FK Željezničar

Tema posvećena FK Željezničar okuplja sve navijače i ljubitelje kluba na jednom mjestu. Ovdje se diskutuje o utakmicama, igračkom kadru, transferima, rezultatima i aktuelnim dešavanjima vezanim za Plave sa Grbavice.
Lynx

Re: FK Željezničar

Post Postao/la Lynx »

Ma ja sam pretpostavio da je nama ova sezona gotova bila prije nego što je počela, tjeranjem Ćorića (ne branim ali po meni više neopravdano, za sve postoji dijalog i rješenje), te dolaskom Adžema, koji uz dužno poštovanje, osim prvog mandata kod nas ništa značajno napravio nije, a tome govori da je vodio klubove sa dna tabela Premijer lige i Prve lige FBiH. Otjeraš i prodaš sve što valja (a pare nisu toliki problem) a dovedeš igrače sumnjivih kvaliteta. Al hajd, Adžemov mandat kada smo iole igrali nekako su uništile sudije, var i NSBiH. Ja stvarni ne pamtim sezonu u kojem smo ovoliko oštećeni. Evo i sinoć, drugi derbi u kojem se nekakve milimetarske minimalne situacije gledaju i svakakve linije crtaju. Ja ne znam iskreno šta i njihov šef govori, al nisu ni oni briljirali na ovom derbiju, postigli su gol kakav samo mi možemo primiti, a vamo dobar dio derbija ni oni pasa nisu sastavit mogli. Sve u svemu, ima i sudijske lakrdije koja nam je sigurno jedno 15 bodova izbila, samim tim i borbu za Europu.

Mene iskreno više brinu ovi potezi Mirvića, šta sad, kako?
braco

Post Postao/la braco »

slika

Dakle situacija za predstojeći ljetni prelazni rok:

Golmani

Muftić odlazi, a pretpostavljam i Abdulahović? Ostaje samo Ćosić, tako da je jasno da je potrebno pojačati golmansku poziciju.

Lijevi bek

Imamo samo Alića, treba još jedan lijevi bek, a nije ni sigurno da će Alić ostati u slučaju neke ponude tako da bi nam potencijalno mogla trebati dva. Nastića ne računam jer kad ti nisi sposoban u ovakvom Želji da se nametneš da ponekad počneš ispred Alića ili da se nametneš na poziciji štopera pored Seedorfa onda ne znam stvarno.

Štoperi

Samo Bičakčić, za ostale poput Šukilovića, Osmanovića, Seedorfa i Nastića ne vidim budućnost. Dakle fali nam 3 štopera, uz eventualno priključivanje Kelmendija prvom timu.

Desni bek

Odlasci Galcheva i Troupeea, ostaje samo Raščić. Trebaće nam još jedan desni bek.

Vezni red

Ako bi hipotetički uzeli da je startni trio u veznom redu Pejić-Prokop-Šošić uz backup opcije sa slike, tu si onda i pokriven kvanitativno, ali pitanje je koliko kvalitativno? Ne bih se iznenadio da nas neko napusti od ovih veznih sa slike, kao ni što se ne bih iznenadio da dođu 2 nova vezna.

Krila

Vini i Odinaka odlaze u inostranstvo, Cvetanoski povrijeđen, ostaju ti Freeman, Šabić koji se nije pokazao i Ibraheem za kojeg nisam bio siguran da li ga uopšte stavim na sliku jer nit igra za prvi tim, nit su ga na posudbu poslali ovu drugu polusezonu ali eto ostavljam mali procenat šanse da se kod novog trenera stavi u opticaj. Na krilima nam treba 2-3 nova igrača, pogotovo jer ne znamo koliko će novi trener računati i na ove sa backup pozicije poput Ibraheema, Šabića i Freemana.

Špic

Odlasci Krpića, Jaganjca, Rakića, Koningsa, a i vrlo vjerovatno Huskovića s obzirom da ga nema na mapi, tako da nam ostaje samo Korora. Dva nova špica ti trebaju po uzoru na strukturu rotacije Borca na poziciji špica, dakle jedan kvalitetan za prvu postavu (Juričić), kvalitetan backup (Perić) i kvalitetan omladinac (Deket), s tim da i kod nas taj omladinac (Korora) treba imati prednost pri ulasku u igru kod nekog komfornog rezultata u odnosu na backup špica.

Summa summarum:

-Jedan do dva nova golmana (nova "jedinica" svakako, a backup zavisno od toga hoće li npr Ćosić biti promaknut na poziciju drugog golmana, a da se treći iz juniora priključi)

- Novi lijevi bek, dva ako se Alić proda

- Novi desni bek

- Nova tri štopera

- Pojačanja u veznom redu zavise od procjene novog stručnog štaba da li im je dovoljan postojeći kvantitet ili žele na njega dodati dodatni kvalitet, ali ako bih morao nagađati mislim da neće proći prelazni rok bez bar jednog pojačanja u veznom redu. Zavisi kako će novi stručni štab procijeniti i ove mlađe poput Foče i Dragovića. Tipa ako ne budu za Dragovića smatrali da je spreman i pošalju ga na posudbu, onda će dovest još jednog veznog lupam, ovo je samo primjer.

- Nova 3 krila

- Nova 2 špica

Dakle odlasci vezani za istek ugovora: Muftić, Abdulahović, Šukilović, Odinaka, Erick, Vini, Krpić i Jaganjcu ističe ugovor.

Raskid ugovora: Seedorf, Ismail Oulad M'hand, Troupee, Konings, Rakić, Husković, Galchev, Osmanović, Nastić?

Iskreno ne znam kako će finansijski izvesti ovolike raskide, pogotovo jer holanđani prave problem oko finansijskih uslova raskida. Galchev nije problem pravio oko uslova raskida ugovora, njemu haman ni ne dođemo ništa, ispao je korektan. Na to dodaj i ove raskide poput Huskovića, Osmanovića, Rakića i možda Nastića. Za Nastića nisam ništa čuo ni da odlazi ni da ostaje, tako da on je upitan.
Zadnja izmjena: braco, dana/u 26 svi 2026, 12:10, ukupno mijenjano 2 puta.
PehariSuTu

Post Postao/la PehariSuTu »

I ti spomenuti raskidi su upitni...
PatrickGerhardt

Post Postao/la PatrickGerhardt »

Znaci trebalo bi malo holandeze safatati
Levin

Post Postao/la Levin »

Treba napomenuti da za juniore sljedeće sezone neće moći nastupati :

Alvin Ćosić (19)
Afan Fočo (18)
Admir Gojak (18)
Jonathan Freeman (18)

Ako tome dodaš mlade igrače pod ugovorom :
Ernad Babaluk (19) - desno krilo - 30/06/2027 (+2)
Zlatan Zeničanin (19) - napadač - 30/06/2027 (+2)
Deni Memišević (19) - lijevi bek - 31/05/2027 (+1)
Ibraheem Adams Olanrewaju (19) - desno krilo - 31/05/2028
Dženan Šabić (20) - ofanzivni vezni - 31/05/2028

Teško da ćeš ih sve koristiti u sezoni i nadam se da se razmišlja o nekoj saradnji sa lokalnim niželigašem da se pošalju neki na posudbu ali da im se osiguraju minute.

Recimo ove sezone Babaluk je odigrao 29 utakmica (1651') i zabilježio 5 golova uz 6 asistencija za Slaviju. Šemdin je odigrao 22 utakmice (1856') i zabilježio jedan pogodak i jednu asistenciju za Slaviju. Na žalost Memišević je zbog povrede propustio skoro cijelu sezonu u Travniku a Zeničanin se nije uspio nametnuti skoro nikako u Slaviji.

Ne znam kakva je situacija generalno prema ovim momcima ali mislim da Babaluk zaslužuje priliku da zaigra makar na pripremama pa da vidimo je li se može računati na njega. Sa druge strane Šemdinu ističe ugovor i sumnjam da će ga produžavati ali kakva nam je situacija sa štoperima ne vidim zašto ne bi mogao upasti u rotaciju.
"Moj ideal bio je i ostao Željezničar!" - Branimir Jelušić
Veteran

Post Postao/la Veteran »

Ljudi moji, KVALITETOM mogu ostati Bičakčić i Pejić, i jesu igrači za prvih 11. Računati možemo još na povrijeđene igrače (ako se oporave) i omladince. Sve ostalo NE ZASLUŽUJE Željin dres. Ne za neke iskorke, nego i u borbi za sredinu tabele ili opsanak.
AmarAmarOsimOsim

Post Postao/la AmarAmarOsimOsim »

Surdanoić napušta Zrinjski. Po meni itekako dobar igrač, igrao je ligu a sumnjam da je nešto pretjerano skup, još je u najboljim godinama. Mišljenje?
braco

Post Postao/la braco »

Veteran

Post Postao/la Veteran »

Peja je pravi momak. Fajter, disciplinovan, spreman, skroman, ponizan. Idealan. Bez kurčenja, mangupluka izvan terena. Radi i šuti. Pravi profesionalac. On i Bićo. Ostalo pokemoni sve.
Riquelme

Post Postao/la Riquelme »

Ako Borac večeras pobjedi završit će sezonu sa 44 boda više od nas. To je ujedno i više bodova nego što smo mi skupili ove sezone.

Ko god je doveo ljetos Admira Adžema treba ga prijaviti za nemar na radu.
Uvijek uz tebe i ti to dobro znaš.
PatrickGerhardt

Post Postao/la PatrickGerhardt »

AmarAmarOsimOsim je napisao/la: 26 svi 2026, 12:56 Surdanoić napušta Zrinjski. Po meni itekako dobar igrač, igrao je ligu a sumnjam da je nešto pretjerano skup, još je u najboljim godinama. Mišljenje?
Top igrac, rasirenih ruku bi ga trebali docekati. Nije se uklopio kod Stimca, ali kod Make je bio najbolji igrac ekipe
Veteran

Post Postao/la Veteran »

PatrickGerhardt je napisao/la: 26 svi 2026, 14:46
AmarAmarOsimOsim je napisao/la: 26 svi 2026, 12:56 Surdanoić napušta Zrinjski. Po meni itekako dobar igrač, igrao je ligu a sumnjam da je nešto pretjerano skup, još je u najboljim godinama. Mišljenje?
Top igrac, rasirenih ruku bi ga trebali docekati. Nije se uklopio kod Stimca, ali kod Make je bio najbolji igrac ekipe
Takvi kada dođu kod nas obično propadnu još više, a naši kada odu neegdje pretvore se u Ronalda, pišaju nas po Grbavici...
Levin

Post Postao/la Levin »

Kako stvari stoje Zrinjski napuštaju :

Kerim Memija,
Stefano Surdanović,
Tin Sajko,
Marin Ljubić,
Antonio Ivančić,
Igor Savić.
"Moj ideal bio je i ostao Željezničar!" - Branimir Jelušić
Orvel

Post Postao/la Orvel »

Jel ovaj Maric sportski direktor koji je raskinuo ugovor sa Jakirovicem?
Odgovori