Tema posvećena FK Željezničar okuplja sve navijače i ljubitelje kluba na jednom mjestu. Ovdje se diskutuje o utakmicama, igračkom kadru, transferima, rezultatima i aktuelnim dešavanjima vezanim za Plave sa Grbavice.
Sulejman Krpić napustio Želju: Hvala navijačima na podršci! Očekivao sam razgovor u četiri oka, ali...
Korpulentni napadač za Faktor je govorio o vremenu provedenom na Grbavici, ljudima u klubu, trenerima i planovima za budućnost
Sulejman Krpić godinama je tresao mreže protivnika u dresu Željezničara. Na Grbavici, ali i terenima širom Bosne i Hercegovine. I Evrope.
Ali, svemu dođe kraj. A kraj saradnje Krpića i Željezničara došla je ovog ljeta. Korpulentnom napadaču i kapitenu Plavih istekao je ugovor i neće ostati na Grbavaici.
Krpić je za Faktor govorio o vremenu provedenom u Želji, ljudima u klubu, trenerima, navijačima i planovima za budućnost.
Rastanak sa Željom, prvi dojmovi? Sigurno mnogo emocija, mnogo uspomena, lijepih trenutaka, a bilo je i onih lošijih?
- Rastanak sa Željom sigurno nosi mnogo emocija. U ovom klubu sam proveo lijepe godine. Upoznao sjajne ljude i doživio mnogo trenutaka koje ću pamtiti cijeli život. Bilo je uspona i padova. Lijepih i teških perioda. Ali sve je to dio fudbala i sporta.
Ponosan sam na sve što smo zajedno prošli i zahvalan klubu, saigračima, trenerima i navijačima na podršci koju sam imao tokom svog boravka u Želji. Iz Sarajeva i sa Grbavice nosim samo lijepe uspomene i veliko poštovanje prema svima koji vole ovaj klub - kazao je Krpić na počeku razgovora za Faktor.
Da li si želio ostati, kakav je bio razgovor sa čelnicima kluba?
- Iskreno, bio sam otvoren za ostanak i smatrao sam da nakon svega što sam prošao u ovom klubu zaslužujemo da sjednemo i razgovaramo u četiri oka. Nažalost, do takvog razgovora nije došlo. Nisam dobio priliku da direktno sa čelnicima kluba razgovaram o svojoj budućnosti i to je možda jedina stvar za kojom žalim. Ipak, poštujem odluke kluba, ne želim se vraćati unazad i fokusiran sam na ono što me čeka u nastavku karijere. Želji od srca želim puno sreće i uspjeha.
Novim ljudima u klubu želim puno sreće i uspjeha. Klub je iznad svega i svi koji dolaze imaju odgovornost da rade u njegovom interesu. Imaju moju podršku u svemu što je iskreno, pošteno i usmjereno ka napretku kluba. Nadam se da će donijeti stabilnost, red i rezultat koji navijači zaslužuju - ističe Krpić.
Kad smo već kod navijača, kakvu poruku imaš za navijače? Mnogo su te cijenili, poštovali...
- Navijači ovog velikog kluba imaju potpuno pravo da budu nezadovoljni. Rezultata nema i to se ne može sakriti niti opravdati. Ovaj klub po svom imenu, tradiciji i ljudima koji ga prate zaslužuje mnogo više.
Najviše boli što navijači uvijek dolaze, vjeruju i guraju klub naprijed, a na terenu to često ne dobije odgovor kakav zaslužuju. To je realnost i od toga se ne treba bježati.
Ja navijače ne dijelim. Svako ko voli klub zaslužuje poštovanje i hvala svima na podršci - ističe Krpić.
Koji period posebno pamtiš? Kod Denis Ćorića si igrao sjajno, kod Admira Adžema "nestao" iz ekipe, kod Save Miloševića igrao... Kako gledaš na sve to?
- Svaki period pamtim na svoj način jer je svaki donio nešto drugačije. Bilo je trenutaka kada sam igrao mnogo, postizao golove i osjećao veliko povjerenje trenera. Ali bilo je i perioda kada sam igrao manje ili bio van ekipe.
To je sastavni dio fudbala i karijere svakog igrača. Kod svakog trenera sam nastojao dati maksimum i profesionalno raditi svoj posao. Nekada se trenerove ideje i vizija poklope s karakteristikama igrača, a nekada ne. Ne gledam na to kao na nepravdu, nego kao na dio sporta iz kojeg sam naučio mnogo. Naravno da najradije pamtim periode kada je ekipa igrala dobro, kada smo ostvarivali rezultate i kada sam mogao pomoći golovima i iskustvom. Ali jednako tako, teži periodi su me učinili jačim i naučili me strpljenju. Kada danas pogledam unazad, ponosan sam što sam kroz sve uspone i padove ostao profesionalac i uvijek stavljao interes ekipe ispred sebe.
Nikada nisam pravio probleme. Nisam tražio alibije niti sam okretao leđa ekipi. Radio sam, trenirao i čekao svoju priliku. Zato danas mogu mirno reći da sam prema klubu i dresu uvijek bio maksimalno profesionalan, bez obzira na to da li sam bio prvi izbor ili na tribinama - ističe Krpić.
Šta dalje, kakvi su planovi?
- Što se tiče budućnosti, naravno da želim još igrati fudbal i ostati u sportu koji mi je dao toliko toga. Međutim, već sada ozbiljno razmišljam i o tome kako svoje iskustvo prenijeti na mlađe generacije. Tokom karijere sam prošao mnogo toga, od uspona i velikih uspjeha do teških trenutaka, i vjerujem da upravo to iskustvo može pomoći mladim igračima.
Imam jasnu viziju kako raditi s djecom i mladim fudbalerima, ne samo na njihovom tehničkom i taktičkom razvoju, nego i na stvaranju radnih navika, discipline, karaktera i sportskog mentaliteta - zaključio je Krpić.
Eto i zvanično je da Suljo odlazi. Hvala mu za golove na derbijima prije svega. Po tome ću ga i pamtiti, onaj zrinjski 1-0 sa Amarom, onaj Dinamo Minsk i derbije. Nažalost po mom mišljenju sigurno dvije godine prekasno, ipak nije bio za prvu opciju u napadu. Sretno u nastavku karijere.
Pažljivo biram riječi, jer Klub si najveći.
Kako stariš, sve te više volim. Kako starim, sve te više bodrim!
Manijak pravi zna kako stoje stvari, zbog tebe su u vrhu sarajevski Plavi. A.O.
Da budem iskren ovoga sam se bojao ... "bio sam otvoren za ostanak i smatrao sam da nakon svega što sam prošao u ovom klubu zaslužujemo da sjednemo i razgovaramo u četiri oka". Ova izjava mi djeluje kao da smatra da mu se nešto duguje.
Mslm, svaki respekt i hvala ali valjda dođe vrijeme da se krene dalje. Bolje kasno nego nikako.
"Moj ideal bio je i ostao Željezničar!" - Branimir Jelušić
Edvin Odinaka pronašao novi klub, potpisat će ugovor na dvije godine
Jedan od najboljih igrača Željezničara, Edvin Odinaka, pronašao je novi angažman, potvrđeno je za portal „Avaz“.
Brzonogi Nigerijac je tokom ove sezone odigrao 34 nastupa, postigao dva gola i zabilježio šest asistencija, a u narednoj sezoni nosit će dres Bukovine iz Ukrajine, koja je izborila plasman u elitni rang ukrajinskog fudbala.
Dvadesetdvogodišnji fudbaler potpisat će dvogodišnji ugovor s pomenutim klubom.
Inače, Bukovina je klub koji je prije dvije godine dobio novog vlasnika koji je preuzeo finansiranje, a već sada se vide veliki napreci s obzirom na to da su izborili plasman u najviši rang. Nakon 29 odigranih utakmica ostvarili su čak 25 pobjeda, tri remija i samo jedan poraz.
Odinaka je u Željezničar stigao iz Stupčanice, za koju je odigrao 46 utakmica i zabilježio četiri asistencije.
Avaz
Vedad Muftić odlazi iz Bosne i Hercegovine, poznato je u kojoj državi nastavlja karijeru? ·Saznajemo
Vedad Muftić odlučio je ovog ljeta napustiti Željezničar po isteku ugovora i čini se da je poznato gdje će ovaj 24-godišnji golman nastaviti svoju karijeru.
Muftić je već nekoliko godina prvi golman Željezničara i imao je status kapitena u posljednje vrijeme, ali je došlo vrijeme za rastanak.
Ovaj 24-godišnjak se prvom timu Plavih priključio još prije šest godina, no po isteku ugovora odlučio je ovog ljeta napustiti Grbavicu i poručiti da je vrijeme za novi izazov u karijeri van granica naše zemlje.
U Željezničaru su željeli zadržati Muftića i s njim potpisati novi ugovor, ali na kraju nije došlo do dogovora.
Kako SportSport neslužbeno saznaje čini se da je jasno gdje će Muftić nastaviti svoju karijeru.
Muftić je, prema neslužbenim informacijama, imao ponudu iz Poljske, ali kako saznajemo odlučio je prihvatiti ponudu s Kipra.
Ime kluba za koji će Muftić najvjerovatnije potpisati se još uvijek krije kako se stvari ne bi zakomplikovale, te kako ne bi došlo do problema s odlaskom golmana Željezničara u taj klub.
Ipak, u narednim danima bi sve trebalo biti riješeno i ozvaničeno u kojem klubu će nastaviti svoju karijeru.
Muftić je u dresu Željezničara upisao 131 nastup u svim takmičenjima.
Grom iz vedra neba: Vedad Muftić zvanično predstavljen u novom klubu
Mladi čuvar mreže Vedad Muftić postao je slobodan u izboru nove sredine nakon što mu je istekao ugovor sa Željezničarom, a sada je ekspresno predstavljen u novom klubu.
Vedad Muftić karijeru nastavlja na Kipru, gdje je zadužio dres AEK Larnake i obavezao im se na dvije godine vjernosti, saopštio je klub.
AEK Larnaka prethodnu sezonu završio je na 2. mjestu na tabeli, te će nastupati u kvalifikacijama za Ligu konferencija, a Muftić se od dresa Željezničara oprostio nakon 131 meča u Plavom dresu.
Meridian Sport
FK Željezničar upućuje zahvalnost Sulejmanu Krpiću za veliki doprinos koji je tokom godina dao noseći plavi dres. Želimo mu mnogo sreće, zdravlja i uspjeha u nastavku karijere i života.
Krpić je za Željezničar odigrao 165 utakmica i postigao 59 pogodaka, ostavivši dubok trag u historiji našeg Kluba. S tim učinkom trenutno zauzima 11. mjesto na vječnoj listi strijelaca Željezničara, što dovoljno govori o njegovom značaju i svemu što je pružio na terenu.
Hvala na svakom golu, svakoj borbi i svakom trenutku u plavom dresu. Vrata Grbavice za tebe će uvijek biti otvorena.
Jednom Željezničar, uvijek Željezničar!
Zahvaljujemo se Vedadu Muftiću na velikom doprinosu u dresu Željezničara i želimo mu mnogo sreće, zdravlja i uspjeha u nastavku karijere.
Tvoj put je posebna priča, od dječaka koji je odrastao uz Željezničar, preko brojnih trofeja u omladinskim selekcijama, do kapitenske trake i velikih odbrana kojima si donosio radost navijačima na Grbavici.
Tvoj dom uvijek će biti u Bulevaru Ivice Osima 27.
Jednom Željezničar, uvijek Željezničar!