FK Željezničar

Tema posvećena FK Željezničar okuplja sve navijače i ljubitelje kluba na jednom mjestu. Ovdje se diskutuje o utakmicama, igračkom kadru, transferima, rezultatima i aktuelnim dešavanjima vezanim za Plave sa Grbavice.
PatrickGerhardt

Re: FK Željezničar

Post Postao/la PatrickGerhardt »

AmarAmarOsimOsim je napisao/la: 04 svi 2026, 18:38 Jakšić je dobar igrač, međutim, ne bih se ja igrao sa tim problemima a posebno ne sa mogućim posljedicama. Šta me briga šta Đajić odobri. Nas godinama tuče maler. Da je došao kod nas, kunem se, opalilo bi ga na centru odmah.

Zanima me šta očekujete od Marića i ekipe BBB-a u klubu? Kako se trener uklapa u tu jednačinu? Možda ja haluciniram, ali gledam u scenario u kojem Marić ima spremne kandidate, čeka neki kiks sadašnjeg trenera, smjenjuje ga i imenuje njemu lojalnog trenera. Mnogo očekujemo od ljeta, ali nadam se da će se zajedno okupiti i popričati realno i iskreno. Ako ćemo mijenjati trenera nakon 5-6 kola, bolje je odmah, iako bi to poslalo lošu sliku i idući koji bi došao bio bi dočekan jako loše.

Nadam se da se neće desiti greška gdje imamo podjelu po pitanju trenera, unutar sportskog dijela, gdje puštamo trenera da radi, gubimo 3-4 utakmice i ide odmah smjena, trener prošao pripreme sa ekipom, ekipa prilagođena njemu, stilu igre koji gaji, došli igrači koje je on tražio i ostalo, kao što smo sada. Kao što gledam, trener ostaje samo što ga je Sanin htio, Marić se ne slaže, on ima i gura neke druge opcije, trener loše kreće, smjena, Marić imenuje lojalnog. Ja se iskreno nadam da griješim ali očekujem identičan rasplet.
Tačno tako će i biti.
jole
Global moderator

Post Postao/la jole »

braco

Post Postao/la braco »

AmarAmarOsimOsim je napisao/la: 04 svi 2026, 18:38

Nadam se da se neće desiti greška gdje imamo podjelu po pitanju trenera, unutar sportskog dijela, gdje puštamo trenera da radi, gubimo 3-4 utakmice i ide odmah smjena, trener prošao pripreme sa ekipom, ekipa prilagođena njemu, stilu igre koji gaji, došli igrači koje je on tražio i ostalo, kao što smo sada. Kao što gledam, trener ostaje samo što ga je Sanin htio, Marić se ne slaže, on ima i gura neke druge opcije, trener loše kreće, smjena, Marić imenuje lojalnog. Ja se iskreno nadam da griješim ali očekujem identičan rasplet.
Tu bi se desio sljedeći scenario, pogotovo ovaj boldirani dio:
braco je napisao/la: 18 tra 2026, 09:58 U 4 uzastopna prelazna roka, 4 različite sportske gartniture ljudi dovode igrače. Crno na bijelo:

Zimski prelazni rok 24/25 - Ćorić i Rahimić
Ljetni prelazni rok 25/26 - Adžem
Zimski prelazni rok 25/26 - Brković
Ljetni prelazni rok 26/27 - novi SD koji će doći

To je nenormalan podatak, da 4 zaredom prelazna roka 4 različita čovjeka dovode igrače. Dakle nemaš nikakve sportske vizije i konstanosti, toliko promjena ne bi Bayern Minhen mogao izdržat, a kamol' Željo.

Samo neki primjeri od posljedica gore navedenog:

- dođe Adžem i "otjera" Krpića i Radovca, ljudi pola godine bez fudbala, dođe Slaviša i vrati ih
- dođe Seedorf, redovno igra kod Adžema, dođe Slaviša i "otjera" i njega i ostale holanđane, onda dođe Savo i vrati Seedorfa da redovno igra
- dođe Nastić kao bek, prve dvije kod Slaviše počne kao bek, dođe Savo i kod njega igra štopera
- Šabić pola godine bez fudbala i kod Adžema i kod Slaviše, dođe Savo i kod njega redovno igra

To su samo različite odluke koje se tiču igračkog kadra, da ne govorim o odlukama druge vrste tipa da je Ćoriću kapiten Krpić, onda dođe Adžem i skine mu kapitensku i da je Madžidu, pa onda Adžem javno isproziva Šošića poslije prve tekme s Koperom da niko nije iznad kluba i onda ga klupira krajem augusta. Hoću reći i da različiti treneri različito vide i te neke ljudske karatakteristike kod igrača.

Primjere sam naveo samo kao pokazatelj da u toliko kratkom vremenskom roku toliko promjena doživimo jer svaki trener koji dođe ima neku svoju viziju igrača i kadra, isto tako svaka struktura kluba ima svoju viziju dovođenja igrača. Nama se ovo nabrojano desilo u tačno godinu dana (4 prelazna roka uzastopna), što je stvarno previše za tako kratak vremenski period.

Zato udarajmo se nogom u guzicu što smo uopšte šesti na tabeli sa nekim šatro prividom borbe za evropu.

Ako je Mirvić lično inzistirao na dovođenju Save, onda treba konačno više stati iza jednog trenera i maksimalno ga podržat. Ispast ćemo najveći retardi na svijetu ako u augustu otjeramo Savu i opet jovo na novo, pogotovo ako obavimo pripreme i prelazni rok po Savinom šmeku. Doće novi trener i desit će nam se opet sve gore nabrojano.
Veteran

Post Postao/la Veteran »

Lutaćemo mi još. Trenutno u klubu nema ozbiljne osobe za vođenje procesa niti u jednom segmentu.
Robusnatefaltava

Post Postao/la Robusnatefaltava »

I tako prodje ponedjeljak jel sletio sivi soko :mrgreen:
godrina

Post Postao/la godrina »

Veteran je napisao/la: 04 svi 2026, 21:07 Lutaćemo mi još. Trenutno u klubu nema ozbiljne osobe za vođenje procesa niti u jednom segmentu.
Bas se bojim toga. U zadnje vrijeme ovo pratim vise iz navike i nzm empatije, nikakvog zara. Nedaj Boze jos nekog lutanja poludio bih.
Stvarno sam uvijek pozitivac i gledam sve izvuc nesto dobro ali mi smo bas u velikom kanalu i ne desava se nesto pretjerano da se izvucemo vala. Bar nije javno, a trebalo bi bit da nas ne satare ova letargija.
gegenpressing

Post Postao/la gegenpressing »

Opet nas sa statutom za*ebavaju,sve bilo dogovoreno,usmeno potvrđeno,sad opet neke izmjene traže.
Riquelme

Post Postao/la Riquelme »

Ja uvijek kažem da sam vojnik kluba. Meni je bitno samo da igram i uopće mi nije važno koja je to pozicija – desni bek, lijevi bek ili stoper. Igrao sam na puno mjesta u momčadi kroz karijeru. Opet ponavljam, najvažnije mi je da sam na terenu i da dajem doprinos, a trener je tu da odredi gdje sam ekipi u tom trenutku najpotrebniji, rekao je Kerim Memija u razgovoru za Hercegovina.in.
E moj Kerime, vojnik te ćifutske prćije..
Uvijek uz tebe i ti to dobro znaš.
Levin

Post Postao/la Levin »

Riquelme je napisao/la: 05 svi 2026, 14:24
Ja uvijek kažem da sam vojnik kluba. Meni je bitno samo da igram i uopće mi nije važno koja je to pozicija – desni bek, lijevi bek ili stoper. Igrao sam na puno mjesta u momčadi kroz karijeru. Opet ponavljam, najvažnije mi je da sam na terenu i da dajem doprinos, a trener je tu da odredi gdje sam ekipi u tom trenutku najpotrebniji, rekao je Kerim Memija u razgovoru za Hercegovina.in.
Jbg druže ja ga ne krivim uopšte.

3x šampion BiH sa Zrinjskim
2x osvajač kupa sa Zrinjskim
2x osvajač super kupa sa Zrinjskim

Malo je igrača koji se mogu pohvaliti sa tolikk titula.

Još kad tome dodaš :
2x šampion BiH U19 sa Željom
1x osvajač kupa BiH U19 sa Željom
2x osvajač druge danske lige sa Vejlom.

Šta bi ti uradio da si na njegovom mjestu? Ponudili ti bolje uslove, stabilnija sredina, klub koji zna šta radi?!

Kratak je vijek fudbalera, nema tu mnogo onih koji su mogli ići dalje a ostajali tamo gdje su potekli. Trebamo i mi biti realni.
"Moj ideal bio je i ostao Željezničar!" - Branimir Jelušić
jole
Global moderator

Post Postao/la jole »

Levin je napisao/la: 05 svi 2026, 14:35
Riquelme je napisao/la: 05 svi 2026, 14:24
Jbg druže ja ga ne krivim uopšte.

3x šampion BiH sa Zrinjskim
2x osvajač kupa sa Zrinjskim
2x osvajač super kupa sa Zrinjskim

Malo je igrača koji se mogu pohvaliti sa tolikk titula.

Još kad tome dodaš :
2x šampion BiH U19 sa Željom
1x osvajač kupa BiH U19 sa Željom
2x osvajač druge danske lige sa Vejlom.

Šta bi ti uradio da si na njegovom mjestu? Ponudili ti bolje uslove, stabilnija sredina, klub koji zna šta radi?!

Kratak je vijek fudbalera, nema tu mnogo onih koji su mogli ići dalje a ostajali tamo gdje su potekli. Trebamo i mi biti realni.
+1

Nerealni smo po tim pitanjima.
broj1

Post Postao/la broj1 »

Memija je prvo nama ponudjen.
AmarAmarOsimOsim

Post Postao/la AmarAmarOsimOsim »

Što smo nerealni? Kako se ja sjećam, gad je kao pičkica plakao kad ga je Željo prodao u Dansku, jer mu je klub to omogućio, žao mu što ide, pa je rekao da bi samo igrao kod nas u BiH. U četiri godine igranja kod Danaca je sigurno ub’o dobru paru. Na kraju se prema nama ponio kao najobičniji šupak i otišao kod njih radi milje. Ako je uredu da prodaš klub radi milje onda nemamo o čemu pričati. Nije riječ o običnom klubu, nego o klubu koji ti je dao šansu, koji ti je omogućio da igraš, koji te prodao i ono ključno, klubu kojeg (kao) bodriš od malena.

Prodaš emociju i čast radi milje. Da je otišao radi 5000, ja bih rekao, golemo je 5000, ali radi milje, koju bi ionako kasnije dobio kod nas - šupački! Što se mene tiče - daleko mu kuća bila.
Riquelme

Post Postao/la Riquelme »

Ma ne zanima me on kao fudbaler ne mora više nikada doći na tekmu ali nazivati sebe vojnikom kluba? Kluba čiji vlasnik šalje prijetnje Benjamini Karić jer je podržala Palestinu?
"Od toga dana Amir Gross Kabiri što javno, što tajno u inbox mojih društvenih mreža, šalje fotografije ubijene djece. Optužuje me da podržavam Hamas, osuđuje moju osudu ubijanja nedužnih u Gazi. Videa i fotografije brutalnih ubistava i zlostavljanja dijeli i šalje meni lično uz poruke koje sam shvatila kao prijetnju po sigurnost"
Kluba čiji navijači vrijeđaju tvoj narod, vjeru i državu na svakom meču? Ti si vojnik tog kluba?
Uvijek uz tebe i ti to dobro znaš.
Levin

Post Postao/la Levin »

AmarAmarOsimOsim je napisao/la: 05 svi 2026, 15:24 Što smo nerealni? Kako se ja sjećam, gad je kao pičkica plakao kad ga je Željo prodao u Dansku, jer mu je klub to omogućio, žao mu što ide, pa je rekao da bi samo igrao kod nas u BiH. U četiri godine igranja kod Danaca je sigurno ub’o dobru paru. Na kraju se prema nama ponio kao najobičniji šupak i otišao kod njih radi milje. Ako je uredu da prodaš klub radi milje onda nemamo o čemu pričati. Nije riječ o običnom klubu, nego o klubu koji ti je dao šansu, koji ti je omogućio da igraš, koji te prodao i ono ključno, klubu kojeg (kao) bodriš od malena.

Prodaš emociju i čast radi milje. Da je otišao radi 5000, ja bih rekao, golemo je 5000, ali radi milje, koju bi ionako kasnije dobio kod nas - šupački! Što se mene tiče - daleko mu kuća bila.
Vidi Dželo, Brena je Brena ali dvaput je dvaput. Uostalom nije to milja već 12 milja godišnje plus bonusi koji nisu mali. Sad ti zamisli momka od 26 godina koji ima realno 4-5 godina karijere ispred sebe i ima priliku zaraditi dodatnih 50tak hiljada više nije malo, što je sigurno i uradio ovih godina kako je u Zrinjskom.

Realno, ako sagledamo sa neke neutralne strane on je u Zrinjskom osvojio 7 titula a mi smo se raspadali bar jedanput godišnje i pitanje je da li bi ostao ovoliko vremena kod nas. Najbolji ti je slučaj Nalića. Mi smo nadaleko poznati kao nezdrava sredina i dok se to ne promijeni morat ćemo tražiti igrače koji veze nemaju o nama ili ćemo ih debelo preplaćivati.

Opet kažem, ja ga lično ne krivim. Njegov život i njegov izbor. Čak ne sumnjam ni u njegovu ljubav prema klubu ali vrijeme je ipak pokazalo da je napravio dobar izbor.

E sad, kad govoriš o klubu koji mu je dao šansu?! To i jeste valjda poenta fudbalskog kluba. Da nađeš talentovanu djecu, daš im priliku i nešto zaradiš na njima. Koliko ih je otišlo a da nismo ništa zaradili. Uostalom valjalo je i zaslužiti priliku.

Nejse, ne bih da produbljujem temu uvijek smo malo osjetljivi kad naši igrači zaigraju rivala. Isto je slučaj i sa Hirošem, Kulašinom, Hreljom i ostalim. Ne mislim da se treba vratiti ali nek mu je srećno u ostatku karijere.
"Moj ideal bio je i ostao Željezničar!" - Branimir Jelušić
AhmedNurudin

Post Postao/la AhmedNurudin »

Riquelme je napisao/la: 05 svi 2026, 15:42 Ma ne zanima me on kao fudbaler ne mora više nikada doći na tekmu ali nazivati sebe vojnikom kluba? Kluba čiji vlasnik šalje prijetnje Benjamini Karić jer je podržala Palestinu?
"Od toga dana Amir Gross Kabiri što javno, što tajno u inbox mojih društvenih mreža, šalje fotografije ubijene djece. Optužuje me da podržavam Hamas, osuđuje moju osudu ubijanja nedužnih u Gazi. Videa i fotografije brutalnih ubistava i zlostavljanja dijeli i šalje meni lično uz poruke koje sam shvatila kao prijetnju po sigurnost"
Kluba čiji navijači vrijeđaju tvoj narod, vjeru i državu na svakom meču? Ti si vojnik tog kluba?
Fudbal se jednostavno igra za novac danas. Memija je navodno nama bio ponuđen, ali znajući kakav mahalaš se brine o njegovoj karijeri ko zna šta sve tu ima. Svaljeno je tada sve ako se dobro sjećam na Ivkovića jer je navodno rekao da mu Memija na treba. Ruku na srce Ivković je imao svojih Vištica, Zdunića, Crnčevića...možda je zaista i odbio. Možda se jednostavno ni Memiji nije dalo igrati za 1500 maraka tada. Sve je u sferi nagađanja. Moje mišljenje je da njegov povratak nikad ne treba zazivati niti treba ikada da se desi, njegov zastupnik već dvije sezone po raznoraznim lajvovima baca bombe da je "sve moguće". Interesantno uvijek kada treba produžiti sa Zrinjskim. I Bekrić i Čolić i Jamak su svojevremeno igrali za Zrinjski i zapravo učinili okosnicu njihovih par titula. Igrač koji nije vrijedan ni da se spominje.

A što se tiče podrške židovima i tu je brate u pitanju čuvanje svoje pozicije, sjeti se slučajeva Al-Ghazija ili Atala kada su ih klubovi suspendovali zbog podrške Palestini. Ozil je nedavno dao interviju gdje je rekao koliko su mu uzeli za zlo običan post podrške Ujgurima u Kini. Nisu svi Eric Cantona. Naša federalna vlast je prije par dana predala u američko/židovske ruke kontrolu nad plinom za naš entitet i to naravno kako bi kabiri dodatno osnažio svoju finansijku moć. Ima puno većih izdajnika od štakora sa brojem 50.
Pažljivo biram riječi, jer Klub si najveći.
Kako stariš, sve te više volim. Kako starim, sve te više bodrim!
Manijak pravi zna kako stoje stvari, zbog tebe su u vrhu sarajevski Plavi. A.O. 💙
Odgovori