NK Čelik

Truhlo

Re: NK Čelik

Post Postao/la Truhlo »

RubikovaKocka je napisao/la: 27 ruj 2025, 09:14 Jest sad ta priča a kad se odlazilo u kantonalnu nije takav plan bio. Bilo je da kroz 5-6 godina igramo PL i da ćemo biti konkurentni. Novac novac i novac, bez toga si danas ništa u fudbalu. Nekada je moglo "bez ili malo" novca ali danas nikako.
Takva su vremena.
Realno dosta stvari se od tad promjenilo, prvenstveno PL, nekad si mogao sa 2 miliona biti među top 10 klubova u ligi od 12, sada je puno zahtjevnije biti među top 8 u ligi od 10 klubova.

Nakon skupštine i izvještaja, jasno je da još nije vrijeme za ulazak i da je najbolje to ganjati u sezoni 26/27. Ne kažem da treba odustati, ali prostom računicom ostalo je još 500k dugovanja, a ako naredne godine dobijemo isto od kantona 700k i grada 200k, nakon što se vrate dugovanja, ostat će samo 400k i uz onih 800k do milion KM što klub napravi, to je 1,4 miliona KM, to nije dovoljno da se igra PL. Mi možemo ući tako, al bi bili kanta za nabijanje kao Sloboda prošle sezone.
phillies

Post Postao/la phillies »

Druze, kad se odlazilo u kantonalnu jedini plan je bio da Celik opstane. To sto se tad pricalo o PL, bilo je daleka buducnost ali i nada ljudima kojima je Celik u srcu, da se ipak vidi svjetlo na kraju veoma dugackog tunela. Da su tada rekli, vidimo Celik za jedno 15 godina u ravnopravnoj borbi za PL, mnogi ljudi bi rekli "dzaba krecite", kao sto su mnogi zenicani digli ruke od Celika samom spoznajom da cemo igrati kantonalnu ligu.
Druga stvar, 5-6 godina je dug period, i dok je Celik u tom periodu isao, da se tako izrazim, makadamom punim rupa u pezou iz '88, za to vrijeme PL klubovi (oni u vrhu) su vozili porshea po autoputu. Zato mi danas ni nakon pet godina, a mozda jos koju godinu vise necemo biti konkurentni u Premijer Ligi. Ali to trenutno i ne moze biti cilj rukovodstva kluba.
Cilj rukovodstva kluba mora biti i ostati uvijek stabilan Celik kao klub, ne ici brzopleto u neke avanture, koje bi nas mogle unazaditi jos vise od trenutnog stanja u kojem je klub. A po meni, ganjanje PL-a je ta avantura.
Ako si bio na Skupstini i sam si mogao cuti misljenje Roberta (a vjerujem i cijelog UO) povodom ovog pitanja.

Ali opet, ko zna. Ovdje se nekad situacije mjenjaju mnogo brze neko sto su ocekivanja, mozda dodje to svjetlo prije nego sto mislimo.

Edit:

Da Truhlo, otprilike tako to ispada. S tim da je kantonalni ministar najavio iduce godine veci iznos od onih 700.000, ali o tom potom.

Offtopic:

Evolucija jedne slike, 16 godina stare :D Nekad i sad....

slika
Samo Čelik zenički !!!

"...Čelik alea, samo tebe volimo, gdje god ti da igraš, svuda pratimo te mi, volimo te, mi smo tvoji vjerni Robovi, Čelik alea..."
Truhlo

Post Postao/la Truhlo »

phillies je napisao/la: 27 ruj 2025, 09:48 Edit:

Da Truhlo, otprilike tako to ispada. S tim da je kantonalni ministar najavio iduce godine veci iznos od onih 700.000, ali o tom potom.
Ma nas mora baš prosrati rezultatski do kraja godine, da bi se to nešto moglo ostvariti.

Do kraja godine treba nam baš atraktivan protivnik u kupu, Željo ili Sarajevo, kako bi digli 50 000 KM na ulaznicama, to je "pola Zenele" i još pola posuditi.

U ligi nekim čudom biti prvi ili drugi, pa pritisnuti grad da poveća tranšu sa tih 200k na 600k recimo. Kanton sa 700k na 1 milion KM, onda bi se dalo diskutovati o PL.

I naravno pored zenele najvažnije do kraja godine novi reprogram.
Cinvict35

Post Postao/la Cinvict35 »

Truhlo je napisao/la: 27 ruj 2025, 09:37
RubikovaKocka je napisao/la: 27 ruj 2025, 09:14 Jest sad ta priča a kad se odlazilo u kantonalnu nije takav plan bio. Bilo je da kroz 5-6 godina igramo PL i da ćemo biti konkurentni. Novac novac i novac, bez toga si danas ništa u fudbalu. Nekada je moglo "bez ili malo" novca ali danas nikako.
Takva su vremena.
Realno dosta stvari se od tad promjenilo, prvenstveno PL, nekad si mogao sa 2 miliona biti među top 10 klubova u ligi od 12, sada je puno zahtjevnije biti među top 8 u ligi od 10 klubova.

Nakon skupštine i izvještaja, jasno je da još nije vrijeme za ulazak i da je najbolje to ganjati u sezoni 26/27. Ne kažem da treba odustati, ali prostom računicom ostalo je još 500k dugovanja, a ako naredne godine dobijemo isto od kantona 700k i grada 200k, nakon što se vrate dugovanja, ostat će samo 400k i uz onih 800k do milion KM što klub napravi, to je 1,4 miliona KM, to nije dovoljno da se igra PL. Mi možemo ući tako, al bi bili kanta za nabijanje kao Sloboda prošle sezone.
Uz duzno postovanje Truhlo stvarno te gotivim najvise od svih ovde i racunas i tabele i podj...s tano fukare i imas podatke, vjerujem bolje nego ja jer se bolje snalazis sa ovim tehnologijama i sl ali de mi objasni gdje si ti vidio na ovom izvjestaju da mi pravimo 500k ili 800k ili bilo sta vise od neki za mene mizernih cifri eto moze i pp ako ne zelis ovde.
Ja sam ovde vidio sredstva od kantona i grada i ono nedovoljno sto smo napravili( mnogo smo vise pravili prosli godina)
phillies

Jos nesto, Avenija je na drugoj temi pomenuo marketing. Slazem se s njim da je na niskom nivou i da su potrebna kadrovska pojacanja u tom sektoru. Naci nekog marketing menadzera koji ce biti u stanju prodati Celik kao brend potencijalnim sponzorima i tako namaknuti odredjena sredstva klubu. Ne bih zalio da mu se dadne plata kao i najskupljem igracu u ekipi, ako napravi odredjene rezultate u svom poslu.
Isto tako, komunikacija sa, hajde da kazem, gradjanstvom mora biti bolja. Svako ko napise mail sa nekim problemom, sugestijom ili sl. minimalno zasluzuje da dobije odgovor na taj mail, pa makar on bio genericki napisan. Takodjer, moraju se ljudi koji su odlucili postati clanovi kluba, ispostovati i uslisiti njihove zahtjeve, vezane za slanje clanske na kucnu adresu i sl. Za ove poslove moze se uzeti i neko na volonterskoj bazi.
Moja trenutno jedina neprezaljena stvar sto se Čelika tice je fan-shop. Sve razumijem, i da se zbog blokiranog racuna moralo ici u kooperaciju sa Fundusom, i da ovo trenutno fakticki nije nas fan shop, i da od njega Čelik bere mrvice, i da Fundusu Čelik nije jedini klub sa kojim rade, ali ipak...Propustena je ogromna prilika sa rodjendanskim dresovima, koja je mogla voditi jos vecoj popularizaciji kluba. Nazalost to u Fundusu nisu prepoznali. Ne znam jel mi se cini, ili je onaj prijasnji fan shop (dok smo bili u kantonu i DLC-u) imao raznovrsniju i bolju ponudu (osim mozda kvaliteta dresova) nego ovaj danas. S tim u vezi potpuno podrzavam odluku UO da se krene u osnivanje firme koja ce preuzeti na sebe vodjenje fan shopa, a u dogledno vrijeme i drugih stvari na stadionu, a sam klub ce imati daleko vecu finansijsku korist nego sto je ima sad.
Barbini prijedlozi na Skupstini, koji su vezani za prodaju hrane i pica na stadionu i mimo utakmica je odlicna i nadam se da ce ugledati svjetlo dana i moci biti realizovani.
Samo ne upratih, koliko vremenski bi trebalo da ta firma krene sa radom?
Samo Čelik zenički !!!

"...Čelik alea, samo tebe volimo, gdje god ti da igraš, svuda pratimo te mi, volimo te, mi smo tvoji vjerni Robovi, Čelik alea..."
Realista

Post Postao/la Realista »

Truhlo je napisao/la: 27 ruj 2025, 10:04

Ma nas mora baš prosrati rezultatski do kraja godine, da bi se to nešto moglo ostvariti.

Do kraja godine treba nam baš atraktivan protivnik u kupu, Željo ili Sarajevo, kako bi digli 50 000 KM na ulaznicama, to je "pola Zenele" i još pola posuditi.

U ligi nekim čudom biti prvi ili drugi, pa pritisnuti grad da poveća tranšu sa tih 200k na 600k recimo. Kanton sa 700k na 1 milion KM, onda bi se dalo diskutovati o PL.

Velez ima preko 8 miliona budzet i u premijer ligi su saljivi element.
Nasa jedina nada je da nas uzme neki ozbiljan investiror, jer ovako necemo nikad ni evropu izborit, nesto vise da ne pricam.
phillies

Ma sabur prijatelju, kad bude bice.
Samo Čelik zenički !!!

Redbull

Post Postao/la Redbull »

Realista je napisao/la: 27 ruj 2025, 11:53

Nasa jedina nada je da nas uzme neki ozbiljan investiror, jer ovako necemo nikad ni evropu izborit, nesto vise da ne pricam.
Velicina budjeta ne garantuje uspjeh, cisti dokaz sarajevo koji ima najveci budjet u ligi, a ne mogu u top 3 zavrsiti sezonu.

Zdravo i planski vodjenje kluba, donosi uspjeh, a ne veliki budjeti sa rasipnickim trosenjem.
Redbull

Post Postao/la Redbull »

phillies je napisao/la: 27 ruj 2025, 11:49 Jos nesto, Avenija je na drugoj temi pomenuo marketing. Slazem se s njim da je na niskom nivou i da su potrebna kadrovska pojacanja u tom sektoru. Naci nekog marketing menadzera koji ce biti u stanju prodati Celik kao brend potencijalnim sponzorima i tako namaknuti odredjena sredstva klubu. Ne bih zalio da mu se dadne plata kao i najskupljem igracu u ekipi, ako napravi odredjene rezultate u svom poslu.
Isto tako, komunikacija sa, hajde da kazem, gradjanstvom mora biti bolja. Svako ko napise mail sa nekim problemom, sugestijom ili sl. minimalno zasluzuje da dobije odgovor na taj mail, pa makar on bio genericki napisan. Takodjer, moraju se ljudi koji su odlucili postati clanovi kluba, ispostovati i uslisiti njihove zahtjeve, vezane za slanje clanske na kucnu adresu i sl. Za ove poslove moze se uzeti i neko na volonterskoj bazi.
Moja trenutno jedina neprezaljena stvar sto se Čelika tice je fan-shop. Sve razumijem, i da se zbog blokiranog racuna moralo ici u kooperaciju sa Fundusom, i da ovo trenutno fakticki nije nas fan shop, i da od njega Čelik bere mrvice, i da Fundusu Čelik nije jedini klub sa kojim rade, ali ipak...Propustena je ogromna prilika sa rodjendanskim dresovima, koja je mogla voditi jos vecoj popularizaciji kluba. Nazalost to u Fundusu nisu prepoznali. Ne znam jel mi se cini, ili je onaj prijasnji fan shop (dok smo bili u kantonu i DLC-u) imao raznovrsniju i bolju ponudu (osim mozda kvaliteta dresova) nego ovaj danas. S tim u vezi potpuno podrzavam odluku UO da se krene u osnivanje firme koja ce preuzeti na sebe vodjenje fan shopa, a u dogledno vrijeme i drugih stvari na stadionu, a sam klub ce imati daleko vecu finansijsku korist nego sto je ima sad.
Barbini prijedlozi na Skupstini, koji su vezani za prodaju hrane i pica na stadionu i mimo utakmica je odlicna i nadam se da ce ugledati svjetlo dana i moci biti realizovani.
Samo ne upratih, koliko vremenski bi trebalo da ta firma krene sa radom?
Odlicna ideja ovo za zasebnu firmu, koja ce se baviti fan shopom i drugim aktivnostima. Ovo sada sto dobijamo je mizerija, vjerujem da je klub vise hajra imao dok smo u dlc imali svoj mali fanshop. Ovo sada po izvjestaju klub dobio za pola godine samo 1000km od fan shopa.
Redbull

Post Postao/la Redbull »

Sto se marketinga tice, to je palo u treci plan. Ukoliko nam sredstva dozvoljavaju, ne moramo ni zaposljavati nikoga, platit agencijama da to rade umjesto nas. Ukoliko mozemo dobre uslove izvuci za mjesecno mozda 1.500 do 3.000 km da rade komplet marketing kluba, ja ne bi zalio iskreno. Vjerujem da bi to bilo na vrhunskom nivou, jer nije to samo uzmi mobitel i jaran napravi generickih slika i ti samo objavljujes. Postoji citav proces oko vodjenja samih drustvenih mreza, a da ne govorim o brendiranju i svemu tome.
Redbull

Post Postao/la Redbull »

phillies je napisao/la: 27 ruj 2025, 09:48
Offtopic:

Evolucija jedne slike, 16 godina stare :D Nekad i sad....

slika
Joj slike, prije 15 godina mozda, ovo mi bilo na Windows xp pozadina na racunaru :mrgreen:
cz1945

Post Postao/la cz1945 »

Marketing kod nas nije na nekom vrhunskom nivou, al nije ni 2 od 10 kako neki pisu. Realno sve to se trenutno svodi na jednog čovjeka. Kad klub bude imao para da plati pravog marketing menadžera, tad ćemo i vidjeti ozbiljniji napredak. Do tada mislim da bi se moglo puno toga popraviti samo reorganizacijom posla. Nema potrebe da za jednu utakmicu izlazi pet različitih vizuala – bolje jedan dobar više puta podijeliti uz najavu, a ono vrijeme koje bi otišlo na izradu ostalih vizuala iskoristiti da se odgovori na mailove članovima. Prvo naravno na bitne stvari, a onda i na sugestije i prijedloge. Logično je da kad sve radi jedan čovjek, nešto mu promakne. A da neko volonterski pomaže teško. Klub jedva nađe ljude i za skeniranje karata, i to kad je dnevnica više nego solidna za dva sata posla.
carsija072

Post Postao/la carsija072 »

Čelik ne može i ne smije da se oslanja na budžete, gradske, kantonalne, federalne itd.. Sinoć je Čerim koji je proveo u klubu 5 najtežih godina to rekao, Čelik tj UO mora da pravi novac ili da ga nabavlja kako zna i umije, a sve što dođe sa budžeta, to treba da bude dodatni prihod od kojeg možeš dovest par dobrih igrača ili finansirati kvalitetne pripreme 14 dana van BiH ili uložiti u infrastrukturu, uglavnom ne smijemo se oslanjati na budžete da nam to bude glavbi izvor finansija, naravno ako planiramo ući u PL. Plate pojedinih igrača u PL iznose u stotinama hiljada maraka, valja to ispratit.. Pa jedan Kalesić na kojeg mi gledamo kao da je Rodri, nije mogao da igra PL u jednoj Slobodi koja je bila kanta za nabijanje.. Tako da keš moramo naći i to ne akcije 12 igrači, vjerni navijači, čelični zidovi itd.. Nego to moramo ganjat bingo, LIDL dolazi iduće godine u Zenicu, TO JE FARZ ZAGANJAT da budu sponzori, vidjet sa ovim novim vlasnikom mittala.. Znači samo ganjat velike ribe, negdje će upalit..
Ludilooooo :srce: je zarobiloooo
Truhlo

Post Postao/la Truhlo »

Cinvict35 je napisao/la: 27 ruj 2025, 10:48
Truhlo je napisao/la: 27 ruj 2025, 09:37
Takva su vremena.

Uz duzno postovanje Truhlo stvarno te gotivim najvise od svih ovde i racunas i tabele i podj...s tano fukare i imas podatke, vjerujem bolje nego ja jer se bolje snalazis sa ovim tehnologijama i sl ali de mi objasni gdje si ti vidio na ovom izvjestaju da mi pravimo 500k ili 800k ili bilo sta vise od neki za mene mizernih cifri eto moze i pp ako ne zelis ovde.
Ja sam ovde vidio sredstva od kantona i grada i ono nedovoljno sto smo napravili( mnogo smo vise pravili prosli godina)
Pa ovo ti je izvještaj za prvih 6 mjeseci, dosta toga će se uprihodovat u drugoj polovini godine pa će to otići na tih nekih 800k koje klub pravi. Kad kažem koje klub pravi, mislim na sve ostale prihode koji nisu budžeti (grad i kanton).

Npr naplata sponzorstva je svjesno odgađana, dok se račun ne odblokira, a te brojke će se pojaviti u konačnom godišnjem izvještaju koji će obuhvatiti i ovaj period od 1.7.2025.
Truhlo

Post Postao/la Truhlo »

Realista je napisao/la: 27 ruj 2025, 11:53

Nama za početak Velež nije nikakvo mjerilo. Zrinjski, Borac, Sarajevo, Velež i Željo su sa parama odskočili.

Mi kad uđemo u PL trebamo računati na neki budžet od 3 miliona KM (1,5 miliona KM od grada i kantona i 1,5 miliona KM koje klub može napraviti u PL) kako bi bili konkurentni Posušju, Prijedoru, Radniku, Slogi, Širokom.

Nikakav investitor nije potreban, još socios model nije dobio pravu priliku, tek kad se vrati i posljednjih 500k duga, onda kroz neki period od 2, 3 godine možemo vidjeti domete ovog modela.
Odgovori