FK Željezničar

Tema posvećena FK Željezničar okuplja sve navijače i ljubitelje kluba na jednom mjestu. Ovdje se diskutuje o utakmicama, igračkom kadru, transferima, rezultatima i aktuelnim dešavanjima vezanim za Plave sa Grbavice.
Pablo11

Re: FK Željezničar

Post Postao/la Pablo11 »

Jos bolje ako je lijevi bek.
Orvel

Post Postao/la Orvel »

Ma haj, samo recite onu nasu koju ponavljamo 10ak godina: "IZDOBRIT CE".

Pripremne utakmice jesu tu za ovakve stvari i nema tu sta da se komentarise ili analizira. Jedino sto je jasno jeste da smo mi ekipa koja nikad nije igrala zajedno i to se vidi, kao da nisu ni trenirali zajedno. Gore od toga sto nam je i klub takav, kao da smo se tek osnovali, prikupili neke igrace i hajmo mi na pripreme put slovenije.

Ali ne lezi vraze, moze gore i od toga. Kad tek osnujes klub, igraxi i ljudi u klubu su entuziasticni, mozda se nadje i pokoji poziticni egocentrik koji moze promijeniti stvari. E kod nas u ekipi tacno vidis da se igracima ne igra za ovaj klub i da jedva cekaju da idu, preslikana anemicnost od prosle sezone sa jos losijim sastavom (tj ostatkom proalogodisnjeg sastava). U klubu isto tako, bez nekog plana, hvatas se za slamke, daj nam dzabali sta god pa cemo valjda ostati u ligi.

I na sve to ide nas aplauz za izuzetan rad svih struktura ovog kluba. Koliko je ovo sveukupno jadno, evo nemam rijeci vise. Godinama amo se zezali da nam apoteke trebaju biti sponzor, a ovi u klubu izgleda to ozbiljno shvatili i idu ka tome.

Nasa je prokletinja sto smo nekad bili pravi i uspjesan klub. Jer se ja i mnogi drugi sjecaju tih vremena i kontaju da i dalje navijaju za isti klub. U stvarnosti mi smo kao sto najveci od nas rece "KLUB NOSTALGICARA".
braco

Post Postao/la braco »

Arma. je napisao/la: 18 srp 2026, 19:08
braco je napisao/la: 18 srp 2026, 18:54 Samo malu ispravku da napravim na jednu informaciju na zvaničnoj. Za Senegalca Daboa koji je danas potpisao, zvanična je napisala:
Yacouba Dabo, koji ima državljanstvo Španije, pojačat će konkurenciju na pozicijama na desnoj strani.
Dabo ce pojačat konkurenciju na desnoj strani samo ako je doveden na osnovu jednog ulaska na transfermarkt gdje ruku na srce piše da igra po desnoj strani:

slika

Ali u realnosti on posljednje dvije sezone nema veze sa desnom stranom ni sa krilom, jer je u posljednje 2 godine primarno igrao lijevog beka u četvrtoj španskoj ligi, što potvrđuju i sljedeće grafike iz tog perioda na osnovu podataka sa wyscouta:

Sezona 25/26:

slika

Sezona 24/25:

slika

Također, ako uđemo na njegove higlightse iz prethodne sezone, vidimo da mu je kao primarna pozicija na španskom jeziku navedena bek, a i na osnovu isječaka iz videa vidimo da većinom igra lijevog beka:

Tako da nadam se da je ovo samo greška u komunikaciji između ljudi iz našeg kluba koji su doveli i naše press službe koja je napisala ovaj tekst ili jednostavno iz PR-a su samo bez provjere ušli na transfermarkt i uzeli od tamo podatke za tekst.

Ne želim da mislim da je "na ćoravo" doveden, pa se iskreno nadam da je samo nesmotrena greška.
Pošto si ekspert za ove grafikone, jel dobar ili loš u ovim statistikama
U desnom donjem uglu imaš objašnjeno šta znači svaka boja na grafici. Grafika predstavlja poređenje Daboa sa svim ostalim bekovima u ligi, pa na osnovu toga se i formiraju ove boje za svaku kategoriju. Npr. na grafikonu iz prethodne sezone, u zraku je očekivano dominantan u odnosu na ostale bekove s obzirom da je 190 cm visok, pa su zato te kategorije ofarbane u plavo jer spada u sami vrh lige u zračnim duelima među bekovima.

Generalno gledajući grafikon iz prošle sezone čini se dobar, ističe se već spomenuti zračni dueli, dobar u progresiji lopte, kao i ubrzanju sa loptom. Možda mu je najveća mana na tom grafikonu to što spada među bekove koji upućuje najveći broj centaršuteva u ligi, a ima jako mali procenat uspješnih centaršuteva. Ali dobro, to zna varirati od sezone do sezone.

U svakom slučaju, dobre brojke na grafikonu u 4. španskoj ligu nisu garant da će biti dobar u našoj ligi, a u drugu ruku možda i nastavi s dobrim partijama ovdje. Bolje da mu je obećavajuća grafika kao i što jeste, nego da je i u 4. španskoj ligi loša.
Arma.

Post Postao/la Arma. »

braco je napisao/la: 18 srp 2026, 19:32 U desnom donjem uglu imaš objašnjeno šta znači svaka boja na grafici. Grafika predstavlja poređenje Daboa sa svim ostalim bekovima u ligi, pa na osnovu toga se i formiraju ove boje za svaku kategoriju. Npr. na grafikonu iz prethodne sezone, u zraku je očekivano dominantan u odnosu na ostale bekove s obzirom da je 190 cm visok, pa su zato te kategorije ofarbane u plavo jer spada u sami vrh lige u zračnim duelima među bekovima.

Generalno gledajući grafikon iz prošle sezone čini se dobar, ističe se već spomenuti zračni dueli, dobar u progresiji lopte, kao i ubrzanju sa loptom. Možda mu je najveća mana na tom grafikonu to što spada među bekove koji upućuje najveći broj centaršuteva u ligi, a ima jako mali procenat uspješnih centaršuteva. Ali dobro, to zna varirati od sezone do sezone.

U svakom slučaju, dobre brojke na grafikonu u 4. španskoj ligu nisu garant da će biti dobar u našoj ligi, a u drugu ruku možda i nastavi s dobrim partijama ovdje. Bolje da mu je obećavajuća grafika kao i što jeste, nego da je i u 4. španskoj ligi loša.
Hvala, vidim da je defanzivno dobar, barem po ovim pokazateljima, a ofanzivno limitiran, ali eto teren je najbolje mjerilo, pa ćemo vidit.
braco

Post Postao/la braco »

Arma. je napisao/la: 18 srp 2026, 19:38
braco je napisao/la: 18 srp 2026, 19:32 U desnom donjem uglu imaš objašnjeno šta znači svaka boja na grafici. Grafika predstavlja poređenje Daboa sa svim ostalim bekovima u ligi, pa na osnovu toga se i formiraju ove boje za svaku kategoriju. Npr. na grafikonu iz prethodne sezone, u zraku je očekivano dominantan u odnosu na ostale bekove s obzirom da je 190 cm visok, pa su zato te kategorije ofarbane u plavo jer spada u sami vrh lige u zračnim duelima među bekovima.

Hvala, vidim da je defanzivno dobar, barem po ovim pokazateljima, a ofanzivno limitiran, ali eto teren je najbolje mjerilo, pa ćemo vidit.
Plus je i što može igrat i lijevo i desno, ali kao što sam gore napisao, prvenstveno je igrao lijevo posljednje dvije sezone.
Levin

Post Postao/la Levin »

braco je napisao/la: 18 srp 2026, 19:42

Plus je i što može igrat i lijevo i desno, ali kao što sam gore napisao, prvenstveno je igrao lijevo posljednje dvije sezone.
Šta misliš inače o bekovima i krilima toliko visokim? Lično nisam ljubitelj.
"Moj ideal bio je i ostao Željezničar!" - Branimir Jelušić
Arma.

Post Postao/la Arma. »

Levin je napisao/la: 18 srp 2026, 19:48 Šta misliš inače o bekovima i krilima toliko visokim? Lično nisam ljubitelj.
U zadnje vrijeme česti su visoki bekovi, lijevog beka igra onaj Burn iz Newcastlea, ima preko 2 metra, a Van de Ven sa 193cm najbrži igrač evrope (zvanično).
Naravno, to zavisi od milion faktora, ali visoki bekovi su postali standard.
Levin

Post Postao/la Levin »

Arma. je napisao/la: 18 srp 2026, 19:52
Levin je napisao/la: 18 srp 2026, 19:48 Šta misliš inače o bekovima i krilima toliko visokim? Lično nisam ljubitelj.
U zadnje vrijeme česti su visoki bekovi, lijevog beka igra onaj Burn iz Newcastlea, ima preko 2 metra, a Van de Ven sa 193cm najbrži igrač evrope (zvanično).
Naravno, to zavisi od milion faktora, ali visoki bekovi su postali standard.
Nisam rekao da ih nema i da je to loša stvar. Samo lično nisam neki ljubitelj. Može čak biti i dobro vidjet ćemo. U svakom slučaju bolje nego Šabić na beku.
"Moj ideal bio je i ostao Željezničar!" - Branimir Jelušić
braco

Post Postao/la braco »

Levin je napisao/la: 18 srp 2026, 19:48

Što se tiče bekova, nisam ni ja bio neki fan visokog beka prvenstveno zbog tromosti, ali eto ovaj Dabo se ne čini spor pa ćemo vidjet.

Inače Ismail Oulad mi se činio korektan kad je ušao u igru danas. Ja se nadam da možemo nekako da ga izbrusimo kao igrača, sumnjam da je baš antitalenat. Samo što nisam upućen šta je konkretno problem kod njega pa ne igra ni kod jednog trenera, da li se ne trudi dovoljno na treninzima ili nešto deseto. Vala nisu Milošević i Radovac Pedri i Rodri pa da Ismail ne može minute pored njih dobit. Nije ni dobio realno pravu priliku u Želji. Govorimo o mladom momku koji je tek potpisao za nas krajem oktobra bez ikakve fizičke spreme jer nije imao pripreme, došao je u visoko disfunkcionalan tim sa toksičnom atmosferom, a razmišljajmo i sa psihološkog aspekta da je došao iz Arsenala gdje je sve tip top i sad se morao "spustit" na nivo Želje, realno to je vrlo jaka mentalna borba za njega u tom momentu. To sve sa 20 godina života, bez ikakvog iskustva u seniorskom fudbalu, novi grad i država, kao što rekoh sve usred polusezone. Realno on je ovdje ko sa Marsa pao i treba vremena za adaptaciju.

Eh sad, ako se on ne trudi na treninzima onda sve ovo što sam napisao pada u vodu, a možda i fakat jednostavno nema kvalitet. :mrgreen:
AhmedNurudin

Post Postao/la AhmedNurudin »

"Sutrašnja utakmica protiv Al-Ule je otkazana, a Plavi će u utorak odigrati novi pripremni susret."

Očekivano, dobra odluka. Sutra bi svakako morala ista ekipa igrati, ovako sačekati da stignu današnja pojačanja i da prođu bar koji trening. Sutra je eventualno mogao samo zaigrati Jimenez, tačnije biti na golu.
Pažljivo biram riječi, jer Klub si najveći.
Kako stariš, sve te više volim. Kako starim, sve te više bodrim!
Manijak pravi zna kako stoje stvari, zbog tebe su u vrhu sarajevski Plavi. A.O. 💙
braco

Post Postao/la braco »

Ibraheem danas zabio 2 gola za Zvijezdu Gradačac u prijateljskoj protiv Zvijezde 09.
GBBP87

Post Postao/la GBBP87 »

AhmedNurudin je napisao/la: 18 srp 2026, 20:21 "Sutrašnja utakmica protiv Al-Ule je otkazana, a Plavi će u utorak odigrati novi pripremni susret."

Očekivano, dobra odluka. Sutra bi svakako morala ista ekipa igrati, ovako sačekati da stignu današnja pojačanja i da prođu bar koji trening. Sutra je eventualno mogao samo zaigrati Jimenez, tačnije biti na golu.
Šta bi nam tek arapi uradili, prejaki su ovo protivnici u ovom trenutku, jedino je Rudeš možemo reći protivnik po mjeri.
Jači od ratova, režima i partija!
GBBP87

Post Postao/la GBBP87 »

braco je napisao/la: 18 srp 2026, 20:18
Levin je napisao/la: 18 srp 2026, 19:48

Što se tiče bekova, nisam ni ja bio neki fan visokog beka prvenstveno zbog tromosti, ali eto ovaj Dabo se ne čini spor pa ćemo vidjet.

Inače Ismail Oulad mi se činio korektan kad je ušao u igru danas. Ja se nadam da možemo nekako da ga izbrusimo kao igrača, sumnjam da je baš antitalenat. Samo što nisam upućen šta je konkretno problem kod njega pa ne igra ni kod jednog trenera, da li se ne trudi dovoljno na treninzima ili nešto deseto. Vala nisu Milošević i Radovac Pedri i Rodri pa da Ismail ne može minute pored njih dobit. Nije ni dobio realno pravu priliku u Želji. Govorimo o mladom momku koji je tek potpisao za nas krajem oktobra bez ikakve fizičke spreme jer nije imao pripreme, došao je u visoko disfunkcionalan tim sa toksičnom atmosferom, a razmišljajmo i sa psihološkog aspekta da je došao iz Arsenala gdje je sve tip top i sad se morao "spustit" na nivo Želje, realno to je vrlo jaka mentalna borba za njega u tom momentu. To sve sa 20 godina života, bez ikakvog iskustva u seniorskom fudbalu, novi grad i država, kao što rekoh sve usred polusezone. Realno on je ovdje ko sa Marsa pao i treba vremena za adaptaciju.

Eh sad, ako se on ne trudi na treninzima onda sve ovo što sam napisao pada u vodu, a možda i fakat jednostavno nema kvalitet. :mrgreen:
Slažem se za Mhanda, sigurno da ima kvalitet a nije dobio pravu priliku po meni, bespotrebno sklonjen a sigurno je mogao dati ruke, ali nek je nama Erick igrao standardno.
Jači od ratova, režima i partija!
BukiBiščević

Post Postao/la BukiBiščević »

Malo sam napreskoke pogledao, na prvu, Mhand i Husković bi mogli meda dati ako bi se na njih ove sezone zapravo računalo a ne "računalo".
"Ovi igrači za koje se plaćaju enormne sume novca su prije svega životinje fizički."
Najtrofejniji trener PLBiH - Amar Osim
Odgovori