Truhlo je napisao/la: ↑01 lis 2025, 22:41
Nema potrebe na osnovu delegata, evo ti tačne brojke prodanih ulaznica u prvoj ligi na prve 3 utakmice:
Sezona 23/24:
- Radnik Hadžići: 2222
- Goražde: 1373
- Tomislav: 1039
Ukupno: 4634
Sezona 24/25:
- Goražde: 1456
- Jedinstvo: 1854
- Zvijezda: 1357
Ukupno: 4667
Sezona 25/26:
- Tomislav: 1822
- Budućnost: 1444
- Stupčanica: 1959
Ukupno: 5225
Manje od 200 ulaznica razlike po utakmici, baš tanko, pretanko, mora to ići na 500+ barem da bi rekao neki napredak.
Veliki ispit će biti Vitez i Tuzla, pogotovo ako budu u planiranom terminu od 15:00. Tu je premija 1500 ulaznica.
Ovako kad se pogleda nije neka razlika, ali kad se dadne, hajde da kazem narativ, onda mislim da jeste i da ce vrijeme to pokazati. Evo da objasnim na sta mislim, krenucu redom.
Sezona 23/24, nasa prva sezona u ovoj ligi. Poslije fine pobjede (i sada zapanjujuce posjete) protiv Klisa u barazu, prelaznog roka u kojem dovodimo dosta zvucnih imena, i prvog boda kojeg osvajamo u Olovu protiv Stupcanice, po meni sasvim je prirodno da na otvaranju sezone protiv Radnika bude prodano ovoliko karata. Raja je vjerujem "ocekivala" onaj Celik, kojeg je gledala u PL pa je dosla euforicno na stadion. Ne treba zaboraviti, ljetno je doba i jos je dijaspora tu. Rezultat prve domace 1:1 po mnogima razocaravajuc. I nema veze sto si slijedece kolo dobio Mladost u gostima, na slijedecoj utakmici gotovo hiljadu ljudi manje, dakle 50%. Dobijas tu utakmicu onda imas dva gostovanja, gubis u Gornjem Rahicu, sto je bilo ravno katastrofi i ides u Kakanj gdje izvlacis remi. Dakle u 6 kola ti imas dvije pobjede, tri remija i samo jedan poraz, ali u sedmom kolu protiv Tomislava prodaje se malo vise od 1000 karti? Dakle, raja se ohladila, nema onog hajpa od prvog kola i razmisljanja mase da ce se Celik prosetati ligom...u nastavku prvenstva, ako se ne varam broj prodatih karata nije se bitnije mjenjao. Izuzetak su utakmice sa TOSK-om i Slobodom (oko 1300 i 1600) da bi nakon ovih utakmica, odmah slijedeca utakmica bila Buducnost sa prodatih 516 karata? Prosjek prodatih karata u sezoni je bio malo vise od 1300.
Sezona 24/25
Sezona u kojoj je raja vec malo svjesnija u kakvoj ligi igra Celik i kakav igracki kvalitet ima Celik. Prvo kolo domacini Gorazdu i prodaje se karata otprilike isto kao i sezonu prije u 4. kolu protiv istog protivnika, Pobjedjujemo i u drugom kolu smo ponovo domacini ovaj put Jedinstvu. Nocna utakmica, stari rival i povecanje prodaje karata za oko 400, sto je cini mi se bio i vrhunac prodanih karata u prosloj sezoni. I tu utakmicu dobijamo i idemo u goste Travniku, gdje gubimo iako je na tribinama bilo 2000 nasih navijaca. Slijedece kolo docekujemo Zvijezdu, covjek bi ocekivao bar preko 1500 prodatih karata, ali prodato je malo vise od 1300 karata. Naredne utakmice igras u Hadzicima egal, gubis kuci od Lukavca (ispod 1000 karti prodato), gubis u gostima od G. Rahica, izvlacis egal sa TC-om, i onda na domacoj protiv Tomislava nemas ni 700 prodatih karata....Ostatak sezone nekako se navukao na 1200 karata u prosjeku.
Sezona 25/26
Eh, sad slijedi ono zbog cega sam optimistican. Prije svega, klubu je odblokiran racun, radi se na promociji kluba izdavanjem custom dresova povodom rodjendana kluba (narudzba biva prodata u par sati, na opste iznenadjenje sviju). Dalji potezi ove akcije su naravno katastrofalni, ali za to je kriv Fundus. Konacno se u klub dovode pojacanja koja to zaista jesu, i konacno Celik lici na tim koji ima ambiciju da u ovoj sezoni moze i zeli nesto napraviti. Sezona se otvara gostovanjem u Travniku, pred skoro 3000 nasih navijaca. Iako smo bili bolji tim /sto se konkretno u Travniku zaista rijetko desavalo/ izvlacimo samo egal. Prva domaca utakmica protiv Tomislava i preko 1800 karata prodato. Slijedi gostovanje Slobodi, gdje ponovo i pored mnogo bolje igre od protivnika donosimo bod kuci. Bod koji je nekad iz Tuzle izgledao kao pobjeda, ove sezone bas i nije to slucaj, jer stekao se dojam da smo ih imali. U trecem kolu na Bilino dolazi Buducnost i na opste iznenadjenje prodato je "samo" 1444 karte. Mnoge je to razocaralo, ali podsjeticu da je prije dvije sezone za utakmicu istih rivala kartu kupilo 516 ljudi? Dakle skoro tri puta vise nego tad. Poslije nerijesenog susreta u toj utakmici, moglo se cuti mnogo nezadovoljnih ljudi, koji su, naravno, "digli ruke od Celika, i da nece vise doci... U 4.kolu gostujemo Bratstvu i sa ovog gostovanja donosimo pun plijen, pa je derbi protiv Stupcanice s razlogom ocekivano da ce se mozda oboriti rekord prodatih karata otkako smo u 1LF. To se nije desilo, ali brojka od 1959 prodatih karata nije beznacajna. Uz to, dosta lica, kojima je nakon Buducnosti "bilo dosta Celika, i koji vise nece doci" je ipak bilo na stadionu
Ono sto me raduje jeste da, bar po meni, postavlja se temelj za posjetu u ovoj sezoni. Uz ovakve igre Čelika, mislim da posjeta nece ici ispod 1500 prodatih karata, a da ce neke derbi utakmice donijeti i nove rekorde u prodaji karata.
Mozda nije nebitno pomenuti da je u odnosu na proslu godinu broj sezonskih karata se podigao za 200 (sto je povecanje od 66% sa 300 na 500).
Naravno da uvijek moze bolje, ali ipak je ovo trnovit put, a u ovom gradu je najteze zadobiti povjerenje ljudi. Pogotovo ako pogledamo kroz sta je prosao ovaj klub, i koliko su ljude huskali protiv njega. Neki jos uvijek ne mogu u glavi to prespojiti i iako mozda vise ne misle da je "Celik bure bez dna" ponos im ne da da kazu:" Skuzajte ljudi, grijesio sam" - A to bi rekli dolaskom na utakmice kluba kojeg su nekad voljeli gledati. Zato, svaki pomak je bitan i veliki, a doci ce i dani i "ono sto Celik ceka, to nije tajna neka"
NAPRIJED ČELIK!!!
PS. Prastajte, popio sam kafu kasno, pa nece san na oci
Odoh sad, sto kaze Balasevic: "...mozda cu sanjati dim, vatru i ČELIK!"