Sabani_Nonda je napisao/la: ↑28 pro 2025, 10:48
Problem je sto bi Čelik bio mrtav bez grada. Dug prema poreznoj vraća grad. Nije to bilo nikakvo ekonomsko ili neko drugo umijeće uprave. Većina prihoda je opet iz države (grad i kanton). Sada malo filozofije. Nekome je čelik svetinja pa bi prije bio gladan, a Čeliku dao pare. Prosječan građanin Zenice ne bi to uradio, a po nekoj logici su to pare svih građana. Koliko su ljudi spremni dati svojih para vidimo kroz skupštinu, donacije, Fan šop Itd. Eh sada se postavlja pitanje da li je prioritet praviti infrastrukturu po gradu, ulagati ubposlovne zone, dati milion da se spasi nekom život, Itd Itd ili Čeliku koji je profesionalni klub, predstavlja neku vrstu zabave, a Plate će biti velike sljedeće godine u premijer ligi ( vjerovatno 5, 10 hiljada i vise) . Mislim da je jedino pravedno tržišno poslovanje, jer bujrum ko voli Čelik neka plati kartu 20 km, neka daje Donacije, kupuje dresove Itd. Sve drugo je ljubav na silu. Daj pare iz budžeta jer to hoće 1000 zenicana koji fanatično voli Čelik (ekipa koja je tu svaku utakmicu bez obzira na rezultat). Složeno je ovo pitanje sa vise aspekata. Ja kada sam odrastao sam skontao da mi nemamo potencijal za neke ozbiljnije uspjehe, nas nema na mapi evrope. Naši resursi u navijačkom, ekonomskom i svakom drugom smislu su neuporedivo sa npr Beogradom i Zagrebom pa ni oni nemaju ništa ozbiljno na evropskoj sceni. Odoh ja predaleko, ali Ponte je da ne treba previše očekivati i treba biti realan.
Velež 4,3 miliona KM, 2,7 miliona KM
Željezničar 1,4 miliona KM, 2 miliona KM
Sarajevo 800k KM, 1,6 miliona KM
Zrinjski 3,7 miliona KM, 1,7 miliona KM
Sloboda milion KM godišnje
Evo za par klubova iznosi koje su dobili iz budžeta grada/kantona/federacije u 2024. i 2023. godini. U međuvremenu, Čelik je prošle 2024. iz budžeta dobio 200k KM i godinu ranije 500k ili 700k, ne mogu se sjetiti tačno.
Dok se ne donese zakon o sportu i zabrani finansiranje profesionalnih klubova na nivou federacije/države, do tada je puno pravo Čelika da ima podršku svog grada i kantona, kao što imaju i drugi klubovi sa kojima se takmiči.
Naša uprava samo mora raditi na tome, da ta podrška iz budžeta ima što manji procenat u budžetu kluba. Naredne godine će to biti nekih 50% što nije dobro, ali nakon prve sezone u PL, kada porastu prihodi od sponzora i kada klub naplati novce što savez/uefa dijeli premijerligašima, taj procenat će ići dole. Smanjit će se rizik od politike i u tom slučaju nikakav problem za klub neće biti potencijalno zavrtanje "pipe" od strane politike.