FK Željezničar

Tema posvećena FK Željezničar okuplja sve navijače i ljubitelje kluba na jednom mjestu. Ovdje se diskutuje o utakmicama, igračkom kadru, transferima, rezultatima i aktuelnim dešavanjima vezanim za Plave sa Grbavice.
AhmedNurudin

Re: FK Željezničar

Post Postao/la AhmedNurudin »

"Ministar pravde FBiH Vedran Škobić sam sebe ugurao u četiri komisije i uzimao pozamašne naknade

Vjerovali ili ne, federalni ministar pravde Vedran Škobić lično je potpisao rješenja kojima je sam sebe imenovao u čak četiri različite komisije za koje se uzimaju masne naknade.

Najnoviji izvještaj o finansijskoj reviziji Federalnog ministarstva pravde ogolio je izostanak transparentnosti, milionske ugovore i praksu u kojoj prvi čovjek ovog ministarstva potpisuje rješenja sam za sebe.

Revizori su utvrdili da je aktuelni ministar pravde FBiH Vedran Škobić (HDZ) prekršio finansijske propise i principe razdvajanja dužnosti tako što je lično potpisao rješenja kojima je imenovan u čak četiri različita tijela, za čiji se rad isplaćuju pozamašne naknade iz budžeta, odnosno od direktnih uplata kandidata.

Uvidom u dokumentaciju, revizori su otkrili da je ministar sam sebe imenovao za člana Komisije za polaganje pravosudnog ispita, zatim za predsjednika Komisije za polaganje stručnog upravnog ispita, kao i za predsjednika Komisije za utvrđivanje liste stalnih sudskih tumača.

Na sve to, ministar se rješenjem iz aprila prošle godine svrstao i među članove Komisije za polaganje stručnog ispita za zemljišnoknjižnog referenta.

Finansijski izvještaji pokazuju da ukupni bruto izdaci za rad svih komisija iznose više od 380 hiljada konvertibilnih maraka.

Revizori su eksplicitno naglasili da Ministarstvo nije internim aktom utvrdilo proceduru odabira i imenovanja, niti je osiguralo obavezno razdvajanje dužnosti. Na ove propuste ukazivano je i tokom revizija u ranijim godinama, ali Ministarstvo je nastavilo ignorisati opomene i ponovo nije provodilo javne pozive.

Zbog toga se ne može potvrditi da je izbor članova vršen na transparentan način, što je u direktnoj suprotnosti sa Zakonom o budžetima u FBiH.

Osim ministrovih višestrukih angažmana, pod lupom se našao i izbor ostalih članova. Za Komisiju za polaganje pravosudnog ispita uopće nije prezentovana dokumentacija, poput prijava ili dokaza o stručnoj spremi i visokom ugledu, kojom se potvrđuje da ispitivači ispunjavaju zakonske uvjete.

Da stvar bude gora, ova komisija ministru nije podnijela ni zakonski obavezni godišnji izvještaj o radu.
Slična situacija je i sa Stručnom komisijom za utvrđivanje liste vještaka, koja je formirala čak 19 podkomisija s privremenim članovima iz reda takozvanih vodećih stručnjaka.

Međutim, Ministarstvo revizorima nije moglo prezentovati nikakve liste niti kriterije na osnovu kojih je utvrđeno da su ti ljudi zaista vodeći stručnjaci u svojim oblastima.

Potpuna netransparentnost utvrđena je i kod Komisije za uvjetni otpust, koja je inkasirala skoro 48 hiljada maraka, a u čijim rješenjima uopće nije navedeno koji član pokriva zakonom propisanu oblast krivičnog prava, psihologije ili socijalne zaštite.

Pored naknada za komisije, izvještaj donosi i druge velike izdatke. Blizu 1,1 milion maraka potrošeno je za unajmljivanje imovine i opreme, što se najvećim dijelom odnosi na usluge najma softvera i opreme za elektronski nadzor.

Ovaj posao se realizuje kroz trogodišnji okvirni sporazum s firmom OPUS d.o.o. Mostar, ukupne vrijednosti veće od 3,3 miliona KM, uz definisanu jediničnu cijenu od 22,23 KM po danu s uključenim PDV-om.

Također, više od 353 hiljade maraka isplaćeno je na ime ostalih nespomenutih usluga, što u stvarnosti predstavlja vansudske nagodbe s građanima koji su neosnovano proveli vrijeme u pritvoru.

Prema važećoj uredbi, država svoju grešku i neosnovano hapšenje plaća 60 KM po danu provedenom u pritvoru, odnosno 20 KM po danu za kućni pritvor pod elektronskim nadzorom.

Tokom prošle godine podneseno je 35 ovakvih zahtjeva, a u naredni period prenesen je čak 21 neriješen slučaj koji će ponovo pasti na teret budžeta.

Revizori navode i bizaran tehnički propust prema kojem porezi i doprinosi na naknade članovima komisija uopće nisu pravilno obračunati i uplaćeni.

Opravdanje Ministarstva pravde i Federalnog ministarstva finansija bilo je to što postojeća aplikacija za obračun plaća u Trezoru FBiH ima tehnička ograničenja, zbog čega nisu osigurani preduvjeti za provođenje zakona o porezima i doprinosima.

Ured za reviziju izdao je preporuku Federalnom ministarstvu pravde da hitno donese interni akt kojim će propisati jasne procedure i dokumentaciju za imenovanje članova komisija, te konačno uvesti javne pozive u skladu sa Zakonom o budžetima u FBiH."

Izvinjavam se svima na dužem postu, tekst je preuzet sa portala Faktor. Još jedan dokaz o kakvoj se spod..pardon osobi radi, koja drži naš Klub paralisan već više od pola godine zbog sopstvenih interesa, hirova i stranačkih uputa. Ovo je dokaz i onim navijačima koji su vjerovali da zapravo postoji neka želja da nas, zaboga, on zaštiti od nečega. Ovakvi poput dotičnog bi vrlo rado vidjeli Željezničar ugašen, sa čijom imovinom raspolažu neki drugi, vjerovatno u tom trenutku bliski saradnici stranke dotičnog, bili to crveni ili zeleni kmeri.

Link teksta:https://faktor.ba/bosna-i-hercegovina/a ... ade/255714
Pažljivo biram riječi, jer Klub si najveći.
Kako stariš, sve te više volim. Kako starim, sve te više bodrim!
Manijak pravi zna kako stoje stvari, zbog tebe su u vrhu sarajevski Plavi. A.O. 💙
UzivaocKajkuta

Post Postao/la UzivaocKajkuta »

Preselio je Edin Avdić, nas najbolji komentator i nas strastven navijač. Edine nek ti je vjecni Rahmet.
a pehari su tu
Levin

Post Postao/la Levin »

Da budem iskren, očekivao sam više odlazaka ali izgleda da nismo baš spremni tek tako plaćati otpremnine za raskide ugovora. Međutim ostaje još niz igrača kojima su ili istekli ili kojima ističu ugovori a čiji status nije obznanjen :

Igrači kojima ističe ugovor na ljeto 2026 bez opcije automatskog produženja
Afan Fočo (18) - centralni vezni - 31/05/2026
Arman Džafo (19) - lijevo krilo - 31/05/2026
Aldin Efendic (20) - lijevo krilo - 30/06/2026
Aiman Šemdin (20) - štoper - 31/05/2026
Mustafa Šukilović (23) - štoper - 31/05/2026
Tarik Abdulahović (27) - golman - 31/05/2026
Hamza Jaganjac (22) - napadač - 30/06/2026

Igrači kojima ističe ugovor na ljeto 2026 sa opcijom automatskog produženja
Amar Zahirović (18) - lijevi bek - 30/06/2026 (+1)
Jonathan Freeman (19) - lijevo krilo - 30/06/2026 (+1)
Igor Roncevic (22) - golman - 30/06/2026 (+1)
Vini Peixoto (24) - lijevo krilo - 31/05/2026 (+1)
Ermin Bičakčić (36) - štoper - 30/06/2026 (+2)

Na žalost, čini mi se da ćemo prije iz medija saznati ko ide a ko ostaje nego od kluba.

Igrači za koje je do sada objavljeno da napuštaju zbog isteka ugovora :
Vedad Muftić (24) - golman - 31/05/2026
Sulejman Krpić (35) - napadač - 30/06/2026
Santiago Garcia (20) - napadač - 31/05/2026 (+1)
Edwin Odinaka (22) - desni bek - 31/05/2026 (+1)

Igrači za koje je do sada objavljeno da napuštaju zbog sporazumnog raskida ugovora :
João Erick (27) - centralni vezni - 31/05/2026 (+1)
Patrik-Gabriel Galchev (24) - desni bek - 30/06/2027
"Moj ideal bio je i ostao Željezničar!" - Branimir Jelušić
braco

Post Postao/la braco »

Snimak jučerašnje utakmice derbi juniora:

🔴 47' min 1-0 ⚽ Amer Sirćo 🤝 Anes H. Mehmedović 🅰️
🔵 50' min 1-1 ⚽ Jonathan Freeman
🔴 56' min 2-1 ⚽ Anes H. Mehmedović
🔵 58' min 2-2 ⚽ Amar Zahirović 🤝 Eldar Dragović 🅰️
🔴 69' min 3-2 ⚽ Sanin Mešić 🤝 Salim Hadžić 🅰️
🔴 84' min 4-2 ⚽ Anes H. Mehmedović 🤝 Sanin Mešić 🅰️
🔴 90' min 5-2 ⚽ Amer Sirćo 🤝 Mak Pita 🅰️

Pohvala za Don Dachu i Studio PIT koji snimaju sve tekme naših mlađih selekcija ovo proljeće i objavljuju isječke golova na društvene mreže. Ko nije, nek ih zaprati na društvenim mrežama, zaslužili su.
gegenpressing

Post Postao/la gegenpressing »

braco je napisao/la: 04 lip 2026, 17:49 Snimak jučerašnje utakmice derbi juniora:

Pohvala za Don Dachu i Studio PIT koji snimaju sve tekme naših mlađih selekcija ovo proljeće i objavljuju isječke golova na društvene mreže. Ko nije, nek ih zaprati na društvenim mrežama, zaslužili su.
Možda glupo zvuči,al je moglo otići i na našu stranu,ovako ispade da su nas baš nadigrali,al dobro,imaju oni ozbiljan kvalitet..
braco

Post Postao/la braco »

gegenpressing je napisao/la: 04 lip 2026, 18:01
braco je napisao/la: 04 lip 2026, 17:49 Snimak jučerašnje utakmice derbi juniora:

Možda glupo zvuči,al je moglo otići i na našu stranu,ovako ispade da su nas baš nadigrali,al dobro,imaju oni ozbiljan kvalitet..
Ćosić je mogao bolje reagovati kod nekih golova ali Bože moj.

Evo i isječci golova:

Levin

Post Postao/la Levin »

Treba dodati i da je ovaj mali Sanin Mešić do jula prošle godine bio dio naše ekipe ali i svih mlađih selekcija Željezničara. Mslm, šta da se kaže.
Veteran

Post Postao/la Veteran »

Sutra u 10.00 press
godrina

Post Postao/la godrina »

BukiBiščević je napisao/la: 03 lip 2026, 13:17 Bez obzira što je i mene nervirao ove zadnje dvije godine, nemoguće je biti realan i ne zahvaliti se Sulejmanu na svemu. Nadam se da će po uzoru na Štilića i Cocalića, prvom utakmicom naredne sezone mu uručiti poklon za sve urađeno u našem klubu. Po meni je red, ali eto, možda neki pametniji odluče suprotno. Isto tako ne znam koliko ima istine u ovom njegovom razgovoru od neki dan, ali po meni je tragikomično da čovjeku koji je bio dio ovog kluba koliko, 7-8, godina ne dođeš i barem kažeš, eh ljudino za tebe više nikako nema mjesta. Ali eto, valjda to tako treba.
Još jednom, Sulejmane Krpiću, Killeru, hvala na svemu što si pružio u našem klubu, 11 pozicija na vječnoj listi strijelaca nije mala stvar.
Ma cudan smo mi narod. Ok najvjerniji navijaci su navijaci Zelje, sta smo sve prosli i kroz sta prolazimo 300 ljudi na stadionu je mjera a mi najbrojniji u drzavi.
Medjutim prema nekim igracima nismo fer. Eto Krpic je kriv sto mi nemamo boljeg napadaca pa ocekujemo od njega 15 golova. Da smo imali bolje igrace i taktiku dao bi sigurno vise, jbg on je tip igraca koji bas zavisi od drugih. Zasluzio je bar poklon i aplauz jos jedan sa tribina.
Druga stvar, Muftic i nasi omladinci. Toliko prizivamo nasu djecu a onda Muftica omalovazamo i radujemo se njegovom odlasku. Kao da zbog njega nama ne brani Oblak. Malo ga prizivamo u reprezentaciju a malo ga pljujemo jer je linijski golman, kratak i sta sve ne. Ne mislim na tebe ali dosta raje to pise i na forumu i na mrezama.
Ostali omladinci, morali su bar ovu sezonu dobijat više sanse. Bar zadnjih nekoliko kola. Nije bas da smo se sa Aston Vilom borili za Evropu. Ljudi koji ih prate ih hvale a velika vecina raje ne zna jesu li crne ili plave kose.
Ruzno zvuci ali nikakvog mi plana nemamo. Mozda imamo u mislima ali nikako pocet realizaciju.
Prije pola godine najavljivan teren sad ni slova o tome. Sta je uopste uradjeno ili bar poceto od onih silnih najava i planova dolaskom Mirvica ?
braco

Post Postao/la braco »

godrina je napisao/la: 04 lip 2026, 22:52
Prije pola godine najavljivan teren sad ni slova o tome. Sta je uopste uradjeno ili bar poceto od onih silnih najava i planova dolaskom Mirvica ?
Sumnjam da ima išta od promjene terena ovog ljeta jer se igra europskog prvenstvo za žene na Grbavici i onda ima i onaj koncert Prodigya. Mislim da bi se nekad u septembru mogao mijenjat teren.
Riquelme

Post Postao/la Riquelme »

Neće se promjeniti teren ove godinne.

Klub je pokušao premjestiti Euro za žene na neku drugu lokaciju ali je odbijeno.
Uvijek uz tebe i ti to dobro znaš.
Bersaga

Post Postao/la Bersaga »

Ne čudi me što stadoše radovi na južnoj tribini, bit će za tri godine inshAllah ali što stadoše objave "Hvala X Y"?
Svaki dan trebaju minimalno dva igrača da napuste, nijedan ne smije ostati, nijedan.

Ni Slato ne smije ostati. Ovom dinamikom i načinom rada, za sezone koje dolaze bit će nam velika i sama sjeverna tribina.
Orvel

Post Postao/la Orvel »

Treba biti iskren pa reci da nista od ovog ne ide kako treba. Svjedoci smo praznih obecanja, od terena do tribine. Kasnije i igrackog kadra.

Ljudi koji daju izjave u ime kluba trebali bi se malo vise suzdrzati ovakvih stvari. Ministri i ministrice i ostali nadzori i firme nisu trebali pumpati jer sad su dosli do nivoa kad je sve ispuhalo. Krenulo se u projekat koji uopste nije isprojektovan dobro ocigledno jer se svako malo nadju novi problemi koji kostaju dodatno.

Direktor kluba nam ne zna koliki ce kapacitet stadiona biti nakon izgradnje juga. Ministri ne znaju sigurno. Navijsci ne znaju.

Izigrani smo na svim nivoima pod parolom BUDITE SRETNI STO I OVO IMATE, A ZAVRSETAK RADOVAN KAD BUDE. BICE.

Nesposobnost i kluba i politike. Ali sta drugo ocekivati kad se oslonis na budzet. Upozoravao sam na ovo i prije pocetka gradnje. Al nek mi imamo slikanje i press svaki put kad se raja pocne zaliti po fb.

Onaj kruzni tok ne mogu zavrsiti na Grbavici a da tribinu zavrse. Bice ovo dugo godina aktuelno cini mi se..
Hrasno15

Post Postao/la Hrasno15 »

Tribinu finansira politika a svakome ko je u životu pravio kuću ili renovirao stan bilo je jasno na početku da su rokovi nerealni i da će biti probijeni. Tribina će biti napravljena jer im to donosi glasove. Mene brine to što u sportskom dijelu se ništa ne dešava, tu kasnimo i to je ono što treba da brine
Levin

Post Postao/la Levin »

Zna li neko šta se ovdje desilo?
Šok pred Evropu i prelazni rok: Velež se našao na FIFA "crnoj listi", zabranjena im registracija novih igrača

Fudbalski klub Velež iz Mostara doživio je hladan tuš, te se našao na FIFA crnoj listi, te im je zabranjena registracija novih igrača.

Velež je sezonu u Premijer ligi BiH završio na 4. mjestu te izborio plasman u kvalifikacije za Ligu konferencija, no sada su se Rođeni našli na FIFA Ban listi.

Šta je razlog za takvu odluku nije navedeno, a ono što je poznato jeste da se Rođeni pod zabranom FIFA nalaze od 3. juna, te da zabrana nema određen rok trajanja. Tačnije, klub iz Mostara ima zabranu registracije novih igrača dok FIFA ne odluči da je ukine.

Meridian Spprt
slika
Zadnja izmjena: Levin, dana/u 05 lip 2026, 16:27, ukupno mijenjano 1 put.
Odgovori