FK Željezničar

Levin

Re: FK Željezničar

Post Postao/la Levin »

Ima naša stara narodna izreka: „Okolo kalaj, unutra belaj.“ Tako bi se otprilike moglo protumačiti dovođenje Stojanovića kada mu za pomoćnike daš Čiću, Gušu i Dinu. I obično su se svi naši pokušaji sa „strancima“ sveli na to. Uz to imaš pojedince poput Bekrića koji indirektno imaju pristup igračima pa sprovode neke svoje zamisli.

Kada govorim o modernom klubu, prvenstveno mislim na jasne linije donošenja odluka i preuzimanja odgovornosti za iste. Nijedan SD do sada nije bio uspješan projekat jer se predsjednik UO uvijek miješao u donošenje odluka u sportskom segmentu, umjesto da bude njihov kontrolor i regulatorni faktor.

Čitam neke komentare i djeluje mi da su ljudi potpuno zbunjeni kako klub uopšte funkcioniše bez UO, a ne shvataju kako klub zapravo funkcioniše i koje su ovlasti UO. To mi je sasvim razumljivo jer su dosadašnji predsjednici UO sebi uzimali za pravo da aktivno vode politiku kluba, ali i da se bave onim što je u domenu sportskog direktora.

Kao što to mi u BiH obično volimo, svako se bavi svačim i, realno, ako se sada ne postave zdravi temelji, neće nikad — bez obzira koliko novca Mirvić uloži. Veći dio toga će, realno, otići „down the drain“.

Virtu4al, podsjetio bih te da je Željo mnogo veći i stariji od Amara. Željo su stotine hiljada duša koje su živjele i koje žive za klub. Amar je tek jedna od legendi kluba i što se prije maknemo od kulta ličnosti, tim bolje. Željo je bio i prije Amara, a bit će i poslije. Uopšte se ne slažem da je Osim potrebniji Želji nego što je Željo potreban njemu, jer da nema Želje, ne bi bilo ni Osima. Željo je od njega napravio to što jeste. Uostalom, ako želimo naprijed, moramo se maknuti od kultova ličnosti, čemu smo itekako skloni.

Orvel, ako pod „europske, uglađene ljude koji razumiju fudbal“, a koji su kod kona orgijali, misliš na Ibrakovića, Hadžića, Velkoskog, Ibričića i slične, onda takvih imamo napretek i ne zaostajemo u tom pogledu. Jedino evropsko ime kod njih bio je Tanov čovjek Matthias Leterme, koji je konama prilično otvorio vrata za neke transfere.

Istina je da će na kraju Sanin donijeti odluku, ali kako je krenuo sa Nijazom, nisam ubijeđen u njegovo poznavanje lokalnih prilika, kako u klubu tako i u ligi, pa sumnjam da će njegova odluka biti zasnovana na stvarnim činjenicama i dobro izbalansirana. Ipak, postavljanje Miloševića i potpuno čišćenje stručnog štaba donekle ulijeva nadu. Nadam se da ima dobre savjetnike.

I da ne budem pogrešno shvaćen, nisam za to da se iz kluba potpuno eliminišu ljudi koji nose istinski Željin DNK. Potrebno je napraviti balans i u stare vrijednosti unijeti novu i svježu krv. Uostalom, masa ljudi sa Željinim DNK niti je u klubu niti ima želju da tu bude, a koji itekako mogu doprinijeti da se klub izdigne iz dugogodišnje dubioze.
"Moj ideal bio je i ostao Željezničar!" - Branimir Jelušić
broj1

Post Postao/la broj1 »

Sta je ovo, noge ko u Carlosa :mrgreen: Hoce li ovaj momak uskoro dobiti priliku?

slika
UzivaocKajkuta

Post Postao/la UzivaocKajkuta »

imal fajde od ovog roncevica
trofeji su tu
jole
Global moderator

Post Postao/la jole »

UzivaocKajkuta je napisao/la: 18 ožu 2026, 14:13 imal fajde od ovog roncevica
Solidan je, ono malo što sam ga ja gledo, nije neki velik uzorak utakmica doduše.
Eugen

Post Postao/la Eugen »

jole je napisao/la: 18 ožu 2026, 14:22
Solidan je, ono malo što sam ga ja gledo, nije neki velik uzorak utakmica doduše.
Solidan golman, mozda od njega bude sta u narednom periodu
Veteran

Post Postao/la Veteran »

Ajdin Raščić i Jonathan Freeman dobili su povjerenje Save Miloševića koji je njihove dobre igre u juniorskom timu nagradio prekomandom u prvu ekipu Plavih.
Željezničar uskoro priprema potpis profesionalnih (višegodišnjih) ugovora sa talentovanim dvojcem, koji su već na prvom treningu pokazali da se na njih treba ozbiljno računati za narednu sezonu. :lopta: :lopta:
Pablo11

Post Postao/la Pablo11 »

Levin je napisao/la: 18 ožu 2026, 11:32 Da budem potpuno iskren, lično nisam za povratak Amara Osima na neku bitnu poziciju u klubu.

Ne zbog trenerskih ili menadžerskih kvaliteta, koji su potpuno neupitni – o tome zaista ne treba trošiti riječi. Dovoljno je pogledati osvojene trofeje i omjer pobjeda i poraza dok je vodio klub. Također, nije ni zbog njegovog (ne)poznavanja materije. Iskreno mislim da ne postoji osoba bliska klubu koja bolje poznaje domaću i regionalne lige. Govoriti o njemu kao o nekome ko je “outdated” također je suvišno – dovoljno je pogledati rezultate koje trenutno imaju Rahimić, Marinović i Štimac.

Isto tako, nije ni zbog svih priča koje kruže o njemu, a koje su vezane za poslovanje kluba, jer mislim da se njemu fakturiše mnogo više nego što treba. Trener, prije svega, može odgovarati isključivo za sportske rezultate, a iako je bio indirektno uključen u neke poslovne odluke, to nije mogao raditi sam – neko je to na kraju morao odobriti. Sve te priče su, po mom mišljenju, jedno veliko blaćenje najtrofejnijeg trenera, čija bi slika realno trebala stajati na samom ulazu u stadion, kao podsjetnik na neke od najblistavijih momenata ovog kluba u novijoj historiji.

Nisam za njegov povratak zato što se bojim da s Amarom dolazi i ostaje u klubu i mahala, koja je velikim dijelom problem funkcionisanja kluba. Turković, Bekrić, Gušo, kao i mnogi drugi, itekako bi našli i obezbijedili svoje mjesto u klubu. Također, Amar je uvijek imao običaj da se okruži pogrešnim ljudima poput Badžaka i sličnih njemu. Realno, ako želimo funkcionisati kao moderan i profesionalan evropski kolektiv, bojim se da Amar nije rješenje. Ne sumnjam da bi donio određenu rezultatsku stabilnost, ali bi ista ta mahala koju okuplja mogla, čim on ode, ozbiljno poljuljati klub i voditi se isključivo ličnim interesima.

Ako Sanin želi postaviti klub na neke moderne temelje, s dugoročnim ambicijama, moraju se pronaći nova rješenja koja će klub povesti ka svjetlijoj budućnosti. Svaka čast Amaru i hvala mu na svim trofejima. Nadam se da će nove generacije njegovo ime postaviti tamo gdje i treba biti, ali u ovom trenutku smatram da on nije rješenje za budućnost kluba.
To je kod nas problem, sto je bitniji pojedinac nego sam Željo. Ne zelim upirati prstom, ali ako dodje do toga bice pogresan izbor. Najveci problem sta god da se desilo, uvijek su se krivili ljudi okolo i nalazili izgovori, niko nije smio reci ‘eh Amare ti si kriv za 5 poraza’(ovo navodim ko primjer).Tako ce biti i sad ako bude SD, onda ce se kriviti Mirvic nije ulozio puno i slicno.
Ne trebam ni nabrajati zbog cega je Vedo bolji izbor.
Levin

Post Postao/la Levin »

broj1 je napisao/la: 18 ožu 2026, 13:31 Sta je ovo, noge ko u Carlosa :mrgreen: Hoce li ovaj momak uskoro dobiti priliku?

slika
Ma ovaj mali je spreman životom garantujem. Kad je kod nas ovakva liga možeš misliti kako su ga po Liberiji ganjali da ga polome a svakako veze o fudbalu nemaju. Sudeći po članku na sportske.ba mogao bi uskoro dobiti priliku.
Veteran

Post Postao/la Veteran »

Fkt ne znam koje kompetencije i iskustvo ima Amar za ovu poziciju? Sa Željom je osvojio trofeje u zadnjoj ligi u Europi, i nije se mogao dokazati nigdje drugo. Ni u Bosni i Hercegovini, a pogotove negdje šire. Toliko o trenerskim uspjesima. Svi spominju da je dovodio igrače, a niko ne spominje fule tipa Tice ili Šilića. Dok je bio tu pitao se za sve, i svaki put nas ostavljao u finansijskoj dubiozi, uključujući i sebe.
Znači nikakva znanja, vještine i iskustvo on za ovu poziciju nema. Još ne radi ništa par godina. Pregazilo je njega vrijeme žestoko. Porediti njega i Vedada Ibiševića je veliki promašaj. Karijeru, konekcije i iskustvo koje Vedo donosi sa sobom uopšte nije za bilo kakvu usporedbu.
Ne znam fakat čemu nazor guranje Amara u klub. Niti njemu niti Želji to nikakvu sreću niti rezultat ne može donijeti.
UzivaocKajkuta

Post Postao/la UzivaocKajkuta »

Eugen je napisao/la: 18 ožu 2026, 14:40
ne znam ako mufti ne produze, dal on i cosic da se bore za poziciju
trofeji su tu
jointunija

Post Postao/la jointunija »

UzivaocKajkuta je napisao/la: 18 ožu 2026, 18:03
Eugen je napisao/la: 18 ožu 2026, 14:40

ne znam ako mufti ne produze, dal on i cosic da se bore za poziciju
Mufta po mojim saznanjima neće produžiti.Nama treba vrhunski golman za naše uslove,uz jednog ili čak dvojicu U-21.
jointunija

Veteran je napisao/la: 17 ožu 2026, 19:47
Virtu4L je napisao/la: 17 ožu 2026, 18:39 Premijer liga BiH: 2000–01, 2001–02, 2009–10, 2011–12, 2012–13
Kup BiH: 2000–01, 2002–03, 2010–11, 2011–12
Superkup BiH: 2001

AMAR OSIM

:pivo: :pivo:
Da,da sjetimo se samo rahmetli Landže i Ahmetbegovića, rezultata, igre, pojačanja kod Ratka Ninkovica. Naravno Pomozi.ba je mnogo bliže toga se i ovi mlađi sjećaju...
Može Mirvić dovesti koga hoće, ali ovo bi bio jedan veliki korak unazad.
Jel to ti porediš ove protuhe sa Amarom,da li si ti normalan?Fuj
jointunija

Veteran je napisao/la: 18 ožu 2026, 17:58 Fkt ne znam koje kompetencije i iskustvo ima Amar za ovu poziciju? Sa Željom je osvojio trofeje u zadnjoj ligi u Europi, i nije se mogao dokazati nigdje drugo. Ni u Bosni i Hercegovini, a pogotove negdje šire. Toliko o trenerskim uspjesima. Svi spominju da je dovodio igrače, a niko ne spominje fule tipa Tice ili Šilića. Dok je bio tu pitao se za sve, i svaki put nas ostavljao u finansijskoj dubiozi, uključujući i sebe.
Znači nikakva znanja, vještine i iskustvo on za ovu poziciju nema. Još ne radi ništa par godina. Pregazilo je njega vrijeme žestoko. Porediti njega i Vedada Ibiševića je veliki promašaj. Karijeru, konekcije i iskustvo koje Vedo donosi sa sobom uopšte nije za bilo kakvu usporedbu.
Ne znam fakat čemu nazor guranje Amara u klub. Niti njemu niti Želji to nikakvu sreću niti rezultat ne može donijeti.
:lol:
Idi se liječi,jeb* te onaj ko te dovede ovde,e čuj koje kompetencije i iskustvo,budaletino!
Veteran

Post Postao/la Veteran »

jointunija je napisao/la: 18 ožu 2026, 19:45
Veteran je napisao/la: 18 ožu 2026, 17:58 Fkt ne znam koje kompetencije i iskustvo ima Amar za ovu poziciju? Sa Željom je osvojio trofeje u zadnjoj ligi u Europi, i nije se mogao dokazati nigdje drugo. Ni u Bosni i Hercegovini, a pogotove negdje šire. Toliko o trenerskim uspjesima. Svi spominju da je dovodio igrače, a niko ne spominje fule tipa Tice ili Šilića. Dok je bio tu pitao se za sve, i svaki put nas ostavljao u finansijskoj dubiozi, uključujući i sebe.
:lol:
Idi se liječi,jeb* te onaj ko te dovede ovde,e čuj koje kompetencije i iskustvo,budaletino!
Vidi Meme legende. Ko ti ljulja avez okano?
Levin

Post Postao/la Levin »

Kakve su ovo priče da braća Mirvić planiraju sastanke kad ovaj naš dođe u Sarajevo?! Ima li istine u tome?
Odgovori