FK Željezničar

Virtu4L

Re: FK Željezničar

Post Postao/la Virtu4L »

Nažalost, mislim da nam je onaj poništeni gol na derbiju ugasio šanse za Evropu. Moguće je to još uvijek teoretski, ali dosta toga se mora poklopiti a mi moramo biti odlični i gledati druge rezultate.

Nećemo mnogo izgubiti ako ne odemo u Evropu, čak ćemo i dobiti, imaćemo više vremena da se pripremimo za narednu sezonu, polako posložimo ekipu jer Evropa donosi raniju prozivku i onda se sve radi u hodu.

Savo je za sad odličan, mada to ništa ne znači jer će svi ovi koji ga sad kao nešto licemjerno hvale - nakon prvog kiksa da mu psuju ženu, djecu i tjeraće ga. Naša posla. To je nešto u šta smo se pretvorili i idealan trener je onaj trener koji će sezonu završiti bez poraza sa maksimalnim brojem bodova. Takav ne postoji.
Levin

Post Postao/la Levin »

Ovaj finansijski izvještaj se jednostavno može nazvati:
„Drži vodu dok majstori odu!“

Nekoliko stvari se može jasno zaključiti i bez detaljnih elemenata:

Transfer Al Jabera bio je u visini od 1,8 miliona € (3,6 miliona KM), a proknjižen je i otpis zateznih kamata u iznosu od oko 2,4 miliona KM (O čemu je govorio i Tuna svojevremeno), što zajedno jasno dovodi do prikazanog prihoda od oko 6 miliona KM.

Druga vidljiva stavka je da je klub u više navrata uzimao kredite kod banaka i vjerovatno ih pokrivao ratama od Jabera ili je to namjeravao učiniti ili dizanjem novih kredita. U svakom slučaju, krediti su se vraćali, ali su se istovremeno uzimali novi radi refinansiranja i održavanja likvidnosti.

Povećanje troškova plata i ličnih primanja razumijem (donekle i povećanje troškova materijala, energije i goriva), ali ono što mi posebno upada u oči jesu troškovi primljenih usluga, gdje vjerovatno ulaze menadžerske naknade od oko 550 hiljada KM, ali ostaje pitanje gdje ide preostalih 1,5 miliona KM. Nečija provizija od transfera Jabera? Izvlačenje novca preko fiktivnih ugovora? Ili nešto treće?

Ono što mi posebno bode oči, i na neki način i boli, jeste vidjeti da su ukupne obaveze kluba narasle uprkos historijskom transferu — kako kratkoročne, tako i dugoročne. Evidentno, klub je i dalje značajno opterećen kreditima, obavezama prema poreznoj upravi i slično, a ni kratkoročno poslovanje nije dobro, s obzirom na visok iznos koji klub mora obezbijediti do kraja godine.

U svakom slučaju, nadam se da se niko iz prethodnih upravnih odbora neće naći u novim strukturama, jer se ne mogu oteti utisku da sva ova priča o ljubavi na kraju završi sa starom bosanskom istinom: „gdje sam ja tu“. Svaka čast na isplati od pola miliona agentima. Na obraz.

Nadam se da će izvještaj pogledati svi oni koji se nadaju povratku kluba u vrh tabele i pročitati ga s razumijevanjem, jer će ovo biti veoma težak put.
"Moj ideal bio je i ostao Željezničar!" - Branimir Jelušić
Levin

Post Postao/la Levin »

jointunija je napisao/la: 14 tra 2026, 08:24
AmarAmarOsimOsim je napisao/la: 14 tra 2026, 00:21 285.000 evrića isplaćeno menadžerima, posrednicima i zastupnicima, aferim vam bilo "Željovci" moji. Skoro 600 hiljada u jednoj godini. Aferim svima koji su učestvovali u ovom. Svaka čast, čestitam, počevši od predsjednika Tunovića, trenera a ujedno i sportskog direktora Adžema i ostalih članova uprave koji su glasali za sve ovo, odobravali i klimali glavom, svaka vam čast. Dobro su nas "naši Željovci" pripazili.
Za 2.5 miliona eura ovo je sve ok,dabogda uvijek ovako poslovali.Čovjek nam doveo i priodao igrača,dobar posao.Pričam o Abdulmaliku!
Vjerovatno je najveći dio tog iznosa provizija Jaberovih agenata. Veći je problem razlika od 1.5 miliona u dijelu "Troškovi primljenih usluga". To je siva zona.

P.S. Sumnjam da je transfer iznosio 2.5 miliona eura.
"Moj ideal bio je i ostao Željezničar!" - Branimir Jelušić
Veteran

Post Postao/la Veteran »

Mi od rata vazda u plusu ili na nuli u godisnjim finansijskim izvještajima, a klub dužan milione. Tako da ovaj izvjestaj mačku o rep. Zna se šta je dubinska analiza pokazala.
jointunija

Post Postao/la jointunija »

Levin je napisao/la: 14 tra 2026, 12:14
jointunija je napisao/la: 14 tra 2026, 08:24
AmarAmarOsimOsim je napisao/la: 14 tra 2026, 00:21 285.000 evrića isplaćeno menadžerima, posrednicima i zastupnicima, aferim vam bilo "Željovci" moji. Skoro 600 hiljada u jednoj godini. Aferim svima koji su učestvovali u ovom. Svaka čast, čestitam, počevši od predsjednika Tunovića, trenera a ujedno i sportskog direktora Adžema i ostalih članova uprave koji su glasali za sve ovo, odobravali i klimali glavom, svaka vam čast. Dobro su nas "naši Željovci" pripazili.
Za 2.5 miliona eura ovo je sve ok,dabogda uvijek ovako poslovali.Čovjek nam doveo i priodao igrača,dobar posao.Pričam o Abdulmaliku!
Vjerovatno je najveći dio tog iznosa provizija Jaberovih agenata. Veći je problem razlika od 1.5 miliona u dijelu "Troškovi primljenih usluga". To je siva zona.

P.S. Sumnjam da je transfer iznosio 2.5 miliona eura.
Što ćeš sumnjati,plate cijelu sezonu redovnije od bh telekoma,jedina fula prošlog saziva je ljetni prelazni,ostalo je itekako korektno odrađeno.
Odgovori