Slažem se.Levin je napisao/la: ↑12 svi 2026, 22:09Neka britanska stranica koja prati sportiste iz Nigerije. Izleti mi na FB. Mislim da je samo post u pitanju.AhmedNurudin je napisao/la: ↑12 svi 2026, 21:57Bila bi dobra stvar bez daljnjeg ali ako bi ostao naš igrač. Koliko vidim medijske natpise i pojedine "insajdere" nije baš realna opcija. Ko prati fudbal zna da Nigerija često uzima učešće i na Olimpijadama gdje imaju respektabilne rezultate. Tu naravno ne ode prvi tim, već više razvojni igrači. Nisam baš upoznat sa relevantonošću te stranice, možda se radi i o nekom "naručenom tekstu" ako ovo ljeto odlazi od nas da bi se popravio status u pregovorima. Ja ću još jednom ponoviti smatram da je igrač na kojem se može uzeti 100-200 hiljada eura, ali ako ode besplatno neće svijet propasti, navikli smo nažalost pogotovo u posljednje vrijeme.
Mislim da Odinaka neće ostati u svakom slučaju. Ako ćemo pravo govoriti jedino su dva igrača potencijalno interesantna ozbiljnijim ligama a to su Odinaka i Alić. Čak mislim da je Odinaka interesantniji. Ostalo tanko. Pogotovo zbog rezultata. Možda jedino Vini i Jaganjac donekle. Tako da mislim da nijedan neće na kraju ostati u klubu.
Mslm, nadam se da će Galchev i Nastić dići formu i spremu do kraja sezone pa da nemamo taj problem sa adaptacijom novih igrača na tim pozicijama. Bar da ima neka rotacija sa igračima koji su tu neko vrijeme.
Da mi ga je nešto žao i nije ali eto valjda ćemo sa novim strukturama malo ozbiljniji biti po pitanju odlazaka igrača besplatno.
Aktuelni kadar – igrači i stručni štab, potencijalni izlazni transferi, pohvale i kritike
- AhmedNurudin
Re: Aktuelni kadar – igrači i stručni štab, potencijalni izlazni transferi, pohvale i kritike
Pažljivo biram riječi, jer Klub si najveći.
Kako stariš, sve te više volim. Kako starim, sve te više bodrim!
Manijak pravi zna kako stoje stvari, zbog tebe su u vrhu sarajevski Plavi. A.O.
Re: Aktuelni kadar – igrači i stručni štab, potencijalni izlazni transferi, pohvale i kritike
Šta se dešava u FK Željezničar?
Piše: Arsen Novalija
Izbor Sanina Mirvića, pred kraj 2025. godine, za strateškog partnera u FK Željezničar ponudio je nadu pristalicama kluba sa Grbavice u bolju budućnost. Proteklih više od deset godina uprave kluba kao da su se takmičile koja će biti lošija. Koja će zbog tribina, terena reflektora biti servilnija prema Nogometnom savezu BiH i izgubiti obraz u borbi za nogomet u našoj državi. Čak je u 2 navrata NSBiH pozajmicama spašavao takmičarsku licencu Željezničara.
Ono što je svima bilo zajedničko je borba da se što bolje ugrade u bilo šta što bi im moglo donijeti novac u džepove. Da ne griješim dušu bilo je tu dobrih i časnih ljudi, ali nažalost u manjini. Gorka je istina kako je Željezničar pljačkan godinama, kako su se kao krunski dokazi uspješnog rada prikazivali reprogrami duga za plaćanje poreza.
A u realnosti klub je preživljavao zahvaljujući navijačima. Upravo su navijači bili taj tas na vagi koji je pretegnuo u korist kluba i nastavka postojanja. Svi se sjećamo desetogodisnjih ulaznica za istočnu tribinu. Zatim su navijači bili i glavni sponzor kluba. Prosto nevjerovatno zvuči podatak da su pristalice kluba u 2025. godini u klupskom fan shopu ostavili preko milion KM i tako, po ko zna koji put, potvrdili da su najvažniji sponzor kluba.
Za sve to vrijeme ekipa je rijetko kada bila kompetentna da ostvari nešto više i bori se za titulu. Da, bila je ona sezona kada nismo bili u stanju da pobijedimo u Krupi, a kmecali smo zbog penala u Bijeljini. Čak smo u dva navrata bili u borbi za opstanak.
I onda se učinilo da će se sve to promijeniti ulaskom Mirvića u klub. Nakon pola godine vidi se da su promjene još uvijek teoretski moguće, ali da je situacija na terenu veoma komplikovana.
Moj utisak je da Sanin Mirvic želi iskreno da pomogne klubu i napravi nešto dobro. Ali, čini mi se da ima veoma loše savjetnike. Nijaz Brkovic je godinama pripremao teren za Mirvicev dolazak na Grbavicu. I postavljen je za predsjednika Upravnog odbora kluba. Ali je i ekspresno smijenjen, kao i cijeli Upravni odbor. Već mjesecima klub ima samo direktora Slatu. Brkovicev “grijeh” je navodno bogaćenje na račun kluba. Sa Nijazom godinama ne razgovaram, ali mi se ovo sve učinilo prenapuhano. I bilo mi je nevjerovatno. Ali, odluka je pala. I onda je Sanin Mirvić po dolasku u Sarajevo ponudio Brkoviću savjetničku ulogu u klubu koji je ovaj, naravno, odbio. Realno svako bi.
Mjesecima se čekao novi Statut kluba koji bi ozakonio promjenu upravljačke strukture kluba. Prelazak iz udruženja građana u neku novu formu. Sada se vidi koliko je sve to traljavo i amaterski urađeno. Taj novi Statut je Ministarstvo pravde Federacije BiH primilo pod političkim pritiskom i vezama, ali ga i brže-bolje vratilo nazad jer se takav amaterizam nije nikako mogao ozvaničiti.
Dat je prijedlog da se sazove Skupština kluba u starom sazivu, onom koji je izabrao Mirvića za strateškog partnera, i ponovo glasa.
Meni je nejasno kakve će to promjene donijeti i koje će se zakonske regulative upotrijebiti da se ozvaniče promjene u klubu. Navodno, Mirvić bi trebao biti izabran za predsjednika kluba dok se promjene Statuta ne ozakone.
Kada se sve uzme u obzir onda informacija da je klub bio široke ruke od dolaska Mirvića i trošio novac koji nema izaziva nemir. Navodno je Mirvić u obliku pozajmica u klub unio preko 500.000 KM, a klub je potrošio milionske iznose.
Na kraju mi se čini da Mirvić nije baš znao mnogo o nogometu i šta i kako se vodi nogometni klub prije nego što se upustio u ovu avanturu pa i vjeruje ljudima koji ga pogrešno savjetuju jer očito nemaju pojma šta rade. A u krajnjem slučaju mogao se posavjetovati sa bratom Ismirom i prepisati model FK Sarajevo po kojem je bordo klub promijenio upravljačku strukturu.
Uglavnom, dragocjeno vrijeme ističe i ne može se nadoknaditi. Nešto se mora uraditi pod hitno jer prelazni rok samo što nije počeo. Nije se ozvaničio ni nastavak saradnje sa Savom Miloševićem.
Ah, da, kako se i može nešto uraditi kada nema ko to da uradi. Osim direktora Slate jer je on trenutno jedino zvanično lice na položaju u klubu.
A do nove Skupštine i relevantnih odluka vezanih za opstanak kluba vidimo se.
sredinom.ba
"Moj ideal bio je i ostao Željezničar!" - Branimir Jelušić
Savo Milošević odlazi sa Grbavice!
Iako je Mirvić došao sa velikim ambicijama i vizijom kako da stvori evropskog Želju, od toga po svemu sudeći neće biti ništa.
Savo Milošević sutra će napustiti klupu FK Željezničar. To je informacija koju će sutra klubu i zvanično saopštiti.
Prema informacijama do kojih su došle Sportske, Milošević neće voditi ekipu u Banjaluci protiv Borca, na utakmici 34. kola Premijer lige BiH.
I nije Milošević jedini koji odlazi sa Grbavice! Prema nezvaničnim informacijama, FK Željezničar napušta i Sanin Mirvić, biznismen iz SAD-a.
Mirvić, koji je u klub došao nedavno, kako saznajemo, u Ameriku se vraća nakon što je shvatio da Statut koji je prilikom njegovog dolaska Skupština kluba izmijenila i usvojila neće proći u Ministarstvu pravde Federacije BiH.
Iako je Mirvić došao sa velikim ambicijama i vizijom kako da stvori evropskog Želju, od toga po svemu sudeći neće biti ništa.
Iako je Mirvićeva epizoda na Grbavici blizu kraja, treba sačekati zvaničnu potvrdu ovih navoda. Ključni detalj u narednih 48 sati biće situacija sa Statutom, koji je mjesecima na čekanju kod nadležnih organa. Jedino što se neće promijeniti jeste odluka Save Miloševića da se džentlmenski povuče.
Uskoro više informacija….
sportske.ba
- AhmedNurudin
Za nadati se da je lažna informacija iz Sinanove lepeze kojima nas je obasipao godinama. Ovo bi mogla biti jako teška situacija, ostao bi sa skupštinom koja je uz svo poštovanje ljudi u njoj jako slaba. Ostalo bi upitno na koji način vratiti pozajmice. Pare od prvog ozbiljnog transfera u zadnjih 10 godina su potrošene...Nisam se nadao da se i hipotetički možemo vratiti u proljeće i ljeto 2021. ali ako se ovo desi tu smo nažalost. Možda čak i gore gledajući da je liga jača i da pod ugovorom imamo skupe igrače. Milion upitnika, bez rješenja. Svašta sam crno napisao, opet kažem nadam se da je lažna informacija koja je sinonim njegovog portala.Levin je napisao/la: ↑13 svi 2026, 23:26Savo Milošević odlazi sa Grbavice!
Savo Milošević sutra će napustiti klupu FK Željezničar. To je informacija koju će sutra klubu i zvanično saopštiti.
Prema informacijama do kojih su došle Sportske, Milošević neće voditi ekipu u Banjaluci protiv Borca, na utakmici 34. kola Premijer lige BiH.
I nije Milošević jedini koji odlazi sa Grbavice! Prema nezvaničnim informacijama, FK Željezničar napušta i Sanin Mirvić, biznismen iz SAD-a.
Mirvić, koji je u klub došao nedavno, kako saznajemo, u Ameriku se vraća nakon što je shvatio da Statut koji je prilikom njegovog dolaska Skupština kluba izmijenila i usvojila neće proći u Ministarstvu pravde Federacije BiH.
Iako je Mirvićeva epizoda na Grbavici blizu kraja, treba sačekati zvaničnu potvrdu ovih navoda. Ključni detalj u narednih 48 sati biće situacija sa Statutom, koji je mjesecima na čekanju kod nadležnih organa. Jedino što se neće promijeniti jeste odluka Save Miloševića da se džentlmenski povuče.
Uskoro više informacija….
sportske.ba
Nema druge nego sačekati da vidimo epilog ovih dešavanja. Nešto je Sinan nanjušio ili dobio neku info koja može biti i polovična. Ne bi me iznenadilo da Savo odlazi ali odlazak Mirvića bi da budem iskren.AhmedNurudin je napisao/la: ↑14 svi 2026, 00:08
Za nadati se da je lažna informacija iz Sinanove lepeze kojima nas je obasipao godinama. Ovo bi mogla biti jako teška situacija, ostao bi sa skupštinom koja je uz svo poštovanje ljudi u njoj jako slaba. Ostalo bi upitno na koji način vratiti pozajmice. Pare od prvog ozbiljnog transfera u zadnjih 10 godina su potrošene...Nisam se nadao da se i hipotetički možemo vratiti u proljeće i ljeto 2021. ali ako se ovo desi tu smo nažalost. Možda čak i gore gledajući da je liga jača i da pod ugovorom imamo skupe igrače. Milion upitnika, bez rješenja. Svašta sam crno napisao, opet kažem nadam se da je lažna informacija koja je sinonim njegovog portala.
- AhmedNurudin
Isto, možda se desi ono o čemu je Dželo pričao, ako želi kompletno povjeriti sportski dio SD-u to podrazumjeva i slobodu oko odluke za ŠSS. Ne znam više iskreno, brine me 50 različitih informacija, prvo da odlazi do kraja maja ako ne bude statuta, pa to da je rečeno da statut neće nikada proći, pa to da ipak ostaje bez obzira na sve, ili najljepša da statut prolazi. ima i oko ulaganja, od onih koji kažu da nije ni dolara uložio do priča o 500 hiljada eura/maraka...Levin je napisao/la: ↑14 svi 2026, 00:23Nema druge nego sačekati da vidimo epilog ovih dešavanja. Nešto je Sinan nanjušio ili dobio neku info koja može biti i polovična. Ne bi me iznenadilo da Savo odlazi ali odlazak Mirvića bi da budem iskren.AhmedNurudin je napisao/la: ↑14 svi 2026, 00:08
Za nadati se da je lažna informacija iz Sinanove lepeze kojima nas je obasipao godinama. Ovo bi mogla biti jako teška situacija, ostao bi sa skupštinom koja je uz svo poštovanje ljudi u njoj jako slaba. Ostalo bi upitno na koji način vratiti pozajmice. Pare od prvog ozbiljnog transfera u zadnjih 10 godina su potrošene...Nisam se nadao da se i hipotetički možemo vratiti u proljeće i ljeto 2021. ali ako se ovo desi tu smo nažalost. Možda čak i gore gledajući da je liga jača i da pod ugovorom imamo skupe igrače. Milion upitnika, bez rješenja. Svašta sam crno napisao, opet kažem nadam se da je lažna informacija koja je sinonim njegovog portala.
Nema mi logike da je došao održao sastanke i odustao, plus se pojavio na Grbavici, jedino ako se čovjek uvjerio kakva je ovo močvara. Najviše bi volio ovo sve prespavati....
Davi li HDZ-ova mreža FK Željezničar?
Možda i najveća i najvažnija odluka koju je Skupština Fudbalskog kluba Željezničar donijela - mogla bi propasti i prije nego je zaživjela.
Sport Centar je već pisao o tome da bi uskoro trebala biti održana sjednice Skupštine Željezničara na kojoj bi delegati razmatrali sljedeće korake nakon što se investitor Sanin Mirvić povuče.
Strateško partnerstvo
Ovo tijelo je ranije donijelo "historijske" izmjene Statuta kojim je omoguće strateško partnerstvo sa Mirvićem, što bi bilo finansijski spas za klub s Grbavice.
Mirvić bi po tom "aranžmanu" trebao biti predsjednik Skupštine FK Željezničar koji bi imao faktički glavni glas odluke o svemu.
Novi statut upućen je nakon usvajanja Federalnom ministarstvu pravde iz kojeg se već pet mjeseci ne oglašavaju o tome da li je Statut prihvatljiv i da li Mirvić može biti upisan u zvanični registar.
Iako je sad već svima jasno da je novi statut Željezničara imao niz manjkavosti pitanje je zbog čega Federalno ministarstvo na to nije upozorilo klub?
Tu dolazimo do političkog dijela ove priče.
Ministar pravde FBiH je Vedran Škobić, kadar HDZ-a.
Škobićev stranački kolega, bivši ministar saobraćaja i komunikacija FBiH, a trenutno direktor Autocesta FBiH Denis Lasić je predsjednik Uprave HŠK Zrinjski.
Jasno je da je HŠK Zrinjski glavni sportski projekt HDZ-a koji obilato svoje političke pozicije koristi kako bi upumpavao novac u klub i osigurao mu sve potrebne uvjete.
Prijem za ekipu
Predsjednik HDZ-a Dragan Čović redovan je gost (otetog) stadiona pod Bijelim Brijegom, a i danas je u Domu HDZ-a primio igrače i Upravu Zrinjskog kako bi im čestitao na osvajanju Kupa BiH.
Dakle, s razlogom se može postaviti pitanje da li je HDZ-ova politička sprega zaustavila "historijski proces" u Željezničari?
Naime, ministar Škobić, imao je priliku upozoriti FK Željezničar na manjkavosti u predloženom statutu.
Po proceduri, Škobić odnosno Ministarstvo pravde FBiH moglo je vratiti statut na doradu koju bi delegati Skupštine Željezničara razmatrali i ponovo usvajali. Taj pristup bi, moguće, odgodio konačni ulazak privatnog kapitala u Željezničar, ali bi proces bio u toku i ne bi obeshrabrio samog investitora.
Finansijski slab i sistemski rasut Željezničar faktički znači da HŠK Zrinjski ima rivala manje u utrci za prvaka BiH i naravno evropska takmičenja koja donose ogroman novac.
Sport Centar
- AhmedNurudin
Iako me i Sport Centar negativno iznenadio u prethodnih par dana tekstovima, ovaj dio je apsolutna istina i činjenica. Ne isključujući činjenicu da u Klubu rade debili i da su Statut slagale osobe koje su pogriješile, i takve osobe bi nakon trećeg vraćanja ispravile sve. Jedina prava istina stoji iza HDZ-ove kontrole, koji već ima kompletnu Federaciju pod kontrolom pa i u sportskom segmentu. Ako ovo propadne, sve ovo će biti poruka budućim investitorima, strateškim partnerima, svim subjektima koji bi možda dokapitalizirali naš Klub šta ih čeka. Ako propadne treba graditi dugoročnu strategiju bez potencijalne nade za strateškog partnera u budućnosti. Naravno da podrazumijeva i rezove i stabilizaviju i sve ono od čega nam se kosa na glavi diže. U ovaj divlji zapad može doći samo moćna osoba sa novcem koja to zaista želi uz to da je konstatno prisutna u Gradu i Klubu i okružena moćnim ljudima. Osoba koja je spremna na svaki mogući pritisak da bi se njene zamisli o dobrobiti Kluba ostvarile, osoba koja je spremna za sve vrste "incidenata" u javnosti pa i u javnim ustanovama. Takvu ja osobu ne vidim, niti ima perspektive da ćemo je vidjeti. Priče o gospodskom Klubu, mogu proći recimo u Belgiji a u ovoj močvari neće nikada i kako godine prolaze sve je gore. Ne želim neke velike postove pisati o ovoj temi više jer su većinom nažalost isti ali me ovaj tekst zaintrigirao. Ostaje nam samo čekanje konačne informacije.Levin je napisao/la: ↑15 svi 2026, 16:25
Prijem za ekipu
Predsjednik HDZ-a Dragan Čović redovan je gost (otetog) stadiona pod Bijelim Brijegom, a i danas je u Domu HDZ-a primio igrače i Upravu Zrinjskog kako bi im čestitao na osvajanju Kupa BiH.
Dakle, s razlogom se može postaviti pitanje da li je HDZ-ova politička sprega zaustavila "historijski proces" u Željezničari?
Naime, ministar Škobić, imao je priliku upozoriti FK Željezničar na manjkavosti u predloženom statutu.
Po proceduri, Škobić odnosno Ministarstvo pravde FBiH moglo je vratiti statut na doradu koju bi delegati Skupštine Željezničara razmatrali i ponovo usvajali. Taj pristup bi, moguće, odgodio konačni ulazak privatnog kapitala u Željezničar, ali bi proces bio u toku i ne bi obeshrabrio samog investitora.
Finansijski slab i sistemski rasut Željezničar faktički znači da HŠK Zrinjski ima rivala manje u utrci za prvaka BiH i naravno evropska takmičenja koja donose ogroman novac.
Sport Centar
Ma i oni se bore za klikove kao i ostali ali čini mi se da ih neko hrani informacijama. Namjerno ili ne ne mogu biti siguran.AhmedNurudin je napisao/la: ↑15 svi 2026, 17:57 Iako me i Sport Centar negativno iznenadio u prethodnih par dana tekstovima, ovaj dio je apsolutna istina i činjenica. Ne isključujući činjenicu da u Klubu rade debili i da su Statut slagale osobe koje su pogriješile, i takve osobe bi nakon trećeg vraćanja ispravile sve. Jedina prava istina stoji iza HDZ-ove kontrole, koji već ima kompletnu Federaciju pod kontrolom pa i u sportskom segmentu. Ako ovo propadne, sve ovo će biti poruka budućim investitorima, strateškim partnerima, svim subjektima koji bi možda dokapitalizirali naš Klub šta ih čeka. Ako propadne treba graditi dugoročnu strategiju bez potencijalne nade za strateškog partnera u budućnosti. Naravno da podrazumijeva i rezove i stabilizaviju i sve ono od čega nam se kosa na glavi diže. U ovaj divlji zapad može doći samo moćna osoba sa novcem koja to zaista želi uz to da je konstatno prisutna u Gradu i Klubu i okružena moćnim ljudima. Osoba koja je spremna na svaki mogući pritisak da bi se njene zamisli o dobrobiti Kluba ostvarile, osoba koja je spremna za sve vrste "incidenata" u javnosti pa i u javnim ustanovama. Takvu ja osobu ne vidim, niti ima perspektive da ćemo je vidjeti. Priče o gospodskom Klubu, mogu proći recimo u Belgiji a u ovoj močvari neće nikada i kako godine prolaze sve je gore. Ne želim neke velike postove pisati o ovoj temi više jer su većinom nažalost isti ali me ovaj tekst zaintrigirao. Ostaje nam samo čekanje konačne informacije.
Mislim da se Sanin neće povući ali ako se to desi sljedeća sezona će biti jako izazovna jer ne vidim kako sami možemo pokriti ovako skupu ekipu da budem iskren. Bit će vrlo gusto.
Milošević se oprostio od Željezničara pa mu Mirvić poslao emotivan odgovor: Zauvijek ostaješ u srcu svih
Mnogo bure se ovih dana desilo u ekipi Željezničara, a ono što je sve uzdrnalo kada je trener Plavih, Savo Milošević napustio Grbavicu.
Savo Milošević je zimus preuzeo kormilo Željezničara od Slaviše Stojanovića te uspio da stabilizuje ekipu koliko-toliko i sprema je za ljetni remont.
Međutim, desila se ostavka kada je Milošević odlučio da povuče potez i napusti klub.
On se tim putem i oprostio sa emotivnim riječima
“Hvala za sve. I toliko mi je žao” – napisao je Milošević.
Međutim, nije se puno čekalo da mu odgovori i Sanin Mirvić koji mu se zahvalio na dosadašnjoj saradnji i uputi mu zahvalnost biranim riječima.
“Veliki stručnjak i trener, a još veći čovjek. Riječi ne mogu opisati koliko je meni posebno žao da nismo bili u mogućnosti da obezbijedimo nastavku zajedničkog projekta. Zauvijek ostaješ u srcima svih Željovaca. Sve najbolje, šefe” – stoji u komentaru ispod Miloševićeve objave.
meridiansport
CRVENI ALARMI NA GRBAVICI: HDZ-ov ministar Škobić pet mjeseci opstruira FK Željezničar i čini krivično djelo!
Objavljeno 16/05/2026
Krivični zakon Federacije BiH propisuje krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti — kada službeno ili odgovorno lice iskorištavanjem svog službenog položaja ili ovlasti, prekoračenjem granica svoje ovlasti ili neizvršenjem svoje službene dužnosti, pribavi sebi ili drugom kakvu korist, drugome nanese kakvu štetu ili teže povrijedi prava drugog.
Strateški partner i investitor FK Željezničar Sanin Mirvić već pet mjeseci ne može pravno preuzeti vođenje kluba s Grbavice jer Federalno ministarstvo pravde, na čijem je čelu HDZ-ov kadar Vedran Škobić, inače nekadašnji predsjednik HMRK Zrinjski Mostar, uporno odbija registrovati statut koji su nadležne službe samog ministarstva već odobrile.
Statut je u tom periodu mijenjan čak pet puta po instrukcijama ministra.
Posljedica Škobićevih opstrukcija jeste da legalna Skupština kluba ne može preuzeti operativno vođenje, zbog čega je Mirvić, koji je po vlastitom svjedočenju u klub uložio već više od milion KM, nažalost primoran da razmatra povlačenje.
Dok bosanskohercegovački sportski mediji posljednjih dana pišu o sudbini trenera Save Miloševića (koji danas na pressici treba da obznani ostavku) i špekulišu o tome da li sa njim odlazi i investitor Sanin Mirvić, prava drama oko FK Željezničar ne odvija se u svlačionici na Grbavici. Odvija se u zgradi Federalnog ministarstva pravde u Ulici Valtera Perića u Sarajevu — i traje već punih pet mjeseci.
PET MJESECI, PET IZMJENA, DVA ADVOKATA I NIJEDAN POTPIS
Valter je o svemu ovome sinoć i jutros prije njegovog leta za Ameriku razgovarao sa Saninom Mirvićem, biznismenom sa američkom adresom, koji je krajem decembra 2025. ušao u klub kao strateški partner i predsjednik Skupštine. Mirvić nam je potvrdio da ministar pravde FBiH Vedran Škobić, kadar Dragana Čovića i HDZ-a BiH, iz nekog razloga sistemski opstruira registraciju novog Statuta kluba, iako su pravne službe samog ministarstva taj statut već odobrile.
Hronologija optruiranja je sljedeća:
- Decembar 2025. Skupština FK Željezničar usvaja Statut i izglasava ulazak Sanina Mirvića u strukture kluba. Statut se predaje Federalnom ministarstvu pravde na verifikaciju.
Januar 2026. Ministar Škobić traži izmjene Statuta. Klub ih radi.
- Ministar nalaže da klub angažuje advokata iz njegovog bivšeg odvjetničkog ureda za, kako je rečeno, „kozmetičke izmjene” — iako klub već ima tri svoja advokata. Klub angažuje advokata, statut se ponovo dorađuje i šalje nazad.
Pravna služba ministarstva odobrava statut i prosljeđuje ga ministru na potpis.
- Umjesto potpisa — nova kočnica.
- Bez obrazloženja, ministar traži dodatnih pet izmjena i sugeriše angažovanje još jednog novog advokata iz svog bivšeg ureda. Klub angažuje i njega, ponovo mijenja statut.
Ministar potom traži da se vrate odredbe koje je u ranijim ciklusima sam tražio da se izbace. Klub i to radi.
- Još tri puta isti obrazac. Ministar se sada ne javlja na pozive.
Pet mjeseci i pet izmjena Statuta. Dva nova advokata po preporuci ministra. Nijedan potpis. I iz svega što proizilazi – krivično djelo koje čini onaj što treba da utjelovljuje pravnu državu.
Izvjesno je da je sve instruirano i po političkoj liniji, u svjetlu najnovijih političkih dešavanja i nasrtaja na državu iznutra i izvana. Tako o sudbini Želje odlučuje HDZ političar koji je interesno vezan za sportskog rivala, FK Zrinjski, kojem svakako nije u interesu evropski i snažan Željo, iz čega opet proizilazi klasični sukob interesa u kojem je ministar Škobić.
Posljedica ove pravne pat-pozicije je da klub formalno funkcioniše u administrativnom vakuumu. Mirvić ističe da je do sada lično uložio više od milion KM, ali bez registrovanog Statuta novi upravljački organi ne mogu legalno zaključivati ugovore, planirati budžet, niti graditi sezonu.
SUKOB INTERESA: ŠKOBIĆ I ZRINJSKI
Vrijedi podsjetiti da je Vedran Škobić, prije ulaska u Vladu FBiH 2023., bio predsjednik Hrvatskog muškog rukometnog kluba Zrinjski iz Mostara. Ovaj podatak je javno dostupan u biografijama ministara koje ne osporava ga ni sam ministar.
Ključno institucionalno pitanje koje na koje će morati neko od nadležnih organa odgovoriti glasi: može li ministar pravde, koji je bio na čelu kluba iz sportske porodice Zrinjski iz Mostara, nepristrasno odlučivati o pravnom statusu po mnogima najvećeg bh. kluba, inače jednog od najvećih sportskih rivala Zrinjskog?
Slučaj u vezi opstrukcija FK Željezničar nije prvi uz koji se veže ime ministra Škobića za sumnjive administrativne radnje.
Kolege iz Fokusa ranije su u istraživačkoj priči o tenderu za iznajmljivanje softvera i opreme za elektronski nadzor zatvorenika objavili niz sumnjivih postupaka u Federalnom ministarstvu pravde između juna i decembra 2023. – uključujući dodjelu posla kompaniji Opus d.o.o. Mostar, čiji je osnivač Milenko Čović, za kojeg su mediji u više navrata utvrdili rodbinske veze sa liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.
Ured za reviziju institucija u FBiH je u svom posljednjem izvještaju Škobićevo ministarstvo identifikovao kao jedno od onih sa najvećim porastom nepravilnosti u odnosu na raniju godinu — uz Ministarstvo prostornog uređenja na čelu sa kolegom iz HDZ-a Željkom Nedićem.
KRIVIČNO-PRAVNA DIMENZIJA
Krivični zakon Federacije BiH, u članu 383, propisuje krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti — kada službeno ili odgovorno lice iskorištavanjem svog službenog položaja ili ovlasti, prekoračenjem granica svoje ovlasti ili neizvršenjem svoje službene dužnosti, pribavi sebi ili drugom kakvu korist, drugome nanese kakvu štetu ili teže povrijedi prava drugog.
Stoga se postavlja i legitimno pitanje za Federalno tužilaštvo, Federalnu upravu policije, SIPA-u i POSKOK: da li petomjesečno kočenje administrativnog akta koji su odobrile pravne službe samog ministarstva, uz dokumentovan obrazac ponavljajućih izmjena bez pravnog obrazloženja i uz instruirano angažovanje advokata iz bivšeg ureda samog ministra, predstavlja zloupotrebu položaja?
Podsjećamo da je Mirvić u klub kao posljednjeg trenera doveo Savu Miloševića, jednog od najpoznatijih fudbalskih imena regije. Sportski direktor je trebao postati Marko Marić, sa zagrebačkim Dinamom u biografiji. Cilj je jasan: vratiti FK Željezničar u evropski fudbal i obnoviti klub koji ima jednu od najjačih navijačkih armija u jugoistočnoj Evropi.
Bez registriranog statuta ništa od toga se ne može dogoditi. Klub ne može legalno zapošljavati, potpisivati profesionalne ugovore, niti planirati sljedeću sezonu.
Mirvić navodi da, ako Statut bude odobren u julu ili augustu, i naredna čitava sezona je upropaštena, što predstavlja ogromnu štetu klubu, navijačima i veliki poslovni gubitak.
Postavlja se pitanje šta je Mirviću ostalo kao opcija ako HDZ-ov ministar ustraje u činjenu krivičnog djela? I da li će biti primoran povući se prije nego je ušao u klub, što bi nakon svega predstavljalo možda i najveći udarac u historiji kluba, armiji Željinih navijača, ali i samom gradu i bosanskohercegovačkom fudbalu i sportu općenito.
Valter je Federalnom ministarstvu pravde jutros uputio sljedeća pitanja:
- Zašto Ministarstvo pravde FBiH pet mjeseci ne želi registruje statut FK Željezničar, iako su nadležne službe samog ministarstva taj statut odobrile?
- Po kojim konkretnim pravnim osnovama je ministar Škobić tražio pet uzastopnih izmjena statuta kluba?
- Smatra li ministar Škobić da postoji sukob interesa s obzirom na njegovu raniju funkciju predsjednika HMRK Zrinjski Mostar — kluba iz sportske porodice Zrinjski Mostar?
- Po kom kriteriju je sugerisao FK Željezničar angažovanje advokata iz njegovog bivšeg odvjetničkog ureda?
- Kada konkretno klub može očekivati registraciju statuta?
Da li je ministar svjestan da opstrukcijama usvajanja Statutu čini krivično djelo?
guerilla.info
Najskuplji Željin fudbaler napušta Grbavicu
Desni bek Patrick Gabriel Galchev ovog ljeta će sigurno napustiti Grbavicu.
Kako saznaje Faktor, Galchev je dogovorio raskid saradnje sa Plavima i sve će uskoro biti ozvaničeno.
Galchev je rođen u Španiji, posjeduje i bugarsko državljanstvo, a na Grbavicu je stigao kao veliko pojačanje. Napustio je Levski iz Sofije i priključio se Plavima u februaru ove godine, te najavio velike stvari.
Na kraju se to ipak nije desilo. Upisao je tek 12 nastupa u prvenstvu, dva u Kupu BiH, a sinoć protiv Širokog Brijega nije bio u kombinaciji. Trenutna vrijednost prema Transfermarktu mu je 800.000 eura, te je u društvu najskupljih fudbalera elitnog ranga bh. fudbala.
Neće konkurisati ni za vječiti derbi, a Grbavicu će sigurno napustiti i iskusni Sulejman Krpić. Krpiću istječe ugovor na kraju sezone i već je poznato da neće doći do nastavka saradnje.
Gotovo sigurno je da Plave napušta i Brazilac Joao Erick koji je sinoć sa tribina pratio remi protiv Širokog Brijega (2:2).
Željezničar sumornu sezonu završava u ponedjeljak na Koševu protiv gradskog rivala Sarajeva.
Faktor