FK Željezničar

Tema posvećena FK Željezničar okuplja sve navijače i ljubitelje kluba na jednom mjestu. Ovdje se diskutuje o utakmicama, igračkom kadru, transferima, rezultatima i aktuelnim dešavanjima vezanim za Plave sa Grbavice.
Levin

Re: FK Željezničar

Post Postao/la Levin »

braco je napisao/la: 09 svi 2026, 10:21 Veći je belaj kako da raskinemo ugovore s ovim što ne doprinose, a imaju još minimalno godinu ugovora tipa Holanđani. Pitanje je šta će biti i sa Austrijancima jer se po dosadašnjem nešto ne računa pretjerano na njih. Plus tu su Rakić, Osmanović i slični koji također imaju ugovor minimalno do ljeta naredne godine, a ne računa se na njih. Valja sve te ugovore raskinut i poplaćat.
Neko godinu a neko Bgm i dvije.

Igrači kojima ističe ugovor na ljeto 2027
Admir Gojak (18) - ofanzivni vezni - 30/06/2027
Alvin Ćosić (18) - golman - 30/06/2027
Ernad Babaluk (19) - desno krilo - 30/06/2027 (+2)
Zlatan Zeničanin (19) - napadač - 30/06/2027 (+2)
Deni Memišević (19) - lijevi bek - 31/05/2027 (+1)
Ismail Oulad M'Hand (21) - centralni vezni - 30/06/2027
Madžid Šošić (23) - ofanzivni vezni - 31/05/2027
Edin Osmanović (24) - štoper - 31/05/2027
Patrik-Gabriel Galchev (24) - desni bek - 30/06/2027
Enes Alić (26) - lijevi bek - 31/05/2027
Joey Konings (27) - napadač - 30/06/2027
Matej Cvetanoski (28) - lijevo krilo - 31/05/2027
Giovanni Troupée (28) - desni bek - 30/06/2027
Samir Radovac (30) - centralni vezni - 31/05/2027
Collin Seedorf (30) - štoper - 31/05/2027
Deni Milošević (31) - ofanzivni vezni - 30/06/2027

Igrači kojima ističe ugovor na ljeto 2028
Aldian Korora (16) - napadač - 30/06/2028
Daris Kelmendi (17) - štoper - 30/06/2028
Ibraheem Adams Olanrewaju (19) - desno krilo - 31/05/2028
Dženan Šabić (20) - ofanzivni vezni - 31/05/2028
Davor Rakić (21) - napadač - 30/06/2028
Muharem Husković (23) - napadač - 30/06/2028
Aleksa Pejić (26) - zadnji vezni - 30/06/2028
Armin Hodžić (26) - centralni vezni - 30/06/2028
Dominik Prokop (28) - centralni vezni - 30/06/2028
Bojan Nastić (31) - lijevi bek - 30/06/2028

Igrači kojima ističe ugovor na ljeto 2029
Ajdin Raščić (17) - štoper - 31/05/2029

Igrači kojima ističe ugovor na ljeto 2030
Eldar Dragović (18) - ofanzivni vezni - 30/06/2030

----------------------

Bit će vrlo zanimljivo vidjeti koliko će biti raskida, koliko će igrača samovoljno otići i sa čim ćemo da uđemo u prelazni rok.

Realno od ovih su van konkurencije jedino : Babaluk, Zeničanin i Memišević koji su na posudbi te Ismail, Konings, Troupee i koji više nisu ni na klupi. Ako uzmemo da će prva trojica bez problema na posudbu a možda i Ibraheem ostaju ti samo Holandezi koji su van konkurencije. Ostali se makar nađu na klupi ili mogu igrati i za U19 što i nije tako loše.

Siguran sam da bi ova trojica čak pristala da im se isplati po 6 plata i da idu. Što je, po mojoj procjeni nekih 90 - 120k eura.
"Moj ideal bio je i ostao Željezničar!" - Branimir Jelušić
Levin

Post Postao/la Levin »

Prateći razvoj situacije po mojoj procjeni moglo bi se desiti sljedeće....

Klub bi mogli napustiti :
Enes Alić (26) - lijevi bek - 31/05/2027 - Transfer
Joey Konings (27) - napadač - 30/06/2027 - Otkaz
Edin Osmanović (24) - štoper - 31/05/2027 - Samovoljno
Giovanni Troupée (28) - desni bek - 30/06/2027 - Otkaz
Ismail Oulad M'Hand (21) - centralni vezni - 30/06/2027 - Otkaz
Davor Rakić (21) - napadač - 30/06/2028 - Samovoljno
Arman Džafo (19) - lijevo krilo - 31/05/2026 - Istek
Aldin Efendic (20) - lijevo krilo - 30/06/2026 - Istek
Aiman Šemdin (20) - štoper - 31/05/2026 - Istek
Hamza Jaganjac (22) - napadač - 30/06/2026 - Istek
Mustafa Šukilović (23) - štoper - 31/05/2026 - Istek
Vedad Muftić (24) - golman - 31/05/2026 - Istek
Tarik Abdulahović (27) - golman - 31/05/2026 - Istek
Sulejman Krpić (35) - napadač - 30/06/2026 - Istek
Santiago Garcia (20) - napadač - 31/05/2026 (+1) - Istek
Edwin Odinaka (22) - desni bek - 31/05/2026 (+1) - Istek
Igor Roncevic (22) - golman - 30/06/2026 (+1) - Istek
Vini Peixoto (24) - lijevo krilo - 31/05/2026 (+1) - Istek
João Erick (27) - centralni vezni - 31/05/2026 (+1) - Istek

Na posudbu :
Ernad Babaluk (19) - desno krilo - 30/06/2027 (+2)
Zlatan Zeničanin (19) - napadač - 30/06/2027 (+2)
Deni Memišević (19) - lijevi bek - 31/05/2027 (+1)
Ibraheem Adams Olanrewaju (19) - desno krilo - 31/05/2028

U19/ U21 za prvi tim
Admir Gojak (18) - ofanzivni vezni - 30/06/2027
Alvin Ćosić (18) - golman - 30/06/2027
Aldian Korora (16) - napadač - 30/06/2028
Daris Kelmendi (17) - štoper - 30/06/2028
Ajdin Raščić (17) - štoper - 31/05/2029
Eldar Dragović (18) - ofanzivni vezni - 30/06/2030
Afan Fočo (18) - centralni vezni - 31/05/2026
Amar Zahirović (18) - lijevi bek - 30/06/2026 (+1)

Igrači koji ostaju :
Collin Seedorf (30) - štoper - 31/05/2027
Ermin Bičakčić (36) - štoper - 30/06/2026 (+2)
Patrik-Gabriel Galchev (24) - desni bek - 30/06/2027
Bojan Nastić (31) - lijevi bek - 30/06/2028
Aleksa Pejić (26) - zadnji vezni - 30/06/2028
Armin Hodžić (26) - centralni/zadnji vezni - 30/06/2028
Samir Radovac (30) - centralni vezni - 31/05/2027
Dominik Prokop (28) - centralni/ofanzivni vezni - 30/06/2028
Deni Milošević (31) - centralni/ofanzivni vezni - 30/06/2027
Madžid Šošić (23) - ofanzivni vezni - 31/05/2027
Dženan Šabić (20) - ofanzivni vezni/krilo - 31/05/2028
Jonathan Freeman (19) - lijevo krilo - 30/06/2026 (+1)
Matej Cvetanoski (28) - lijevo krilo - 31/05/2027
Muharem Husković (23) - napadač - 30/06/2028

Gledajući ove koji ostaju nama će trebati iskusan i kvalitetan golman, najmanje dva štopera, lijevi bek kojeg je skoro pa nemoguće naći da valja, jedan defanzivni vezni kao zamjena Pejiću, bar dva superkvalitetna krila i iskusan i kvalitetan napadač.

Savo i Marić će imati pune ruke jer ovi što budu došli morat će biti kvalitet iznad ovih što ostaju sigurno a odlaskom 19-20 igrača sa platnog spiska sigurno će im se osloboditi dobar budžet iako oni najskuplji ostaju.

Siguran sam da će se raditi na optimizaciji troškova prije svega.
braco

Post Postao/la braco »

Levin je napisao/la: 09 svi 2026, 12:54

Gledajući ove koji ostaju nama će trebati iskusan i kvalitetan golman, najmanje dva štopera, lijevi bek kojeg je skoro pa nemoguće naći da valja, jedan defanzivni vezni kao zamjena Pejiću, bar dva superkvalitetna krila i iskusan i kvalitetan napadač.

Savo i Marić će imati pune ruke jer ovi što budu došli morat će biti kvalitet iznad ovih što ostaju sigurno a odlaskom 19-20 igrača sa platnog spiska sigurno će im se osloboditi dobar budžet iako oni najskuplji ostaju.

Iskreno jedva čekam da vidim na koja tržišta će se bazirat Marić pri dovođenju igrača. Svi znamo da on voli francusko tržište, a evo njegova izjava recimo za francusku treću ligu:
"Ali, gledajte usporedbu s Francuskom. To je najbolje tržište omjera cijene i kvalitete. Velika je konkurencija i igrač koji igra u trećoj ligi prošao je školu Lillea, ali je bilo premalo prostora da se nije mogao razvijati dalje i igrati u trećoj ligi. No, on nije puno slabiji ili nije uopće od nekoga tko igra u Ligue 1."
Primjer toga imamo u Longondi iz Kopera koji je upravo ponikao u Lilleu, pa poslije toga igrao u nižim francuskim ligama i onda došao u Koper gdje je odličan. U Koperu ima još igrača koju su igrali u nižim francuskim ligama poput Matonda i Manserija, pa su se pokazali kao pojačanja u Koperu.

Imamo i u Radniku iz Bijeljine Ghorzija i Faraja koji su također igrali u nižim francuskim ligama.

Potvrdu o trećoj francuskoj ligi imamo i u izjavi sportskog direktora Radničkog iz Kragujevca koji je posljednjih godina dovodio sjajne strane igrače u klub koji su bili anonimusi prije toga:
Možeš li nam otkriti koje su to lige koje pratite i koje su platežno dostupne klubu kao što je Radnički?

„To su Malta, Letonija, Litvanija, Estonija, Farska Ostrva, Island, Portugal 2, Francuska 3, Makedonija, Crna Gora, BiH, Slovenija. Zaboravio sam Finsku, ali sada smo više fokusirani na lige gde je kalendar takmičenja takav da se prvenstvo završava leti jer tada dosta igrača ostaje bez ugovora. A, naprimer, posle letnjih prelaznih rokova smo više fokusirani na lige gde se prvenstvo završava zimi kao što su Island, Farska Ostrva, Finska, Norveška... Svaki skaut ima svoje tri lige koje pokriva u toku sezone. Znaju koji su parametri za igrače koji su nam potrebni i imaju jasno profilisane pozicije. Kakav profil štopera tražimo u ovom sistemu, kakav profil špica nam treba, kakvo krilo... Da ne brljamo puno sa igračima koji nisu za naš model igre i koji su možda dobri i imaju ozbiljnu statistiku, ali generalno nisu po svojim karakteristikama za naš model igre“.
Riquelme

Post Postao/la Riquelme »

Feđa Dudić neki dan dobio nogu u Mariboru evo danas gledao juniore protiv Krupe..
Uvijek uz tebe i ti to dobro znaš.
Levin

Post Postao/la Levin »

braco je napisao/la: 09 svi 2026, 15:26
Iskreno jedva čekam da vidim na koja tržišta će se bazirat Marić pri dovođenju igrača. Svi znamo da on voli francusko tržište, a evo njegova izjava recimo za francusku treću ligu:
"Ali, gledajte usporedbu s Francuskom. To je najbolje tržište omjera cijene i kvalitete. Velika je konkurencija i igrač koji igra u trećoj ligi prošao je školu Lillea, ali je bilo premalo prostora da se nije mogao razvijati dalje i igrati u trećoj ligi. No, on nije puno slabiji ili nije uopće od nekoga tko igra u Ligue 1."
Primjer toga imamo u Longondi iz Kopera koji je upravo ponikao u Lilleu, pa poslije toga igrao u nižim francuskim ligama i onda došao u Koper gdje je odličan. U Koperu ima još igrača koju su igrali u nižim francuskim ligama poput Matonda i Manserija, pa su se pokazali kao pojačanja u Koperu.

Imamo i u Radniku iz Bijeljine Ghorzija i Faraja koji su također igrali u nižim francuskim ligama.

Potvrdu o trećoj francuskoj ligi imamo i u izjavi sportskog direktora Radničkog iz Kragujevca koji je posljednjih godina dovodio sjajne strane igrače u klub koji su bili anonimusi prije toga:
Možeš li nam otkriti koje su to lige koje pratite i koje su platežno dostupne klubu kao što je Radnički?

„To su Malta, Letonija, Litvanija, Estonija, Farska Ostrva, Island, Portugal 2, Francuska 3, Makedonija, Crna Gora, BiH, Slovenija. Zaboravio sam Finsku, ali sada smo više fokusirani na lige gde je kalendar takmičenja takav da se prvenstvo završava leti jer tada dosta igrača ostaje bez ugovora. A, naprimer, posle letnjih prelaznih rokova smo više fokusirani na lige gde se prvenstvo završava zimi kao što su Island, Farska Ostrva, Finska, Norveška... Svaki skaut ima svoje tri lige koje pokriva u toku sezone. Znaju koji su parametri za igrače koji su nam potrebni i imaju jasno profilisane pozicije. Kakav profil štopera tražimo u ovom sistemu, kakav profil špica nam treba, kakvo krilo... Da ne brljamo puno sa igračima koji nisu za naš model igre i koji su možda dobri i imaju ozbiljnu statistiku, ali generalno nisu po svojim karakteristikama za naš model igre“.
Za francusku 3. ligu se potpuno slažem. Jako je mnogo primjera ali nadam se da će prvo pogledati u BiH ligi igrače.

Recimo na ljeto ističu ugovori :
Golman - Renato Josipović (Široki), Mišo Dubljanić (Rudar). Dva vrlo korektna golmana.
Štoper - Renato Gojković (Sarajevo). Već se razgovaralo sa njim i bio je spreman doći samo mi nismo mogli platiti.
Bek - Alvaro Roncal (Rudar). Meni se pravo svidio. Sigurno jedan od najboljih bekova u ligi.
Defanzivni vezni - Stefano Surdanović (Zrinjski) i Mato Stanić (Široki). Mislim da Zrinjski na Surdanovića ne računa a Mato već traži novu sredinu.
Krila - Leon Kreković (Posušje), Mohamed Ghorzi (Radnik), Samy Faraj (Radnik).

Uglavnom, trebat će dosta igrača dovesti a nije da nema izbora samo ne treba očwkivati da ćemo sa svakim ubosti.
jole
Global moderator

Post Postao/la jole »

Levin je napisao/la: 09 svi 2026, 16:26

Za francusku 3. ligu se potpuno slažem. Jako je mnogo primjera ali nadam se da će prvo pogledati u BiH ligi igrače.

Golman - Renato Josipović (Široki), Mišo Dubljanić (Rudar). Dva vrlo korektna golmana.
Štoper - Renato Gojković (Sarajevo). Već se razgovaralo sa njim i bio je spreman doći samo mi nismo mogli platiti.
Bek - Alvaro Roncal (Rudar). Meni se pravo svidio. Sigurno jedan od najboljih bekova u ligi.
Defanzivni vezni - Stefano Surdanović (Zrinjski) i Mato Stanić (Široki). Mislim da Zrinjski na Surdanovića ne računa a Mato već traži novu sredinu.

Uglavnom, trebat će dosta igrača dovesti a nije da nema izbora samo ne treba očwkivati da ćemo sa svakim ubosti.
Josipović po meni dobar izbor za golmana.

Stanić također, meni jedan od boljih igrača lige.

Gharzi, Faray isto tako.
Veteran

Post Postao/la Veteran »

Pokemoni odlaze, pokemoni dolaze S35E1
Hrasno15

Post Postao/la Hrasno15 »

Najvažnije za nas je da Statut napokon dobije odobrenje Ministarstva.
AhmedNurudin

Post Postao/la AhmedNurudin »

Levin je napisao/la: 09 svi 2026, 12:54

Slažem se, pogotovo za Island i Farska Ostrva, Istra je opet fin primjer bacili su se i na ta tržišta i našli par interesantnih igrača, Frederiksen je ofanzivac koji bi kod nas recimo imao mjesta.

Još jedan igrač sa kojim nas spajaju od zimus a to je Matondo jako teško da će do toga doći jer je u martu produžio ugovor sa Koperom, malo je promaklo svima pa i meni a vidim po forumima ga još spominju. Čim se vratio u prvih 11 Kopera nastavio je dominirati, čak 10 asistencija. Dao je i doprinos otkazu najvećeg BH trenera :lol: . Očito je bila greška što se nismo pokušali zimus angažovati više oko njega pa i po cijenu nekog obeštećenja.
Riquelme je napisao/la: 09 svi 2026, 16:07 Feđa Dudić neki dan dobio nogu u Mariboru evo danas gledao juniore protiv Krupe..
Vjeruj brate da će to biti trener kojeg će naši objektivni sportski mediji gurati u Želju ako ne daj Bože ne krene dobro nova sezona.
Pažljivo biram riječi, jer Klub si najveći.
Kako stariš, sve te više volim. Kako starim, sve te više bodrim!
Manijak pravi zna kako stoje stvari, zbog tebe su u vrhu sarajevski Plavi. A.O. 💙
AmarAmarOsimOsim

Post Postao/la AmarAmarOsimOsim »

O čemu mi pričamo ljudi? Hoćemo nekakve grupe, titulu, hoćemo da meljemo sve redom, a plačemo što nam odlaze prosječni igrači. Prosječni igrači i ništa drugo. Roncal je meni hiljadu puta bolja opcija od Odinake, a Odinaka je 3 godine mlađi. Ja kod njega ne vidim nikakav napredak a tu je već drugu godinu. Ovo što je malo proigrao pod Savom je bilo samo isključivo radi brzine i igranja na krilu. Na beku ne želim da komentarišem uopšte. Uz dužno poštovanje i sve što ide uz to, dečko je glup i ne poznaje osnove fudbala. To se ne uči sa 22 godine.

Poenta tog stranca i stranaca je da sa njima popuniš brojku jer su level iznad lige. Još je savez dodatno olakšao svim klubovima sa ovim pravilom da se EU igrači ne računaju kao stranci.

Ako ćemo plakati za Erickom, Odinakom i Peišotom, onda je najbolje da Sanin ništa i ne radi oko statuta, takve možemo i sami sebi priuštiti, bez njega.
jole
Global moderator

Post Postao/la jole »

AmarAmarOsimOsim je napisao/la: 10 svi 2026, 10:35 O čemu mi pričamo ljudi? Hoćemo nekakve grupe, titulu, hoćemo da meljemo sve redom, a plačemo što nam odlaze prosječni igrači. Prosječni igrači i ništa drugo. Roncal je meni hiljadu puta bolja opcija od Odinake, a Odinaka je 3 godine mlađi. Ja kod njega ne vidim nikakav napredak a tu je već drugu godinu. Ovo što je malo proigrao pod Savom je bilo samo isključivo radi brzine i igranja na krilu. Na beku ne želim da komentarišem uopšte. Uz dužno poštovanje i sve što ide uz to, dečko je glup i ne poznaje osnove fudbala. To se ne uči sa 22 godine.

Poenta tog stranca i stranaca je da sa njima popuniš brojku jer su level iznad lige. Još je savez dodatno olakšao svim klubovima sa ovim pravilom da se EU igrači ne računaju kao stranci.

Ako ćemo plakati za Erickom, Odinakom i Peišotom, onda je najbolje da Sanin ništa i ne radi oko statuta, takve možemo i sami sebi priuštiti, bez njega.
+1
braco

Post Postao/la braco »

Jako je mnogo primjera ali nadam se da će prvo pogledati u BiH ligi igrače.

Nisam iskreno siguran koliko će Marić i Savo kao dva nova "strana" sportska radnika u BiH dovodit pojačanja iz bh. lige. Mislim Savo je imao priliku kroz ova dva mjeseca da vidi neke igrače iz drugih bh. klubova na djelu, pa mu i nije toliko strano, vjerujem da je i Marić pogledao koju tekmu s obzirom da je već neko vrijeme javna tajna da će on biti novi SD u Želji, ali opet nisam siguran koliko je to dovoljan uzorak utakmica za njih dvojicu da im se stvori neki mindset u kojem im se sviđaju igrači iz naše lige. Mislim da će se obojica bazirat na pojačanja van bh. lige, mada to je neka moja logika, ne mora značit da je tačna.
To sam već i ranije pisao, ne postoji sportski direktor koji će u jednom prelaznom roku ubost 10/10 pojačanja ili 15/15, pogotovo na nivou Želje. S obzirom koliko će igrača dovest ovo ljeto, treba se unaprijed pomirit da će neki od njih biti fula.
braco

Post Postao/la braco »

Nego vidim po videima jučer Korora odličan ponovo. Gol, dvije asistencije i prečka iz slobodnog udarca. Mislim da sljedeće sezone već ga treba počet uvodit u igru u prvom timu. Postavlja se pitanje koja bi bila idealna struktura širine na poziciji napadača sljedeće sezone, a da Korori neće pretjerano naštetit.

Tipa da li nešto kao Borac ove sezone gdje je prvi napadač klasni napadač (Juričić), drugi napadač backup (Perić) i treći napadač talenat (Deket), s tim da Deket kao projekat kluba dobija više prilika od Perića. Sad ću lupit imena, ali npr. kod nas da to bude Riad Bajić (prvi napadač), Romera (rotacijski napadač), Korora treći napadač talenat, ali onda se postavlja pitanje koliko bi Korora tu prilike dobio za minutažu.

Ili neka struktura recimo prvi napadač (lupam Bajić), a Korora da je drugi napadač. Opet, neki bi onda rekli da treba imat nekog iskusnijeg backup napadača.

Koja varijanta se vama više dopada?
gegenpressing

Post Postao/la gegenpressing »

braco je napisao/la: 10 svi 2026, 12:42 Nego vidim po videima jučer Korora odličan ponovo. Gol, dvije asistencije i prečka iz slobodnog udarca. Mislim da sljedeće sezone već ga treba počet uvodit u igru u prvom timu. Postavlja se pitanje koja bi bila idealna struktura širine na poziciji napadača sljedeće sezone, a da Korori neće pretjerano naštetit.

Tipa da li nešto kao Borac ove sezone gdje je prvi napadač klasni napadač (Juričić), drugi napadač backup (Perić) i treći napadač talenat (Deket), s tim da Deket kao projekat kluba dobija više prilika od Perića. Sad ću lupit imena, ali npr. kod nas da to bude Riad Bajić (prvi napadač), Romera (rotacijski napadač), Korora treći napadač talenat, ali onda se postavlja pitanje koliko bi Korora tu prilike dobio za minutažu.

Ili neka struktura recimo prvi napadač (lupam Bajić), a Korora da je drugi napadač. Opet, neki bi onda rekli da treba imat nekog iskusnijeg backup napadača.

Prva definitivno.Samo treba naglasiti da je u Borcu trenutno idealna situacija za mlade igrače jer imaju kvalitet i kvalitetnu zaštitu i samim tim ,bore se za vrh.Puno je lakše mladom igraču u f*ckin Borcu.
AhmedNurudin

Post Postao/la AhmedNurudin »

braco je napisao/la: 10 svi 2026, 12:42 Nego vidim po videima jučer Korora odličan ponovo. Gol, dvije asistencije i prečka iz slobodnog udarca. Mislim da sljedeće sezone već ga treba počet uvodit u igru u prvom timu. Postavlja se pitanje koja bi bila idealna struktura širine na poziciji napadača sljedeće sezone, a da Korori neće pretjerano naštetit.

Nekako mislim da će biti prva opcija, ja računam da austrijski Firmino ima želju da se dokaže. Proći će napokon i pripreme. Tako da bi imali prvog napadača, Huskovića i Kororu.
Pažljivo biram riječi, jer Klub si najveći.
Kako stariš, sve te više volim. Kako starim, sve te više bodrim!
Manijak pravi zna kako stoje stvari, zbog tebe su u vrhu sarajevski Plavi. A.O. 💙
Odgovori