Zenica, zelena vazdušna banja.
Napisati ću jednu stvar koja nije popularna..a nije ni konačna ali se nadam da će biti jer visoka peć ipak tek ide u topli režim pa je možda ugase za 4 mjeseca.
Ali ako se desi gašenje željezare nema bolje stvari za grad Zenicu. Nema bolje stvari što smo ostali bez rudnika.
Ja sam čitav život vezan za željezaru bilo kroz prodaje zemlje 1950 godine gdje mi je dido prodao zemlju radi širenja tada željezare bilo kroz trenutno zaposlenje članova porodice tako da mi niko ne moze reci ne pogađa tebe. Vezan sam više nego iko.
Ali kada čujem riječ, radnička klasa, industrijski grad jeza me obuzme pa kao da je to nešto lijepo i pozitivno.
Molim te Bože nakon 150 godina očisti Zenicu od teških poslova koje lome ljude tako da kad dodju u penziju ne mogu ni uživati jer su slomljeni i bolesni od teškog posla.
Evo Zeničani su se gušili 150 godina u ugljenoj prašini, benzenu, dimu, smogu, teškim poslovima a najviše drugi profitirali VRIJEME JE ZA KRAJ. Dosta.
Neka drugi kopaju ugalj ili tope čelik na 1500 °C ako žele. Neće niko nije budala.
Koga od mladih novih generacija ćes privući da mu kažeš ti si radnička klasa ahhaha najveća prevara komunista ala Alija Sirotanović usta ga jeb** ili industrijski grad. Grad crne metalurgije. NE ZNAM ŠTA ZVUČI VIŠE KAO HOROR.
Nadam se prenamjeni zemljišta i nekim logističkim centrima, malim biznisima kao u poslovnoj zoni i širenju grada u idućih 10 godina prema Banlozu. A sto prije rušenju dimnjaka i rezanju željezare.
Vidim priliku na onolikom prostoru u srcu Bosne, povezano sve željeznicom i koridorima za mnoge poslove I hiljade radnih mjesta. Samo bez dima i tegljačenja. LA GA NI NI.