FK Željezničar

Tema posvećena FK Željezničar okuplja sve navijače i ljubitelje kluba na jednom mjestu. Ovdje se diskutuje o utakmicama, igračkom kadru, transferima, rezultatima i aktuelnim dešavanjima vezanim za Plave sa Grbavice.
godrina

Re: FK Željezničar

Post Postao/la godrina »

Veteran je napisao/la: 07 lip 2026, 12:43
godrina je napisao/la: 07 lip 2026, 12:37 Trener, potencijalni novi igraci - ima li ista od toga ili cemo sadit neku jesenju kulturu na Grbavici ?
U klubu haman svi otisli na prvenstvo u Ameriku, ni slova nista.
Bice to u dure sve...
Nemoj ti mene pogresno shvatit ali to "bice to" mi je vrh glave. Osijedio sam zbog toga.
Zamrzit cu fudbal zbog toga i cekanja nekakvog.
Veteran

Post Postao/la Veteran »

Ma drug, sta drugo mozemo reci. Po meni cilj iduce sezone opstanak. Nikakva ambicija, organizacija, finansijska konsolidacija. Nista ne ocekujem iskreno. Daj Bože da budem u krivu.
Riquelme

Post Postao/la Riquelme »

Ma vala ako će nam iduća sezona biti kao prošla i ako nam je pred sezonu cilj opstati daBogda ispali odmah. Izgleda ovdje samo odgađamo sudbinu Čelika, dok nas tako jedan šamar ne dočeka mi ćemo tapkati u mjestu.
Uvijek uz tebe i ti to dobro znaš.
Arma.

Post Postao/la Arma. »

Ma koji opstanak, realno je da debelo kasnimo za Borcem, Zrinjskim i pitarima, i to će biti tako i naredne sezone.
Velež i Široki nisu u ništa boljoj poziciji od nas, čak su i nestabilniji, ove ostale i ne treba spominjat.
Tako da naš cilj za narednu sezonu je to 4.-to mjesto i kao uvijek u Kupu šta Bog da.
UzivaocKajkuta

Post Postao/la UzivaocKajkuta »

ovo gore od izborne sutnje, al neka .
sto manje mahale to bolje
a pehari su tu
PehariSuTu

Post Postao/la PehariSuTu »

UzivaocKajkuta je napisao/la: 07 lip 2026, 23:09 ovo gore od izborne sutnje, al neka .
sto manje mahale to bolje
Kod nas svaki prelazni rok uvijek ista priča...
Levin

Post Postao/la Levin »

Realno, sa ovom ekipom mi smo se trebali boriti bez problema za Evropu ali ako se ne poprave neke stvari u klubskoj organizaciji, ponašanju, odnosu prema klubu i navijačima te naša pozicija u savezu primarno mi ćemo jednom doći do tačka bez povratka i samo potonuti.

Gledajući igrače koji imaju aktivne ugovore za sljedeću sezonu mi na papiru imamo više kvaliteta i od Veleža i Širokog i ostalih sa kojima se borimo za poziciju koja vodi u Evropu. Za ostalo je ipak potrebno sve ovo iznad te dodatni kvalitet u igračkom kadru na dosta pozicija.
"Moj ideal bio je i ostao Željezničar!" - Branimir Jelušić
PehariSuTu

Levin je napisao/la: 08 lip 2026, 00:14 Realno, sa ovom ekipom mi smo se trebali boriti bez problema za Evropu ali ako se ne poprave neke stvari u klubskoj organizaciji, ponašanju, odnosu prema klubu i navijačima te naša pozicija u savezu primarno mi ćemo jednom doći do tačka bez povratka i samo potonuti.

Gledajući igrače koji imaju aktivne ugovore za sljedeću sezonu mi na papiru imamo više kvaliteta i od Veleža i Širokog i ostalih sa kojima se borimo za poziciju koja vodi u Evropu. Za ostalo je ipak potrebno sve ovo iznad te dodatni kvalitet u igračkom kadru na dosta pozicija.
Mene zanima o kojem se kvalitetu priča ?
Nemamo golmana, imamo jednog štopera pred penziju, i jednog polubeka koji je umislio da je Carlos, u sredini imamo Pejića i Madžida koji se tek vraća nakon teške povrede, krila nemamo osim Cvete koji je nogu slomio, a napad neću ni komentarisati...
Realnost je da imamo hrpu pretplaćenog otpada s jakim ugovorima koji su se uhljebili i ne planiraju ići.
Levin

Post Postao/la Levin »

PehariSuTu je napisao/la: 08 lip 2026, 08:25
Levin je napisao/la: 08 lip 2026, 00:14 Realno, sa ovom ekipom mi smo se trebali boriti bez problema za Evropu ali ako se ne poprave neke stvari u klubskoj organizaciji, ponašanju, odnosu prema klubu i navijačima te naša pozicija u savezu primarno mi ćemo jednom doći do tačka bez povratka i samo potonuti.

Mene zanima o kojem se kvalitetu priča ?
Nemamo golmana, imamo jednog štopera pred penziju, i jednog polubeka koji je umislio da je Carlos, u sredini imamo Pejića i Madžida koji se tek vraća nakon teške povrede, krila nemamo osim Cvete koji je nogu slomio, a napad neću ni komentarisati...
Realnost je da imamo hrpu pretplaćenog otpada s jakim ugovorima koji su se uhljebili i ne planiraju ići.
To što smo mi nerealni po pitanju naših finansijskih i igračkih mogućnosti i dometa ne znači da mi nemamo ekipu koja se treba a posebno trebala boriti prošle sezone za Evropu što je bio i cilj pred samu sezonu podsjetio bih.

Ekipa kojoj sudije hladno uzmu 15-20 bodova i koju, u zvaničnim utakmicama vodi 7 trenera ne može se nadati ničemu pa da ima i najbolji igrački kadar u ligi. Tako da, nije sve do igrača. Možemo mi to sve izmijeniti pa da nam se desi isto.

Dok ne budemo imali stabilnost u upravnom segmentu kluba i koliko-toliko regularno suđenje mi ćemo biti žrtva neutemeljenog bijesa vlastitih navijača, politike i raznih interesnih struktura. Opet kažem, možemo mi povećati budžet za plate i dovesti još plaćenije i kvalitetnije igrače ali uz ovakvo suđenje i manjak vizije u klubu sve je to bacanje novca.

Također treba istaći da smo mi po vrijednosti, u protekloj sezoni, bili četvrta ekipa.
Levin

Post Postao/la Levin »

Evo mala analiza...

U proteklih 13 sezona nakon osvojene titule mi smo:

* osvojili trofej Kupa u sezoni 2017/2018, koji nismo htjeli slaviti jer je to bilo ispod svih naših mjerila;
* četiri puta bili drugi na tabeli: 2014/2015, 2016/2017, 2017/2018 i 2019/2020;
* jednom bili treći: 2022/2023;
* tri puta bili četvrti: 2013/2014, 2018/2019 i 2024/2025;
* jednom bili peti: 2015/2016;
* tri puta bili šesti: 2021/2022, 2023/2024 i 2025/2026;
* jednom bili sedmi: 2020/2021.

Vodila su nas 23 trenera u zvaničnim utakmicama.

Od toga njih 12 ima “Željin pedigre”: Amar Osim, Hajrudin/Dino Đurbuzović, Admir Adžem, Milomir Odović, Vlado Čapljić, Edis Mulalić, Haris Alihodžić, Adin Mulaosmanović, Almir Memić, Omer Joldić, Adnan Gušo i Admir Dervišić.

Među trenerima bez “Željinog pedigrea” uglavnom su bili treneri iz Srbije i BiH: Miloš Kostić (Slovenija), Slavko Petrović (Srbija), Slobodan Krčmarević (Srbija), Blaž Slišković (Bosna i Hercegovina), Tomislav Ivković (Hrvatska), Nermin Bašić (Bosna i Hercegovina), Abdulhakeem Al-Tuwaijri (Saudijska Arabija), Bruno Akrapović (Bosna i Hercegovina), Denis Ćorić (Bosna i Hercegovina), Slaviša Stojanović (Slovenija) i Savo Milošević (Srbija).

Od svih ovih trenera, samo je Amar Osim izgurao jednu cijelu sezonu. Donekle bi se mogao dodati i Adžem u sezoni 2017/2018, ali kako je Slavko Petrović prošao ljetne pripreme s ekipom i evropske utakmic i on se mora ubrojati u tu sezonu.

Ekipa s ovakvom sportskom politikom može se nadati samo periodičnim uspjesima i laganom, ali sigurnom propadanju. Što se tiče igrača, to se više ne može ni upratiti koliko ih prolazi kroz klub.

Ličnog sam stava da nam, ako ne uđemo u mirnije vode po pitanju upravne strukture kluba i pozicije u Savezu, pa čak i nauštrb posjete na stadionu, ne gine sudbina Čelika i Slobode.

Možemo mi ovdje govoriti o igračkom kvalitetu koliko želimo, ali ako ne sredimo svoju avliju, ne mislim da nam se dobro piše.
AmarAmarOsimOsim

Post Postao/la AmarAmarOsimOsim »

Stegli obruč oko mahale, čim nema informacija, odmah se ništa ne radi. Pretjerujete i baš idete u tačku a realno nema potrebe. Biće to dobro. Poruka nije da smirim situaciju i da branim nekoga. Kotrlja se puno toga.
PehariSuTu

AmarAmarOsimOsim je napisao/la: 08 lip 2026, 11:47 Stegli obruč oko mahale, čim nema informacija, odmah se ništa ne radi. Pretjerujete i baš idete u tačku a realno nema potrebe. Biće to dobro. Poruka nije da smirim situaciju i da branim nekoga. Kotrlja se puno toga.
Ne može Barcelona stegnuti obruč a ne mi, tako da ta teorija pada u vodu...
AmarAmarOsimOsim

Post Postao/la AmarAmarOsimOsim »

Čemu onda kmečanje danima kako se ništa ne radi i kako je stanje nikad gore?
Odgovori