Naredne sedmice predsjednik Fudbalskog saveza BiH Vico Zeljković i ostali s njim, dolaze u Zenicu. Pošto je već prikazano, na njihovoj skupštini, idejno rješenje budućeg Nacionalnog stadiona u Zenici, doći će prezentirati, ovdje, u Zenici. Tada bi trebali potpisati ugovor o glavnom i izvedbenom projektu. Odmah da građani znaju, ovaj će se stadion rušiti (Stadion “Bilino polje”-op.a.) i pravit će se skroz novi stadion, iz temelja.
Cifra je ogromna, ali, ono kako smo napravili- kako će izgledati finansiranje- biće interesantno. Ponavljam, stadion je Grada Zenice i ostat će Grada Zenice, ali pošto je nacionalni stadion svi nivoi vlasti trebaju učestvovati. Imaju i međunarodne organizacije – kazao je Kasumović.
Rekonstrukcija stadiona "Bilino polje"
Re: Rekonstrukcija stadiona "Bilino polje"
NK Čelik 45 i Robijaši 88

OKK Čelik 54

OKK Čelik 54
-
KakhaKaladze
Meni je ovaj dio stadion ce se rusiti izrazito zabrinjavajuci. To je opcija u kojoj bi mi mogli najvise ostati donji. U komlletno rusenje bez neke garancije je ludost i nadam se da cemo se uspjeti ugraditi tipa da se prije rusenja adaptira kembridz, da se obnovi travnjak i postavi neka montazna tribina. Kako kod nas sve ide, ako je 3 godine planirano, 5 godina je minimalno vrijeme za koje ce bit zavrseno.Cr7legia je napisao/la: ↑22 svi 2026, 12:28Naredne sedmice predsjednik Fudbalskog saveza BiH Vico Zeljković i ostali s njim, dolaze u Zenicu. Pošto je već prikazano, na njihovoj skupštini, idejno rješenje budućeg Nacionalnog stadiona u Zenici, doći će prezentirati, ovdje, u Zenici. Tada bi trebali potpisati ugovor o glavnom i izvedbenom projektu. Odmah da građani znaju, ovaj će se stadion rušiti (Stadion “Bilino polje”-op.a.) i pravit će se skroz novi stadion, iz temelja.
Cifra je ogromna, ali, ono kako smo napravili- kako će izgledati finansiranje- biće interesantno. Ponavljam, stadion je Grada Zenice i ostat će Grada Zenice, ali pošto je nacionalni stadion svi nivoi vlasti trebaju učestvovati. Imaju i međunarodne organizacije – kazao je Kasumović.
Valjda nisu lidi da ruse stadion ako nisu zatvorili finansije za izgradnju.Gkedajuci po netu stadion kao nas bi mogao glat bit gotov za 2 godine, mada je fudo spominjao da ce im dat rok od 1.5 godinu za kompetnu izgradnju(realnije ovo 2minimaln0).KakhaKaladze je napisao/la: ↑22 svi 2026, 15:22Meni je ovaj dio stadion ce se rusiti izrazito zabrinjavajuci. To je opcija u kojoj bi mi mogli najvise ostati donji. U komlletno rusenje bez neke garancije je ludost i nadam se da cemo se uspjeti ugraditi tipa da se prije rusenja adaptira kembridz, da se obnovi travnjak i postavi neka montazna tribina. Kako kod nas sve ide, ako je 3 godine planirano, 5 godina je minimalno vrijeme za koje ce bit zavrseno.Cr7legia je napisao/la: ↑22 svi 2026, 12:28Naredne sedmice predsjednik Fudbalskog saveza BiH Vico Zeljković i ostali s njim, dolaze u Zenicu. Pošto je već prikazano, na njihovoj skupštini, idejno rješenje budućeg Nacionalnog stadiona u Zenici, doći će prezentirati, ovdje, u Zenici. Tada bi trebali potpisati ugovor o glavnom i izvedbenom projektu. Odmah da građani znaju, ovaj će se stadion rušiti (Stadion “Bilino polje”-op.a.) i pravit će se skroz novi stadion, iz temelja.
Jest situacija rutava ali imaju momci u klubu koji stoje na prvoj liniji odbrane i mislim da ce isposlovat najbolje sto se moze odradit.Ali kad pogledam koje je ito izdanje pa kad smo cekali 6 god i igrqli po livadama mozemo jos 2 god da igramo na stadionu elitne kategorije.Vjerujem da bi samo ta gotiva dovodila 5 milja ljudi na stadion mimo sadasnje publike a i ljidi iz okolni gradova bi mogli dolazit kao turisti hahha na stadion da gledaju i stadion i NK Celik
Ako se napravi za pet godina uspjeh je.
Nas jedino moze izvuci to sto reprezentacija nema gdje da igra u drzavi. Grbavica i kada napravi Jug nece imati dovoljnu kategoriju (ako sam dobro shvatio), Kosevo ionako nije uslovno osim za prijateljske, ostale stadione da i ne spominjem. Oni moraju ici na opciju da se uporedo mogu igrati utakmice i da se radi stadion ako je ikako moguce.
Samo Čelik zenički !!!
"...Čelik alea, samo tebe volimo, gdje god ti da igraš, svuda pratimo te mi, volimo te, mi smo tvoji vjerni Robovi, Čelik alea..."
"...Čelik alea, samo tebe volimo, gdje god ti da igraš, svuda pratimo te mi, volimo te, mi smo tvoji vjerni Robovi, Čelik alea..."
Meni i dalje nije jasno zašto se nije ponudila druga lokacija, npr zenica jug za stadion idealna, a da Bilino polje ne čačkaju. Bilo bi jeftinije i jednostavnije, nema rušenja, pa neka ga grade 10 godina ako treba.
Čak i da ovdje nikada reprezentacija ne igra i da nije nacionalni stadion dotrajalost Bilinog polja sa 50+ godina starosti bi nas tjerala na rušenje tribina. A stanje je takvo da Čelik ne moze popraviti semafor samostalno. Svi stadioni se širom regiona ruše i pripremaju alternative. Dinamo seli u Kranjčevićevu sa 10 000 mjesta dok se bude gradio Maksimir, Hajduk je izglasao rušenje Poljuda, Partizan dobio sredstva za totalnu rekonstrukciju stadiona itd. Čitam tekst na sportbc kaže ne treba se rušiti Bilino polje, ali treba rušiti jedna po jedna tribina. Tj odugovlačiti
Pa isto je svakako će za 4 godine biti novi stadion, veća je mogućnost za završetak gradnje ako se sve odjednom radi, Vico na RTRS rekao za 2 godine gotovo sve. Ovo je velika stvar za Čelik i budućnost idućih 50 godina i za Zenicu i novu sliku grada. Čelik će svakako igrati do proljeća iduce godine na BP sve da sad imaju 200 miliona eura na računu jer procedure se ne mogu ranije završiti tako da ćemo sasvim sigurno ovu sezonu igrati PL na ovom BP.
Ono što je jedino podmoranje kada krene gradnja je kao i u svim slučajevima širom Evrope do regiona. Zadovoljavajuća alternativa. A to je po meni. Reflektori, semafor, novi pomoćni teren u našem trening centru Plandilo, novi travnjak i montažna tribina kao u Olovu(samo sa 2500 kapacitetom) ali da stadion ima 6000+ mjesta na Kamberovića polju. Ovo po meni je dovoljno za alternativu. Ako Dinamo može seliti na stadion od 10 000 mjesta radi novog modernog stadiona može i Čelik na nekih 6000+.
To je praksa u svim evropskim gradovima i klubovima. Alternativa obezbjedjena pa tek onda bilo kakva intervencija na Bilinom Polju. Opet ponavljam, svako ko iole se razumije koliko traje procedura izrada glavnog projekta i dobijanja dozvola jasno je da će Čelik iducu sezonu ili barem do aprila 2027 igrati na BP. Najave da je moguće ranije koje će biti to je samo radi izbora u oktobru.
Gradnja novog stadiona je od krucijalne važnosti za budućnost Čelika NAJVIŠE i Zenice jer stanje stadiona je takvo da ubrzano propada i tone sto se vidi najvise na jugu i sjeveru a mi nećemo biti dugo u mogućnosti da bilo šta gradimo.
Znači praksa kao svugdje u uređenim državama i drustvima.
Osigurana zadovoljavajuća alternativa pa onda izmještanje i gradnja.
Ono što je jedino podmoranje kada krene gradnja je kao i u svim slučajevima širom Evrope do regiona. Zadovoljavajuća alternativa. A to je po meni. Reflektori, semafor, novi pomoćni teren u našem trening centru Plandilo, novi travnjak i montažna tribina kao u Olovu(samo sa 2500 kapacitetom) ali da stadion ima 6000+ mjesta na Kamberovića polju. Ovo po meni je dovoljno za alternativu. Ako Dinamo može seliti na stadion od 10 000 mjesta radi novog modernog stadiona može i Čelik na nekih 6000+.
To je praksa u svim evropskim gradovima i klubovima. Alternativa obezbjedjena pa tek onda bilo kakva intervencija na Bilinom Polju. Opet ponavljam, svako ko iole se razumije koliko traje procedura izrada glavnog projekta i dobijanja dozvola jasno je da će Čelik iducu sezonu ili barem do aprila 2027 igrati na BP. Najave da je moguće ranije koje će biti to je samo radi izbora u oktobru.
Gradnja novog stadiona je od krucijalne važnosti za budućnost Čelika NAJVIŠE i Zenice jer stanje stadiona je takvo da ubrzano propada i tone sto se vidi najvise na jugu i sjeveru a mi nećemo biti dugo u mogućnosti da bilo šta gradimo.
DVA NAJTRAGIČNIJA DATUMA U HISTORIJI ZENICE
02.10.2016 KASUMOVIĆ POSTAO GRADONAČELNIK ZENICE
21.10.1697 EUGEN SAVOJSKI SPALIO ZENICU DO TEMELJA
Pod tim da ce se stadion rusit misli se na to da ce se gradit komplet iznova a ne da ce se rekonstruisat pojedine tribine. Ako ce se rusit ne mora da znaci da ce se rusit u kompletu, nego tribina po tribina. Bar sam ja to tako shvatioCinvict35 je napisao/la: ↑22 svi 2026, 17:00Valjda nisu lidi da ruse stadion ako nisu zatvorili finansije za izgradnju.Gkedajuci po netu stadion kao nas bi mogao glat bit gotov za 2 godine, mada je fudo spominjao da ce im dat rok od 1.5 godinu za kompetnu izgradnju(realnije ovo 2minimaln0).KakhaKaladze je napisao/la: ↑22 svi 2026, 15:22Meni je ovaj dio stadion ce se rusiti izrazito zabrinjavajuci. To je opcija u kojoj bi mi mogli najvise ostati donji. U komlletno rusenje bez neke garancije je ludost i nadam se da cemo se uspjeti ugraditi tipa da se prije rusenja adaptira kembridz, da se obnovi travnjak i postavi neka montazna tribina. Kako kod nas sve ide, ako je 3 godine planirano, 5 godina je minimalno vrijeme za koje ce bit zavrseno.
Jest situacija rutava ali imaju momci u klubu koji stoje na prvoj liniji odbrane i mislim da ce isposlovat najbolje sto se moze odradit.Ali kad pogledam koje je ito izdanje pa kad smo cekali 6 god i igrqli po livadama mozemo jos 2 god da igramo na stadionu elitne kategorije.Vjerujem da bi samo ta gotiva dovodila 5 milja ljudi na stadion mimo sadasnje publike a i ljidi iz okolni gradova bi mogli dolazit kao turisti hahha na stadion da gledaju i stadion i NK Celik
Dize se prasina
To preseljenje na kembridž ko kad je Rijeka privremeno preselila na Rujevicu dok se nova ultra giga CAT 5 Kantrida praviAvenija je napisao/la: ↑22 svi 2026, 19:02 Čak i da ovdje nikada reprezentacija ne igra i da nije nacionalni stadion dotrajalost Bilinog polja sa 50+ godina starosti bi nas tjerala na rušenje tribina. A stanje je takvo da Čelik ne moze popraviti semafor samostalno. Svi stadioni se širom regiona ruše i pripremaju alternative. Dinamo seli u Kranjčevićevu sa 10 000 mjesta dok se bude gradio Maksimir, Hajduk je izglasao rušenje Poljuda, Partizan dobio sredstva za totalnu rekonstrukciju stadiona itd. Čitam tekst na sportbc kaže ne treba se rušiti Bilino polje, ali treba rušiti jedna po jedna tribina. Tj odugovlačitiPa isto je svakako će za 4 godine biti novi stadion, veća je mogućnost za završetak gradnje ako se sve odjednom radi, Vico na RTRS rekao za 2 godine gotovo sve. Ovo je velika stvar za Čelik i budućnost idućih 50 godina i za Zenicu i novu sliku grada. Čelik će svakako igrati do proljeća iduce godine na BP sve da sad imaju 200 miliona eura na računu jer procedure se ne mogu ranije završiti tako da ćemo sasvim sigurno ovu sezonu igrati PL na ovom BP.
Objesi to mačku o rep, ne ići sa Bilinog nikako, nek se organizuju tribinu po tribinu, mora se domaćin ispoštovat zbog kojeg je ovaj kultni stadion i napravljen.
-
RubikovaKocka
E zato sto mi sami sebe precjenjujemo a marka nije ulozena od strane kluba u stadion. Sve bi mi nesto da se pitamo al preko tudjih ledja i bez kinte.Avenija je napisao/la: ↑22 svi 2026, 19:02 Čak i da ovdje nikada reprezentacija ne igra i da nije nacionalni stadion dotrajalost Bilinog polja sa 50+ godina starosti bi nas tjerala na rušenje tribina. A stanje je takvo da Čelik ne moze popraviti semafor samostalno. Svi stadioni se širom regiona ruše i pripremaju alternative. Dinamo seli u Kranjčevićevu sa 10 000 mjesta dok se bude gradio Maksimir, Hajduk je izglasao rušenje Poljuda, Partizan dobio sredstva za totalnu rekonstrukciju stadiona itd. Čitam tekst na sportbc kaže ne treba se rušiti Bilino polje, ali treba rušiti jedna po jedna tribina. Tj odugovlačitiPa isto je svakako će za 4 godine biti novi stadion, veća je mogućnost za završetak gradnje ako se sve odjednom radi, Vico na RTRS rekao za 2 godine gotovo sve. Ovo je velika stvar za Čelik i budućnost idućih 50 godina i za Zenicu i novu sliku grada. Čelik će svakako igrati do proljeća iduce godine na BP sve da sad imaju 200 miliona eura na računu jer procedure se ne mogu ranije završiti tako da ćemo sasvim sigurno ovu sezonu igrati PL na ovom BP.
Stadion se mora praviti ili danas ili za 5 godina, Bilino Polje je iz dana u dan sve gore, vrijeme ga je skoro pojelo.
Sad imas sansu da dobijes evropski stadion i opet bi mi nesto branili opstruirali i odugovlacili da se stadion pravi 6, 7 10 godina jer tobože gdje će Čelik i zvijezde da igraju na Kamberović polju godinu dvije ..
phillies je napisao/la: ↑23 svi 2026, 10:48Ovdje mjesas babe i zabe. Sto se tice izgradnje novog stadiona na Poljudu, on se prevashodno pravi radi Hajduka. U finansiranju ucestvuju grad Split i drzava i cijeli kompleks bi trebao kostati oko 600 miliona maraka. A prije pocetka rusenja Poljuda, bice izgradjen trening kamp u Stobrecu sa 5 nogometnih terena i on ce kostati oko 30 miliona maraka...i koji ostaje u vlasnistvu Hajduka. Dakle ovdje nema ni spominjanja HNS-a, ni da ce to biti nacionalni stadion, ni da ce se Hajduk "iseljavati" kad dodje reprezentacija...vec ce ih kao domacin ugostiti na svom stadionu.RubikovaKocka je napisao/la: ↑23 svi 2026, 10:18Ma pusti, niko nije realan sekunde. Sad svi neke lokapatriote zadrti ovo ono, a sam klub ne moze nista sam, bulvalno nista niti da napravi niti da uradi neko veliko renoviranje. Oni vole Celik ne daju Bilino Polje, a jedna Torcida podržava rusenje Poljuda i gradnju novog stadiona ..Sabani_Nonda je napisao/la: ↑23 svi 2026, 10:09
Jest za tebe i još 500 Zeničana. Za ostalih 109 hiljada nije. Ljudi treba biti realan. Tako nešto Zenica sama neće nikad izgraditi. Treba stati na loptu.
E sad to uporedi sa nasom situacijom gdje ti je NSBIH "zamislio" da ovdje bude nacionalni stadion, da se sve rusi iz temelja i da se gradi dok se ne izgradi. A u medjuvremenu Čelik bi trebao sta? Igrati na Kamberovica Polju, iznajmljivati Kosevo, i tako 2-3 godine? A sto se tice Čelikovog trening kampa, ni to ne znas jesi li cak prosao na konkursu koji je Savez pokrenuo od kad ikad.
Sad valjda shvatate zasto su ljudi skepticni prema ovom projektu.
DVA NAJTRAGIČNIJA DATUMA U HISTORIJI ZENICE
I sto rece kolega Cod, ovdje se mantra kao "ako Čelik ne moze rekonstruisati stadion, ima ko moze" a koji to klub u BiH vrsi rekonstrukciju stadiona sam ? Zelji se napravi istocna tribina, krenula gradnja juzne, a niko ih ne "tjera" sa stadiona, a finansijeri od grada do Federacije. Sarajevo ne pomislja da sta radi na Kosevu, osim idejnih projekata. Velezu znamo ko i zasto prave stadion, Borcu politika vedri i oblaci pa tako i po pitanju stadiona, Slobodu da ne spominjem, kao ni Zrinjski...ostali uz duzno postovanje nisu vrijedni pomena u ovoj prici.
Dakle ni kod kog nije problem, samo Čelik je problem jer ne moze sam. Treba ga istjerati, pa nek pravi ko moze jer 109 hiljada zenicana jedva ceka novi stadion da moze da gleda reprezentaciju na njemu. A Čelik svoje utakmice nek igra na nekoj livadi, udaricemo kolcice umjesto golova.
Dakle ni kod kog nije problem, samo Čelik je problem jer ne moze sam. Treba ga istjerati, pa nek pravi ko moze jer 109 hiljada zenicana jedva ceka novi stadion da moze da gleda reprezentaciju na njemu. A Čelik svoje utakmice nek igra na nekoj livadi, udaricemo kolcice umjesto golova.
Samo Čelik zenički !!!
-
Guest.1945
Koje bolan 2 godine?Pa da su 2 godine u pitanju vjerujem da bi uprava pristala da se prseli na 2 godine na Kembriđ i da se odradi travnjak tu i tribine montažne.Jug Grbavice za godinu dana nisu ga uspjeli ni srušit, Fudini bazeni nece jos za godinu završit.Ako bi završili za 5 godina šutaj se nogama u zuzu.Cinvict35 je napisao/la: ↑22 svi 2026, 17:00Valjda nisu lidi da ruse stadion ako nisu zatvorili finansije za izgradnju.Gkedajuci po netu stadion kao nas bi mogao glat bit gotov za 2 godine, mada je fudo spominjao da ce im dat rok od 1.5 godinu za kompetnu izgradnju(realnije ovo 2minimaln0).KakhaKaladze je napisao/la: ↑22 svi 2026, 15:22Meni je ovaj dio stadion ce se rusiti izrazito zabrinjavajuci. To je opcija u kojoj bi mi mogli najvise ostati donji. U komlletno rusenje bez neke garancije je ludost i nadam se da cemo se uspjeti ugraditi tipa da se prije rusenja adaptira kembridz, da se obnovi travnjak i postavi neka montazna tribina. Kako kod nas sve ide, ako je 3 godine planirano, 5 godina je minimalno vrijeme za koje ce bit zavrseno.
Ajmo ovako postaviti stvari, da li ste za novi stadion, ako ostanu svi uslovi isti kao i do sada? Čelik dobija novi stadion, njegovov dom i gnijezdo reprezentacije kao i do sada sto je, naziv stadiona ostaje isti, stadion prilagodjen i Čeliku i reprezentaciji, stadion i dalje ostaje vlasnistvo grada. Jel to ok po vama? Po meni i vise nego dovoljno. On je i dalje Bilino Polje!
Dok citav svijet napreduje na svim poljima, nama srce skace kad uprava zidic ofarba, ubaci led display u press salu, stavi nove zvucnike na stadion...prvom meni, pa svima ostalima. Ako ga sad ne napravimo, necemo nikad. Naravno, pod uslovom da je Čelik zasticen u ovoj citavoj prici, u sto ne sumnjam nimalo.
Dok citav svijet napreduje na svim poljima, nama srce skace kad uprava zidic ofarba, ubaci led display u press salu, stavi nove zvucnike na stadion...prvom meni, pa svima ostalima. Ako ga sad ne napravimo, necemo nikad. Naravno, pod uslovom da je Čelik zasticen u ovoj citavoj prici, u sto ne sumnjam nimalo.