FK Željezničar
Re: FK Željezničar
Još nešto...
Snaga socios-a poput Reala i Barcelone nije u samoj strukturi istog već u bankarskoj garanciji koju mora dostaviti kandidat koji želi biti na čelu kluba a koja iznosi 15% od budžeta kluba preko koje odgovaraju za eventualno loše upravljanje klubom. To bi kod nas iznosilo oko 1.5 miliona KM.
Također treba reći da je kod izbora Laporte glasalo 114,504 člana kluba gdje je on dobio oko 68% glasova. Kod zadnjih izbora u Real-u glasalo je skoro 30,000 članova.
Btw, socios se zovu zato što svaki član ima pravo glasa a ne da ga bira neka Skupština od 7 članova.
Snaga socios-a poput Reala i Barcelone nije u samoj strukturi istog već u bankarskoj garanciji koju mora dostaviti kandidat koji želi biti na čelu kluba a koja iznosi 15% od budžeta kluba preko koje odgovaraju za eventualno loše upravljanje klubom. To bi kod nas iznosilo oko 1.5 miliona KM.
Također treba reći da je kod izbora Laporte glasalo 114,504 člana kluba gdje je on dobio oko 68% glasova. Kod zadnjih izbora u Real-u glasalo je skoro 30,000 članova.
Btw, socios se zovu zato što svaki član ima pravo glasa a ne da ga bira neka Skupština od 7 članova.
"Moj ideal bio je i ostao Željezničar!" - Branimir Jelušić
- UzivaocKajkuta
Evo uz pomoc AI:
Model je moguć i podsjeća na socios sistem Real Madrid CF i FC Barcelona — klub ostaje udruženje građana, članovi zadržavaju formalno vlasništvo i kontrolu nad ključnim stvarima (stadion, grb, zemljište), dok investitor dobija operativnu kontrolu kroz skupštinu i upravu. Ideja pokušava spojiti zaštitu identiteta kluba i privatni kapital.
Glavni problem nije statut nego motiv investitora. U balkanskim uslovima investitor teško ulaže ozbiljan novac ako nema vlasništvo, dividendu ili mogućnost prodaje udjela, pa ulaganje više liči na sponzorstvo nego klasičnu investiciju.
Zato se obično nude kompromisi:
dugoročni upravljački ugovor uz procenat od transfera i marketinga,
posebna kompanija za komercijalna prava (fan shop, sponzori, akademija),
ili “golden share” model gdje članovi imaju veto na prodaju stadiona, promjenu grba i slične ključne odluke.
Najveći pravni rizik bio bi da sistem samo formalno izgleda demokratski, a da je stvarna vlast trajno zaključana za jednu grupu, jer udruženje građana ipak mora imati određeni nivo stvarne demokratičnosti.
Model je moguć i podsjeća na socios sistem Real Madrid CF i FC Barcelona — klub ostaje udruženje građana, članovi zadržavaju formalno vlasništvo i kontrolu nad ključnim stvarima (stadion, grb, zemljište), dok investitor dobija operativnu kontrolu kroz skupštinu i upravu. Ideja pokušava spojiti zaštitu identiteta kluba i privatni kapital.
Glavni problem nije statut nego motiv investitora. U balkanskim uslovima investitor teško ulaže ozbiljan novac ako nema vlasništvo, dividendu ili mogućnost prodaje udjela, pa ulaganje više liči na sponzorstvo nego klasičnu investiciju.
Zato se obično nude kompromisi:
dugoročni upravljački ugovor uz procenat od transfera i marketinga,
posebna kompanija za komercijalna prava (fan shop, sponzori, akademija),
ili “golden share” model gdje članovi imaju veto na prodaju stadiona, promjenu grba i slične ključne odluke.
Najveći pravni rizik bio bi da sistem samo formalno izgleda demokratski, a da je stvarna vlast trajno zaključana za jednu grupu, jer udruženje građana ipak mora imati određeni nivo stvarne demokratičnosti.
a pehari su tu
Neko spomenu Zrinjski model. Kakav crni zrinjski, hdz i cifutski projekt, sa otetim stadionom, sve bezzakonje, klasični kriminalni projekt.
Na žalost nemamo znanja da otvorimo kvalitetnu raspravu na ovu temu. Malo nase želje, malo AI, malo nesto sto smo culi oko kluba. Nedovoljno.
Nama ostaje da cekamo i nadamo se da ce klub pronaci nacina da se izvucemo iz ove mocvare i krenemo prema gore.
Na žalost nemamo znanja da otvorimo kvalitetnu raspravu na ovu temu. Malo nase želje, malo AI, malo nesto sto smo culi oko kluba. Nedovoljno.
Nama ostaje da cekamo i nadamo se da ce klub pronaci nacina da se izvucemo iz ove mocvare i krenemo prema gore.
Sve stoji što si napisao ali htjeli mi to priznati ili ne ljudi koji vode Zrinjski rade vrhuski posao. Dok mi dobijemo 1.5 miliona iz Budžeta, Zrinjski dobije 3 miliona. Dok nas sudije zaklaše skoro svaku utakmicu Zrinjski skoro niko da nesmije dotaći. Dok mi imamo skoro 7 miliona duga Zrinjski ga nema skoro nikako.Veteran je napisao/la: ↑22 svi 2026, 14:56 Neko spomenu Zrinjski model. Kakav crni zrinjski, hdz i cifutski projekt, sa otetim stadionom, sve bezzakonje, klasični kriminalni projekt.
Kriminal jeste ali ne onakav na kakav smo mi navikli. Tamo kad se krade ne uzima se duša Klubu. Čak bih rekao da se pošteno krade ako to može jedno sa drugim pod ruku. Hahah
- Jesu li se biznismeni koji navijaju za Želju mogli okupiti oko kluba i pomoći radu kluba?! Jesu ali ih ne vidim u tolikom broju.
- Jesu li se političari koji navijaju za Želju mogli okupiti oko kluba i pomoći radu kluba?! Jesu ali ih ne vidim u tolikom broju.
- Je li Uprava mogla voditi klub bez takmičenja čiji je veći i bez talova sa agentima i menadžetima?! Jeste ali nama i dalje sportsku politiku vode isti.
Svi su pogledali finansijski izvještaj i niko ne pita otkud povećanje troškova sa 7 miliona u 2024 na 11 miliona u 2025 a da su dugoročne obaveze čak i povećane ?!
Ok, poskupila struja i ostali energenti pa trošak skočio sa 650k na 1.1 milion, ok povećane plate pa trošak skočio sa 4.4 miliona na 5.7 miliona, ok inflacija uradila svoje pa pstali neki troškovi otišli sa 100 na 230 hiljada ali kad vidim povećanje "troškova primljenih usluga" sa 1.5 na 3 miliona KM odmah mi je hiljadu upitnika iznad glave?! Kakve mi to usluge plaćamo?!
Zašto sve ovo pišem. Onako usput pogledam i finansijski izvještaj Zrinjskog. Kad i tamo neko povećanje rashoda sa 12 miliona na 15.4 miliona. Kontam ma isto kao i kod nas. Onda malo bolje pogledam "Dugoročne obaveze" im se smanjile sa 4.8 miliona na 1.1 milion. Ljudi vratili dugove i pozajmice i još uz to prijavili dobit od 3.7 miliona KM.
Je li u Zrinjskom kriminal? Jeste! Ali kad pogledam nas mi smo obićne lopuže. Sami od sebe bi ukrali i pronevjerili.
Nejse, nije mi cilj da nešto veličam Zrinjski ali mogli smo se malo ugledati na njih po pitanju svakodnevnog funkcionisanja kluba. Mi kao navijači se svakako ništa ne pitamo tako da nam je svakako da čekamo hoće li mudre glave u klubu nešto pametno smisliti.
Jeste drug, ali je zrinjski sve to ostvario pomocu kradja, imali su sezona gdje su igrali mangupski, ali vise jer su zasticeni i to je prava istina.Levin je napisao/la: ↑22 svi 2026, 16:01Sve stoji što si napisao ali htjeli mi to priznati ili ne ljudi koji vode Zrinjski rade vrhuski posao. Dok mi dobijemo 1.5 miliona iz Budžeta, Zrinjski dobije 3 miliona. Dok nas sudije zaklaše skoro svaku utakmicu Zrinjski skoro niko da nesmije dotaći. Dok mi imamo skoro 7 miliona duga Zrinjski ga nema skoro nikako.Veteran je napisao/la: ↑22 svi 2026, 14:56 Neko spomenu Zrinjski model. Kakav crni zrinjski, hdz i cifutski projekt, sa otetim stadionom, sve bezzakonje, klasični kriminalni projekt.
Kriminal jeste ali ne onakav na kakav smo mi navikli. Tamo kad se krade ne uzima se duša Klubu. Čak bih rekao da se pošteno krade ako to može jedno sa drugim pod ruku. Hahah
- Jesu li se biznismeni koji navijaju za Želju mogli okupiti oko kluba i pomoći radu kluba?! Jesu ali ih ne vidim u tolikom broju.
- Jesu li se političari koji navijaju za Želju mogli okupiti oko kluba i pomoći radu kluba?! Jesu ali ih ne vidim u tolikom broju.
- Je li Uprava mogla voditi klub bez takmičenja čiji je veći i bez talova sa agentima i menadžetima?! Jeste ali nama i dalje sportsku politiku vode isti.
Svi su pogledali finansijski izvještaj i niko ne pita otkud povećanje troškova sa 7 miliona u 2024 na 11 miliona u 2025 a da su dugoročne obaveze čak i povećane ?!
Ok, poskupila struja i ostali energenti pa trošak skočio sa 650k na 1.1 milion, ok povećane plate pa trošak skočio sa 4.4 miliona na 5.7 miliona, ok inflacija uradila svoje pa pstali neki troškovi otišli sa 100 na 230 hiljada ali kad vidim povećanje "troškova primljenih usluga" sa 1.5 na 3 miliona KM odmah mi je hiljadu upitnika iznad glave?! Kakve mi to usluge plaćamo?!
Zašto sve ovo pišem. Onako usput pogledam i finansijski izvještaj Zrinjskog. Kad i tamo neko povećanje rashoda sa 12 miliona na 15.4 miliona. Kontam ma isto kao i kod nas. Onda malo bolje pogledam "Dugoročne obaveze" im se smanjile sa 4.8 miliona na 1.1 milion. Ljudi vratili dugove i pozajmice i još uz to prijavili dobit od 3.7 miliona KM.
Je li u Zrinjskom kriminal? Jeste! Ali kad pogledam nas mi smo obićne lopuže. Sami od sebe bi ukrali i pronevjerili.
Nejse, nije mi cilj da nešto veličam Zrinjski ali mogli smo se malo ugledati na njih po pitanju svakodnevnog funkcionisanja kluba. Mi kao navijači se svakako ništa ne pitamo tako da nam je svakako da čekamo hoće li mudre glave u klubu nešto pametno smisliti.
Jos nesto mi nije jasno vezano za nas klub, da godinama nisu ponudili dzaba ulaz, prvi sam koji je davao za sve i nikad nece biti problem, ni gostovanja, ni domace, ni donacije ali neke utakmice jednostavno sluze da privuces raju. Idealan primjer je utakmica sinoc ili ako krenemo nekim boljim putem, pocetak sezone, lijepo vrijeme izadjes u susret navijacima koji drze ovaj klub na rukama skoro.
Po meni je rješenje u tome da se otvori sestrinska firma, zatim prenijet prava na tu firmu, investitor uzme 80% prava u njoj, a udruženje 20% uz veto na ključna pitanja (imovina).
Naravno ovo bi trebalo detaljno rasčivijat, ali mislim da je najbolji model za nas.
Naravno ovo bi trebalo detaljno rasčivijat, ali mislim da je najbolji model za nas.
Da mi imamo nekog Bosnju koji se pita ko Čovke ili Dodo ili Vico, i da gura samo Želju, a ne prvenstveno torpedo, velež, ili lokalno čelik, mi bi krcatu Grbavicu svaku tekmu imali, i svako proljece igrali u Europi, a o trofejima da i nepričamo.
Mi imamo politicare koji rade sve da nas preko gore nabrojanih klubova ugase. To je ta mala "razlika"
Mi imamo politicare koji rade sve da nas preko gore nabrojanih klubova ugase. To je ta mala "razlika"
I jos jedan dodatak. Sekretar nogometnog saveza od rata je torpeder. Prvo Merdanovic, pa Bakovic i sada ovo govno Čeremidžic. Predsjednici saveza Pusina i Begic isto torpederi. Jedino u komitetu za normalizaciju oni nisu imali izvrsne funkcije.
Kako mislimo funkcionisati dok se ne sredi statut
Halalite, mozda je vec i pisano posle cu precesljat stranice
Halalite, mozda je vec i pisano posle cu precesljat stranice
Ma mislim finansijski.
Ja da sam Mirvic, svakome ko se petlja oko Zelje samo bi postavio pitanje jesi li barem pokusao uradit nesto oko prostorija ispod istoka i daj dokaz ako jesi.
Svi koji nisu ni pokusali time dokazuju da su nesposobni i ne znaju rijesit problem i namać pare sto dalje implicira da nisu ni za kakve funkcije.
- AhmedNurudin
"Fudbaler Željezničara je početkom marta doživio tešku povredu ukrštenih ligamenata koja zahtijeva dug period oporavka.
Armin Hodžić je zimus došao u ekipu Željezničara kao veliko pojačanje, međutim povrijedio se na duelu protiv Sloge Meridian i dodatno se nadovezao na probleme koji muče Plave tokom cijele sezonu.
Ono što može da raduje sve pristalice Željezničara je to da njegov oporavak ide prema planu, saznaje Dnevni Avaz.
Kako se navodi, meniskus nije nastradao, pa se radi samo o povredi ligamenta, bez dodatnog oštećenja tog dijela koljena, ali u taboru Željezničara ne žele da žure sa njegovim povratkom dok skroz ne zaliječi povredu."
Izvor: Dnevni Avaz, Meridiansport
Ne znam da li ovo znači da je moguć njegov povratak prije zime ali svakako je lijepo ovo procitati. Baš bi nam značio.
Armin Hodžić je zimus došao u ekipu Željezničara kao veliko pojačanje, međutim povrijedio se na duelu protiv Sloge Meridian i dodatno se nadovezao na probleme koji muče Plave tokom cijele sezonu.
Ono što može da raduje sve pristalice Željezničara je to da njegov oporavak ide prema planu, saznaje Dnevni Avaz.
Kako se navodi, meniskus nije nastradao, pa se radi samo o povredi ligamenta, bez dodatnog oštećenja tog dijela koljena, ali u taboru Željezničara ne žele da žure sa njegovim povratkom dok skroz ne zaliječi povredu."
Ne znam da li ovo znači da je moguć njegov povratak prije zime ali svakako je lijepo ovo procitati. Baš bi nam značio.
Pažljivo biram riječi, jer Klub si najveći.
Kako stariš, sve te više volim. Kako starim, sve te više bodrim!
Manijak pravi zna kako stoje stvari, zbog tebe su u vrhu sarajevski Plavi. A.O.
Kako stariš, sve te više volim. Kako starim, sve te više bodrim!
Manijak pravi zna kako stoje stvari, zbog tebe su u vrhu sarajevski Plavi. A.O.
AhmedNurudin je napisao/la: ↑23 svi 2026, 08:23 "Fudbaler Željezničara je početkom marta doživio tešku povredu ukrštenih ligamenata koja zahtijeva dug period oporavka.
Iskreno od igraca koji su dozivjeli najteze sportske povrede (krizni ligamenti i lom noge) ne ocekujem nista. Sumnjam da ce kod ijednog trenera biti prva opcija. Teski su to oporavci i fizicki i psihicki. Iskustva kazu da se mnogi nikada ne oporave, ili ne budu niti blizu prijasnjeg nivoa igre i forme.