pa evo objasnio si sve i dosao na isto, 10k neto kosta klub 16k mislim ne znam sta si na kraju htio rec. Tolko se natezete i na kraju dodje na isto. I ti i u ugovoru o radu mozes smuljat i isplatit bonuse na koje se placa manji porez. Mozes iz dobiti firme isplatit radnicima, imas mogucnosti koliko hoces da regularno isplatis radniku pare, samo sto je to kad nas ogromna rijetkost pa se o tome malo zna a jos manje se praktikuje. Ja evo konkretno na svom poslu kvartalno dobijem bonus, regularno prikazan na platnoj listi. Kako se to u pozadini pravda, ne znam al se moze isplatit ako hoces. A nemam sportski ugovor nego ugovor o radu. I dodatno ti i u ugovor o radu mozes staviti sablon, a onda aneksom regulisati bonuse, otkupne klauzule, procente od prodaje itd itd i sve ostale uslove.Luis Nazario da Lima je napisao/la: ↑06 srp 2026, 14:24 Prvo trebas biti dovoljno inteligentan pa s razumijevanjem procitati sta sam napisao, pa onda dalje.
Sportski ugovori postoje, ali posto ste debili i ne kontate obojica, objasnit cu vam.
U ugovor o radu ne mozes staviti bonuse (za pobjedu, za titulu i sl.), da ces placati stan igracu i koliko para, to mozes samo u sportske ugovore.
Jer debilu, ugovor o radu je ugovor o radu samo ti ime kaze, a sportski ugovor sadrzi sve ovo ostalo i dosta drugih informacija (npr raskid u slucaju ponude iz inostranstva i sl kao kod Kalesica sto je bio sportski ugovor)
U oba slucaja placas 36% doprinosa....ne postoji u FBiH nikakav drugi iznos doprinosa.
PIO 19,5%
Zdravstveno 14,5%
Za nezaposlenost 2%
I mozes staviti neto iznos primanja u ugovor ili bruto, sa neto imas mogucnost (minimalne al imas) malverzacije, a sa bruto nemas.
I isto dodje kad izracunas npr 8000 KM neto plata
Kad je u ugovoru neto 8000+68%=13440KM. S tim da klub naknadno placa doprinose
Kad je u ugovoru bruto 13500-36%=8300 KM i tu klub placa odmah doprinose
Igraci zele da primaju 8000KM i zahtjevaju tako i potpise se sportski ugovor.
Cuj skino sa Saveza ugovor, i time se vodi, to su smjernice debilu i nije ti to nikakav argument.
Sto taj ugovor od Saveza ne koristi Sarajevo i ostali sto rade malverzacije, nego koriste druge ugovore.
S kim ja raspravljam jbt, al evo nadam se da ste nesto naucili.
I pojma nemate kolike su plate, jos jednom da vam kazem.
Transferi 2026/27
-
KakhaKaladze
Re: Transferi 2026/27
-
Luis Nazario da Lima
Pokusavam im objasniti da ne postoji 68% doprinosa, i da postoje razlicite vrste ugovora. Zato postoje sportski ugovori, i Celik ce ih potpisivati ako bude morao na osnovu zahtjeva igraca.
Neki igrac zahtjeva da mu u ugovoru pise 8000KM neto, a boli ga dupe sta ce klub dalje, moze da zahtjeva 800 KM stanarine da pise, da ima 3 obroka i gdje, sve moze zahtjevati, i to mozes samo u sportskim.
Zato sam im i nacrtao da na isto dodje, ali nema 68% koliko oni navode. Ta definicija ne postoji u zakonu o radu.
I ja imam kvartalni bonus, uredno zaveden, i placeni porezi na isti. Klub to moze drugacije zavesti i da ne placa nista na taj iznos npr pomoc neka i sl.
Znam zakon napamet i on mi pametuje o 68% doprinosa, nismo Svicarska jbt
Neki igrac zahtjeva da mu u ugovoru pise 8000KM neto, a boli ga dupe sta ce klub dalje, moze da zahtjeva 800 KM stanarine da pise, da ima 3 obroka i gdje, sve moze zahtjevati, i to mozes samo u sportskim.
Zato sam im i nacrtao da na isto dodje, ali nema 68% koliko oni navode. Ta definicija ne postoji u zakonu o radu.
I ja imam kvartalni bonus, uredno zaveden, i placeni porezi na isti. Klub to moze drugacije zavesti i da ne placa nista na taj iznos npr pomoc neka i sl.
-
prisonbreak
Sta ce navesti da nije oporezivo?Luis Nazario da Lima je napisao/la: ↑06 srp 2026, 15:17 Pokusavam im objasniti da ne postoji 68% doprinosa, i da postoje razlicite vrste ugovora. Zato postoje sportski ugovori, i Celik ce ih potpisivati ako bude morao na osnovu zahtjeva igraca.
-
Luis Nazario da Lima
Pomoc za bolesnog clana obitelji, pomoc za sahranu....zvuci bolesno al sve to koriste poslodavci da isplati nesto a da ne placa porez.
Nece to Celik sada koristiti i zajebavati se s tim, ali moze da hoce.
-
prisonbreak
E jbg sadLuis Nazario da Lima je napisao/la: ↑06 srp 2026, 15:25 Pomoc za bolesnog clana obitelji, pomoc za sahranu....zvuci bolesno al sve to koriste poslodavci da isplati nesto a da ne placa porez.
Sve sto se zaradi, sve sto se isplati igracu placa se porez. (osim toplog obroka i prijevoza), i za mene ne postoji druga opcija. Naravno da ti mozes prijaviti minimalac, pa proci ce dvije godine okej, i onda ti dolazi naplata sigurno, to nam ne treba, vodu vari-vodu hladi.
-
Luis Nazario da Lima
Pa znam, zato kazem Celik to nece raditi, i svaki iole normalan poslodavac to ne radi. Ali nadje se nacin uvijek.
Isplacuje na ruke vecinu stvari
To se vidi na izvjestajima klubova najbolje, mi cemo po pravilima sigurno i to je najbitnije.
Isplacuje na ruke vecinu stvari
To se vidi na izvjestajima klubova najbolje, mi cemo po pravilima sigurno i to je najbitnije.
Uskoro dovodjenje novog igraca

Igrac koji je po meni najbolji u nasem veznom redu!Ima preko 100 nastupa u ligi, zadnji klub vani.Visok zna sa loptom.
Igrac koji je po meni najbolji u nasem veznom redu!Ima preko 100 nastupa u ligi, zadnji klub vani.Visok zna sa loptom.
Zadnja izmjena: LoSin, dana/u 06 srp 2026, 16:16, ukupno mijenjano 1 put.
Robija do Tokija

-
Luis Nazario da Lima
Daj novog igraca il bar otjeraj nekog od ovih starih, samo nek se nesto desava, skoro se zaratilo na forumu haha
-
prisonbreak
Faruk Gogic
-
strucnjak9
Prvo si mi napisao otkud 68% a onda u ovom postu racunas tih 68% na neto platuLuis Nazario da Lima je napisao/la: ↑06 srp 2026, 14:24 Prvo trebas biti dovoljno inteligentan pa s razumijevanjem procitati sta sam napisao, pa onda dalje.
Sportski ugovori postoje, ali posto ste debili i ne kontate obojica, objasnit cu vam.
U ugovor o radu ne mozes staviti bonuse (za pobjedu, za titulu i sl.), da ces placati stan igracu i koliko para, to mozes samo u sportske ugovore.
Jer debilu, ugovor o radu je ugovor o radu samo ti ime kaze, a sportski ugovor sadrzi sve ovo ostalo i dosta drugih informacija (npr raskid u slucaju ponude iz inostranstva i sl kao kod Kalesica sto je bio sportski ugovor)
U oba slucaja placas 36% doprinosa....ne postoji u FBiH nikakav drugi iznos doprinosa.
PIO 19,5%
Zdravstveno 14,5%
Za nezaposlenost 2%
I mozes staviti neto iznos primanja u ugovor ili bruto, sa neto imas mogucnost (minimalne al imas) malverzacije, a sa bruto nemas.
I isto dodje kad izracunas npr 8000 KM neto plata
Kad je u ugovoru neto 8000+68%=13440KM. S tim da klub naknadno placa doprinose
Kad je u ugovoru bruto 13500-36%=8300 KM i tu klub placa odmah doprinose
Igraci zele da primaju 8000KM i zahtjevaju tako i potpise se sportski ugovor.
Cuj skino sa Saveza ugovor, i time se vodi, to su smjernice debilu i nije ti to nikakav argument.
Sto taj ugovor od Saveza ne koristi Sarajevo i ostali sto rade malverzacije, nego koriste druge ugovore.
S kim ja raspravljam jbt, al evo nadam se da ste nesto naucili.
I pojma nemate kolike su plate, jos jednom da vam kazem.
To se mora platiti, pa ti stavio u ugovoru bruto ili neto. Ugovor o radu se prijavljuje u poreznu i oni ti sve sto ide prema drzavi zaracunaju.
Zvao sam covjeka iz uprave u maksuz pitao za ove bonuse, bonusi se mogu staviti u osnovni ugovor a cak i na njih se placa 68% prema drzavi.
Nadji mi u zakonu sportski ugovor gdje se spominje i imas sta hoces od mene…
A sto se tice tog vrijedjanja, to vise govori o tebi
Ps. Jos jednom te pozivam ako si clan pravac na istok i provjeri sve ove stvari i reci ljudima u klubu da pojma nemaju, ako budes u oravu. Ja sam to vec uradio
Steta Imamovic ode u Velez. Cak mislim da cemo sezonu poceti s Popovicem i Smajlovicem iz razloga sto ne vidim adekvatnh opciju na trzistu. Ne treba pod svaku cijenu dovoditi bilo koga kao ni preplatiti za nekoga ko ne vrijedi, a sredinu ne vidim u trenutnim opcijama.