Marko Marić, rođen je 25.04.1983. godine u Zagrebu. Kao igrač, prošao je omladinske kategorije Dinama, od pionira do juniora međutim zvanični debi za seniore nikada nije dočekao. Zaigrao je na nekim prijateljskim utakmicama. Još je bio član Zagreba, Egalea i Xanthija u Grčkoj, Lillea u Francuskoj i na kraju Chicaga u Americi gdje je morao prekinuti karijeru zbog teške povrede. Trenersku karijeru počeo je kao prevodilac pokojnom Cici Kranjčaru u Katru. Obzirom da nije imao trenersku licencu, radio je kao prevodilac. Nakon tog angažmana, vratio se u Zagreb i upisao trenersku licencu pri HNS-u. Nedugo nakon toga, Zlatko (Cico) Kranjčar postaje trener Dinama, gdje Marić dobija mjesto u stručnom štabu. U stručnom štabu Dinama ostaje sve do dolaska Nenada Bjelice, ljeto, 2018. godine. Bio je u stručnom štabu Ivayla Peteva, sadašnjeg trenera Sarajeva, Marija Cvitanovića i Nikole Jurčevića. Radio je i na bliskom istoku u reprezentaciji Kuvajta kao pomoćnik Romeu Jozaku. Posljednji posao kao pomoćni trener imao je u Kini, gdje je bio pomoćnik Ivanu Leki u ekipi Shanghaija. U maju 2023. godine postao je koordinator omladinske škole Dinama. Od 18.03.24. do 09.02.2025. godine bio je sportski direktor Dinama. Govori četiri jezika: engleski, francuski, grčki i slovački, a služi se i njemačkim. Leko ga je zvao i u Hajduk ali se kao Dinamovac zahvalio na ponudi. Marić je vjenčani kum Nike Kranjčara.
Proglašen je 'specijalistom' za francusko tržište. Dok je bio koordinator omladinske škole, zajedno sa Markom Vukelićem, u Dinamo je doveo Pierre-Gabriela i Bernauera. Na meti Dinama (po njegovoj preporuci) bili su Saîf-Eddine Khaoui i Yassine Titraoui. Jedan je Tunižanin a drugi Alžirac, naravno obojica imaju povezanost sa Francuskom. Marić je izašao sa tezom da je druga francuska liga puna jeftinih igrača koji će biti dobri za Dinamo.
Tomo Šakota, legenda Dinama i jedan od skauta o Mariću je rekao sljedeće:
- Imali smo sportskog direktora koji je bio neiskusan, mlad. Vjerojatno nije bio spreman za tu poziciju. Mislim da je preskočio par stepenica. To je ogroman stres. Ali da toga nije bilo, možda danas ne bi bilo predsjednika kojeg imamo. Mi skauti smo, kako se kaže, bili u zoološkom vrtu, kako je tamo zapadna tribina, skoro kod Bad Blue Boysa. Kada je došao novi predsjednik, sada smo drugi ured do njega - rekao je Šokota pa pojasnio kako su stvari funkcionirale u to vrijeme:
- Otkako sam došao, tadašnji sportski direktor nikada nije došao do našeg ureda. Tri mjeseca. Moji kolege kažu da nije bio ni šest mjeseci. Ne želim ništa loše govoriti o njemu, ali preskočio je par stepenica i zato smo bili tu gdje jesmo. U tom zimskom prijelaznom roku nisu se dovela potrebna pojačanja, vidjeli smo u kojem smjeru ide. Hvala Bogu što je Zvonimir Manenica bio najodlučniji da to prekine. Ipak, da nije bilo toga, predsjednik možda ne bi bio tu.
Nenad Bjelica, o otkazu, odnosu sa Marićem, Zajecom i događanjima u Dinamu tokom njegovog drugog mandata:
- Očekivao sam da bi do otkaza moglo doći nakon poraza od Lokomotive, ali nije. Uprava je objavila priopćenje da stoji uz mene i sportskog direktora Marka Marića, a na sastanku mi je Zvonimir Manenica rekao da pobijedimo Varaždin. Pobijedili smo ga 3:2 iako smo igrali bez 15 nogometaša. Završila je polusezona, rekao sam Mariću da se čujemo za dva-tri dana. To je bio 22. 12. Zovem ga na Badnjak, ne javlja mi se. Na Božić nisam htio zvati, ali mi stiže u ponoć poruka od Marića da mi čestita Božić i da će me zvati dan kasnije i objasniti mi situaciju oko pojačanja - započeo je Bjelica i nastavio.
- Onda mi se 26. ne javi, 27. mi se ne javi, 28. mi se ne javlja. Ja čekam da nazove. Ništa. Šaljem mu poruku 28. ujutro: Za tri dana počinju pripreme, ne znam tko dolazi, tko odlazi, želim ti dati feedback oko igrača koje sam gledao, ovaj način da se mi ne čujemo šest dana nije dobar jer imamo 10 dana da složimo ekipu. Nazove me navečer oko 19 sati, pričamo najnormalnije 20 minuta, pričamo oko igrača, htio sam smanjiti kadar za četiri stranca. Ogiwara je već otišao, Mmaee je odstranjen, treći sam mislio da je Oliveras višak i četvrti bi bilo jedno krilo od stranaca koje smo imali. Tu smo imali najnormalniji razgovor o svemu - objašnjava bivši trener Dinama i dodaje.
- Dan kasnije izađem u grad, uzmem telefon, kad Fabrizio Romano kaže da Dinamo sprema smjenu Bjelice i da ga mijenja Fabio Cannavaro. Ne mogu vjerovati. Jučer sam pričao s Marićem. Valjda bih osjetio nešto. Uzmem ja to s rezervom. Međutim, počnu me zvati hrvatski novinari, govore mi da se nešto kuha. Ja još ne vjerujem jer smo razgovarali noć ranije najnormalnije. Ništa mi ne govori da ću biti smijenjen. Oko 16 sati pročitam da je sazvan Izvršni odbor, tad sam znao da je istina. Oko 19 sati me Marić nazvao da mi kaže da raskidamo suradnju - ispričao je Bjelica.
- Marko Marić i Velimir Zajec su jedini bili za moj otkaz. Možda još netko iz Izvršnog odbora. Mislim da Zvonimir Manenica nije bio za to ni gospodin Puhalo ni Podnar. Ovi su to odlučili. Jedini razlog je bio što su htjeli pod svaku cijenu vratiti Mmaeea u kadar.
Bjelica o Mmamee-u:
Posebno se osvrnuo na incident s igračem Samyjem Mmaeeom. Rekao je kako igrač nije fizički nasrnuo na njega, ali da je bio jako neugodan.
"Tu nije bilo povratka, ali on je očito Zajecu i Mariću bio jako bitan. Ja znam, a znaju i oni zbog čega im je bio bitan da ga vrate. I neka ih je sramota zbog toga. Jer nije dovoljno obući populistički svijetloplavu košulju da si ti dinamovac. Dokaži ti svojim djelima da si dinamovac, nemoj raditi djela koja idu tebi u korist", poručio je Bjelica.
Istaknuo je kako nije bilo pregovora o povratku igrača. "Da su mi rekli evo ti pet puta veći ugovor, samo vrati Mmaeea, ja bih rekao ne. Jer bih srušio svoj autoritet i hijerarhiju unutar momčadi, koja je srušena njegovim povratkom, a to ide njima dvojici na čast. Uprava je Mariću vjerovala još mjesec dana pa su ga smijenili, a Zajecu još vjeruju", rekao je, dodavši da je prošlogodišnji pad Dinama krenuo upravo povratkom tog igrača.
Bjelica o dolasku u Dinamo:
- Očito da me nisu svi dočekali s čistim namjerama, da nisam bio želja svih. Na kraju sam puno toga saznao, da nisam bio izbor sportskog direktora i Zajeca. Zajec je izjavljivao ružne stvari o meni. Ja sam došao čistog srca - rekao je pa nastavio:
- Pred Maksimirom sretnem čovjeka koji radi u Dinamu i on mi kaže: "Tebi su sapunali dasku od desetog mjeseca". Dakle, od kad sam pobjeđivao Salzburg i Slovan Bratislavu. Ja kažem: "To je njihova sramota, a ne moja". Ja sam s ljudima u prvom mandatu napravio nešto. Pokazao sam, zajedno sa stožerom, da mogu. Što ja nisam nekome odgovarao, to je njihov problem. Znali su koga dovode.
Predsjednik Uprave Dinama, Zvonimir Manenica objasnio je odluku o smjeni Marića:
Zašto je smijenjen sportski direktor Marko Marić?
- Donijeli smo odluku za koju smo smatrali da je najbolja za klub. Nismo bili zadovoljni određenim organizacijskim procesima unutar sportskog sektora i zato smo reagirali. Nema tu sad velike drame ni problema. Dinamo ide dalje. Zahvaljujemo se Marku na svemu što je napravio za naš klub, a mi se okrećemo budućnosti i potrazi za novim sportskim direktorom.
Mediji o Mariću:
- Oko Marka Marića su se vodile velike polemike od kada je došao na tu funkciju. To je čovjek bez iskustva koji je dobio veliki ugovor i velike ovlasti koje mu je dao predsjednik kluba Velimir Zajec. On je vjerovatno dobio nekakav pokusni rok za ovaj prelazni rok, da ljudi u klubu procijene je li to osoba na koju se i dalje može računati te očito u klubu nisu zadovoljni kako je prijelazni rok odrađen. No, kako se sada može nazrijeti, to je samo dio problema koje je klub imao s Marićem. Nije se našao partner za svojevrsnu B momčad, došlo je previše stranaca među kojima je malo onih na kojima bi Dinamo mogao zaraditi, a bilo je nesnalaženja u prijelaznom roku gdje si mjesecima znao da ti treba napadač, a na kraju si gotovo u zadnji trenutak doveo Kangu po uvjetima koje je Kanga želio.
- U intervjuu prije godinu Marić je rekao da je apsolutni prioritet potraga za partnerskim klubom koji bi imao ulogu 'B' momčadi Dinama. Dan-danas ne postoji rješenje po tom pitanju. Bilo je dosta drugih lutanja te se činilo da je pitanje trunutka kada će Marić otići ili biti smijenjen. Predugo je trajala potraga za napadačem i lijevim bekom koji nije ni došao.
- Ako ćemo sada posebno analizirati razloge koje su mediji navodili kao krimen Marića, jer klub je poslao samo šturo priopćenje, moglo bi se svašta tu pronaći.
- Recimo, priča oko toga da nema dobre proizvodnje u nogometnoj školi. Pa recimo, Dinamo je odbio ponudu od 2 milijuna eura za Leona Jakirovića, 800.000 eura za Mislava Čutuka, Branko Pavić je dio udarne momčadi, ove sezone je igrao na osam utakmica, Noa Mikić je također u udarnom sastavu, u Turskoj su bili na pripremama Sven Šunta, Leo Rimac. Dakle, ne izgleda to tako loše, dapače.
Čini se da je na koncu ipak najveći razlog smjene Marića bio njegov debakl sa trenerima:
- Sjećamo se kraja prošle sezone, kad smo u SN napisali da će Dinamo promijeniti Sergeja Jakirovića bez obzira na to osvoji li naslov prvaka ili ne. Iz kluba su to odmah demantirali, a na neki način smo bili proglašeni rušiteljima atmosfere u plavom domu. Međutim, nismo to napisali bez razloga, imali smo dobre informacije koje su govorile da se Jakirović ne vidi kao dugoročno rješenje. Marić ga je zadržao, ostavio na temelju rezultatskog uspjeha iz prošle sezone, a s druge strane samo se čekao njegov kiks koji se dogodio u München protiv Bayerna.
- Nakon toga niti sam Marić, a niti bilo tko drugi u klubu zapravo nisu znali kakav tip trenera traže, pa je u panici izabran Nenad Bjelica koji je u Ligi prvaka bilježio dobre rezultate, ali je u SHNL-u bilježio povijesno loše. Marić ga je vrlo brzo i smijenio, to je bila njegova odluka, koju je potvrdila Uprava. Puno je to koštalo klub u vidu otpremnine. I sad, vidi paradoksa, kad je konačno doveo trenera koji bi trebao biti "bingo", dobio je - pedalu. Naravno, birao je Marić i igrače koji su dolazili, ali svaki igrač bio je izabran u suradnji sa trenerima.
Šta je još presudilo Mariću:
Šta je presudilo Mariću? Najkraći odgovor glasio bi - prijelazni rok. U siječnju je Dinamo doveo nezaliječenog Bartola Franjića kao privremeno rješenje za lijevi bok te Wilfrieda Kangu, strijelca koji od travnja nije zabbio gol, kao rješenje za napadačke probleme. U međuvremenu se ostatak priče vrtio oko Celticova braniča Grega Taylora, koji je trebao trajno zakrpati rupu na lijevoj strani odbrane, ali posao nije realiziran, te oko Luke Ivanušeca. Marić je posljednjih desetak dana poslodavce uvjeravao "da je igrač jednom nogom u avionu za Zagreb" međutim taj posao se nije ostvario.
Marić o svom radu:
- Ne, neću dati ostavku. Osjećam se krivim i odgovornim, ali i zaslužnim za sve dosadašnje rezultate Dinama. Za prošlogodišnju duplu krunu, za ulazak u Ligu prvaku s malim budžetom, pa i time što smo u Ligi prvaka osvojili rekordan broj bodova. Na sve sam ponosan. Moj posao nije samo prva momčad. Mi na ljeto nikoga nismo prodali, došli su nam novi igrači, nismo se oslabili, već smo se pojačali. I po kvaliteti kadra trebamo osvojiti naslov prvaka - započeo je Marić, pa je pojasnio okolnosti pod kojima se dovodilo igrače:
- Roster se slagao s trenerom, a mi na ljeto nismo imali resursa za pojačanja na svim pozicijama, negdje smo morali riskirati. Složio sam se s trenerom, lijevi bekovi su nam bili Ogiwara i Perković. Željeli smo jednog lijevog beka, on je za 4.5 milijuna eura otišao u Romu. A nama su u tom trenutku prioritet bila krila i stoperi. Mi smo imali devet veznih igrača, a šestice su nam u planu bili Mišić, Sučić i mladi Pavić. Nama nije nedostajalo veznih igrača, nego su nam se dogodile brojne ozljede. Pavić može igrati HNL, ali mi danas imamo krizu igre i rezultata. Napadači? Svi znaju kako nam je Petković prva opcija pa neki zbog toga ne žele doći u Dinamo, ne žele biti druga ili treća opcija. Jedan nas je napadač odbio, drugi je zabljesnuo na Euru, pa ga je neki klub platio 5 milijuna eura. Ma mi imamo kvalitetu, ako možemo biti uspješni u Ligi prvaka, možemo i u HNL-u zaključio je.
Posebno je upečatljiva jedna rečenica:
Dvije smjene trenera u nešto više od tri mjeseca i momčad koja ne ulijeva povjerenje za Dinamov glavni cilj, a to je dvostruka kruna. To je ukratko opus rada Marka Marića na poziciji sportskog direktora, a takav opus nikako ne izgleda dobro.
Marićev učinak u Dinamu kroz brojke:
U prijelaznim rokovima koje je nakon toga odradio, nerijetko su ga Dinamovi navijači kritizirali. Što se tiče akvizicija, Dinamo je pod Marićem na ulazne transfere potrošio 9,8 milijuna eura. Najskuplji je bio onaj stopera Nike Galešića iz Rijeke za tri milijuna eura plus bonuse, a od milijunskih transfera tu su još bila i dovođenja krilnog napadača Juana Cordobe iz Deportivo Calija (2,1 mil.), Wilfrieda Kange iz Cardiffa (1,7 mil.) i Marka Pjace iz Rijeke (1,5 mil.).
U klub su, osim njih, stigli i Čavlina, Torrente, Mmaee, Filipović, Mbuku, Franjić i Oliveras. Marić u prodajama nije bio aktivan u službi sportskog direktora, sve do prije neki dan kad je Dinamo prodao reprezentativca Petra Sučića u Inter za 14 milijuna eura plus bonuse. Osim tog nedavnog posla, jedini milijunski izlazni transferi bili su oni Frana Brodića u Ujpest (1,5 mil.) i Marka Tolića u Slovan (jedan mil.).
Iz kluba su još otišli Soldo, B. Šutalo, Menalo, Rukavina, Emreli te još pokoji igrač koji ionako nije bio u planovima. Dakle, bez ove prodaje Petra Sučića Dinamo bi na transfer bilanci zapravo bio u velikom minusu.
Marićev mandat je obilježilo nekoliko detalja:
1. Preveliki broj transfera, samo u tri prelazna roka Dinamo je doveo preko 20 igrača što je priznaćemo puno, obzirom da Dinamo ima stalni "dotok" igrača iz omladinske škole, da kupuje samo neophodno i da dovodi zamjenu kada nekoga proda.
2. Preveliki broj stranaca, preko 50% igrača su bili stranci.
3. Veliki broj posudbi koje na kraju nisu realizirane.
Igrači koji su došli u Dinamo u njegovom mandatu:
- Ronaël Pierre-Gabriel.
- Nathanaël Mbuku.
- Takuya Ogiwara.
- Marko Rog.
- Gabriel Vidović.
- Takuro Kaneko. Preporučio ga dok je bio koordinator.
- Maxim Bernauer. Preporučio ga dok je bio koordinator.
- Bartol Franjić.
- Arbër Hoxha.
- Marko Pjaca.
- Wilfried Kanga.
- Nikola Čavlina.
- Lukas Kačavenda.
- Niko Galešić.
- Sammy Mmae.
- Jan Oliveras.
- Raúl Torrente.
- Joan Córdoba.
Nažalost, nema se puno toga dobrog pročitati kada je Marić u pitanju. Shvatam da je nemoguće raditi paralele sa Dinamom, to je jedan gigant, mi ćemo uvijek kasniti za takvim klubom ali povezujući činjenice koje sam gore predstavio, kad u jednom uređenom sistemu ne radiš dobro, šta onda da navijači očekuju u nesređenom sistemu gdje sve treba postaviti na svoje mjesto? Još na sve to podatak da bi ugovor trebao biti potpisan na ČETIRI godine. Zaista nemam lijepo mišljenje oko ovog angažmana a prema medijima i nekim dostupnim informacijama koje kruže mahalom, to je već završeno.
Nama je potrebna temeljite reorganizacija kluba a sportski direktor je jedna od ključnih osoba, vjerujem da će Marić imati i svoje zahtjeve glede nekih trenera, skauta, omladinske škole, zaista nemam adekvatan komentar. Nisam optimističan da će ova priča sa njim izaći na dobro. Valja nam (ga) podržati (bar neko vrijeme dok ne vidimo konkretne rezultate tog (ne)rada) jer nema nam druge. Želim da vjerujem da onaj koji ga je tražio i predložio, zna šta radi. Sa ove tačke gledišta smatram da je bilo puno boljih rješenja na tržištu. Nikoličius je recimo za njega space shuttle po svemu a sumnjam da je nešto skuplji od Marića.
Bili sa parama, bili bez para, kokuzi, milioneri, samo je jedno sigurno, da sa ovim Željom nikad nije dosadno.