joeyja Koningsa kojeg je bivši šef struke Admir Adžem najavio kao rješenje za Željine golgeterske probleme.
Pravu šansu nije dobio mladi Muharem Husković, te je teško očekivati da će ostati u Dolini ćupova. Husković je upisao tek pet nastupa i dodao dvije asistencije, a prednost ispred njega je imao iskusni Sulejman Krpić.
I mladi Davor Rakić nalazi se na listi onih koji su itekako razočarali. Rakić je šansu dobijao ispred Željinih omladinaca što navijači svakako zamjeraju bivšem treneru Adžemu te čelnicima kluba koji su pokazali da im transfer politika nije bolja strana, naprotiv.
Rakić je upisao 18 nastupa na Grbavici, a posljednji put na terenu je bio u porazu od Borca na Grbavici kada je šansu dobio u 90. minuti.
Željo do kraja sezone ima duele sa Širokim Brijegom i Sarajevom te se očekuje da šansu dobiju i brojni omladinci, posebno juniori koji igraju sjajnu drugu polusezonu te se nalaze na četvrtom mjestu.
Konings je upisao tek 11 nastupa, nije se upisao u listu strijelaca i definitivno spada među Željine veće promašaje, kao i samog Adžema.
Ako šta više upratim to je Željo, nadam se da će se to završiti oko kluba, došao je čovjek koji ima ambiciju, mislim da može od Želje napraviti respektabilan klub.
Faktor svašta napisa a ništa konkretno osim da su dobili pozive na razgovore sa Upravom kluba? Sve je na "možda" u tekstu! More bit' bidne a more bit' ne bidne.
Btw, kojom Upravom kluba?
Ako šta više upratim to je Željo, nadam se da će se to završiti oko kluba, došao je čovjek koji ima ambiciju, mislim da može od Želje napraviti respektabilan klub.
Jučer je ovo Merso izjavio za Želju i Mirvića.
Joj kad bi nam donio njemački rad i disciplinu. Mi bi se upišali od smjeha. A igrači bi pomrli od rada. Merso je i kao igrač bio red, rad, disciplina i gledaj svoja posla. Profesionalac pravi.
Ako je suditi prema pisanju sportsport portala statut je odbijen. Ne znam na šta se tačno odnosi ali ako je konačna verzija odbijena sumnjam da ima više prostora za čekanje.
Pažljivo biram riječi, jer Klub si najveći.
Kako stariš, sve te više volim. Kako starim, sve te više bodrim!
Manijak pravi zna kako stoje stvari, zbog tebe su u vrhu sarajevski Plavi. A.O.