Mehanicar je napisao/la: ↑17 svi 2026, 12:30
Moze mi neko napisati sta je klubu sve pozitivno donijelo ispadanje u kantonalnu ligu? Sto sam pohvatio iz medija da ste očistili sve dugove(porez i dobavljaci, igraci itd), sta je dalje bilo dio tog plana?
Prvo, kanton je bio jedina opcija opstanka kluba. Uz tolike dugove i tolike neprijatelje u i oko grada, klubu je trebala biti klanjana dzenaza, safovi su se vec bili poredali, mezar iskopao i hodza smo sto nije digao ruke...al prc.
Odluka Skupstine da krenemo od kantona, prije svega je donesena jer se na taj nacin moglo sto vise uloziti u vracanje dugova (uz nesmetano odigravanje utakmica). Ne mogu tacno reci koliki je tada budzet kluba bio ali debelo je prelazio okvire ranga u kojem smo igrali. Sve od donacija navijaca, simpatizere i ljudi koji su vjerovali u ispravnost ove price.
I upravo ova ispravnost price ljudi koji nisu imali oraha u dzepu, ali imali čeličnu snagu i volju da Čelik voljeni ponovo zaigra na velikoj sceni, donosila je svakim danom pomake i u svijesti obicnog naroda (iako su medijski i drugim nacinima trovani pricama kako je Čelik rupa bez dna, kako ima sto drugih UG-ova kojima treba dati pare, kako su kriminalci jos uvijek u klubu...), a momci nikome nisu davali pardona kada je u pitanju Čelik i svom snagom su se borili da se Čelik da ono sto zasluzuje. Zbog toga su stali na crtu i gradonacelniku, kada nije postovao potpisani Sporazum sa klubom, pa kasnije na osnovu tog nepostivanja platio 500.000 KM vansudskom nagodbom...
Ova je broba i ustrajnost ljudi i navijaca Čelika natjerala i politiku da Čelik gleda drugim ocima. Tako je i u kantonu izglasan zakon o klubovima od drustvenog znacaja (na inicijativu Čelika), pa tako da je Čelik i sa kantonalnog nivoa u toku zadnje dvije godne inkasirao 1.400.000 KM. A sve to bez ikakvog upliva i uticaja politike u strukture kluba (sto u proslosti nije mogao biti slucaj, jer je klub bio u rukama politicara i podvrgnut njihovim interesima).
Vazno je reci (sto si i sam spomenuo) da je velika vecina dugovanja koje je klub imao prema svima uredno vracena. Prosle godine, nakon skoro 20 godina klubu je deblokiran glavni racun i klub konacno moze legalno poslovati i biti u sistemu (sto dovodi nove potencijalne sponzore, mogucnost pokretanja svog fan shopa (bez posrednika), evo i prodaje hrane i pica na stadionu, organizovanju raznih manifestacija i sl).
Jedini dugovi koji su ostali su prema Poreznoj upravi, ali sa njima je potpisan Reprogram koji Grad uredno vraca (zbog Sporazuma koji je Čelik ranije potpisao sa Gradom, a vec sam ga spominjao).
Mozda ovo sad djeluje konfuzno kad se cita, jer i mene malo drmaju emocije pa ne mogu bas sve poredati ali prvo i osnovno je da Robijasi i gradjani Zenice jos uvijek imaju svoj fudbalski klub, isti onaj koji su njihovi djedovi i ocevi formirali 1945-te i za koji su cijeli svoj zivot navijali, radovali se i tugovali s njim.Drugo, sto u klubu sjede ljudi koji taj klub osjecaju svojim i sto ce uciniti sve da Čelik iz dana u dan napreduje u svakom segmentu. Ljudi koji imaju intergritet i karakter i sto su u ovoj borbi ostali cistog obraza i niko im nema sta reci. I sto je politika van struktura kluba.
Trece, sto se vratilo povjerenje ljudi u Čelik (koji vise nije rupa bez dna, najveci duznik, vec partner s kojim se rado dogovara i posluje), sto je na utakmicama Čelika sve vise djece, cijelih porodica na tribinama i svi obuceni u Čelikove dresove, majice, salove...placu i raduju se sa svakim Čelikovim porazom i pobjedom.
Cetvrto, sto svo ovo troje daje nadu da Čelik u bh nogometu ima svijetlu buducnost i da moze ici samo naprijed.
Svako dobro....izvinite ako sam sta zaboravio spomenuti