Sabani_Nonda je napisao/la: ↑28 pro 2025, 10:48
Problem je sto bi Čelik bio mrtav bez grada. Dug prema poreznoj vraća grad. Nije to bilo nikakvo ekonomsko ili neko drugo umijeće uprave. Većina prihoda je opet iz države (grad i kanton). Sada malo filozofije. Nekome je čelik svetinja pa bi prije bio gladan, a Čeliku dao pare. Prosječan građanin Zenice ne bi to uradio, a po nekoj logici su to pare svih građana. Koliko su ljudi spremni dati svojih para vidimo kroz skupštinu, donacije, Fan šop Itd. Eh sada se postavlja pitanje da li je prioritet praviti infrastrukturu po gradu, ulagati ubposlovne zone, dati milion da se spasi nekom život, Itd Itd ili Čeliku koji je profesionalni klub, predstavlja neku vrstu zabave, a Plate će biti velike sljedeće godine u premijer ligi ( vjerovatno 5, 10 hiljada i vise) . Mislim da je jedino pravedno tržišno poslovanje, jer bujrum ko voli Čelik neka plati kartu 20 km, neka daje Donacije, kupuje dresove Itd. Sve drugo je ljubav na silu. Daj pare iz budžeta jer to hoće 1000 zenicana koji fanatično voli Čelik (ekipa koja je tu svaku utakmicu bez obzira na rezultat). Složeno je ovo pitanje sa vise aspekata. Ja kada sam odrastao sam skontao da mi nemamo potencijal za neke ozbiljnije uspjehe, nas nema na mapi evrope. Naši resursi u navijačkom, ekonomskom i svakom drugom smislu su neuporedivo sa npr Beogradom i Zagrebom pa ni oni nemaju ništa ozbiljno na evropskoj sceni. Odoh ja predaleko, ali Ponte je da ne treba previše očekivati i treba biti realan.
Celik prije svega da se uzdao taj "grad" kojeg spominjes, vec bi bio pod "dirigovanim stecajem" kojeg je isti taj grad zagovarao Celiku. Celik je spasio NG, UO, Robijasi i svi ostali koji jesu da nekog ne preskocim nenamjerno.
Sto se tice "prosjecnog gradjanina", evo ni ja (a nisam jedini ima nas jako mnogo), ne podrzavamo da se lijepi asfalf na asfalt

Mjenja vanjska rasvjeta za led rasvjetu, tamo gdje je led rasvjeta izmisljati senzore. Ma hajde molim te. Napravi anketu sta misli prosjecan "gradjanin" u gradskim naseljima o poticajima za traktore i plastenike..
Dalje za tvoj info protiv GOSK-a je bilo preko 10 hiljada ljudi, a imas ih jos kamaru koji ne idu a tema im je Celik. Prvi moj otac koji je usao u devedesetu godinu (zadnja ganeracija sto je biciklo na jug vezala

) prati, a ne ide vise na utakmice odavno, a kamara je takvi.
Vezano za europu, ne moramo u europi biti nista, ali mozemo u ovoj svojoj drzavi.